spot_imgspot_img
spot_img
9.3 C
Vaslui
02-dec.-2023

VIDEO | „Polițistul…curățeniei”, acțiune zgomotoasă în centrul Hușului: „nu se mai poate așa, chiar ne batem joc?”

- Advertisement -
ATENȚIE!… Un bărbat care, vrând să se urce într-un taxi, a azvârlit o cutie… unde a văzut cu ochii. Ciprian l-a zărit și modul în care l-a corectat a atras privirile din jur.

ATITUDINE… Hușenii nu au putut să nu observe că de o vreme, în oraș, a apărut un fel de… „Poliție a curățeniei”! Ciprian, un tânăr care a fost de mai multe ori văzut în acțiuni de voluntariat în privința curățeniei din târg sau împrejurimi, pare că nu mai are răbdare cu cei care, din indiferență sau obișnuință, aruncă pe jos tot ceea ce le prisosește. Dăunăzi, de pildă, a fost prins asupra faptului un bărbat care, vrând să se urce într-un taxi parcat în zona Romarta, a azvârlit o cutie… unde a văzut cu ochii. Ciprian l-a zărit și modul în care l-a corectat a atras privirile din jur. Ba, ca să înțeleagă dojana publică, tănărul a transmis totul pe internet, cu retorica „nu se mai poate așa, chiar ne batem joc?”. Dacă o asemenea atitudine are vreun impact pozitiv asupra aspectului urbei, se va vedea în timp, spun localnicii.

După ce a mobilizat și alți cetățeni, pentru a porni împreună în tot felul de acțiuni de voluntariat, fie la curățenia marginilor unui pârâu local, fie pentru a igieniza zona izvorașului din pădurea Dobrina ori pentru a culege toate deșeurile din cimitirul Sfântul Toma, tânărul care pare hotărât să facă puțină curățenie în zona Hușului pare că nu mai vrea să tolereze gunoiul aruncat de fiecare, pe unde apucă, s-a oprit și la… centrul orașului. Lăsând la o parte faptul că are o mașină de transport marfă și e cumva normal să stea mai mult în zona Romarta, în așteptarea celor care au nevoie de serviciile sale, tânărul Ciprian s-a gândit să transforme timpul de așteptare într-unul de veghe. Zis și făcut! Pânda nu s-a lăsat fără „roade” prea mult timp, astfel că l-a și zărit pe unul dintre sutele de oameni care aruncă tot ce au în mână, unde le vine. Mai exact, un bărbat care voia să se urce într-un taxi, a zis că poate scăpa de o cutie, dacă o aruncă unde se nimerește. „Hei, ia de acolo cutia! De ce ai aruncat-o acolo? E posibil așa ceva?”, a alergat Ciprian către autorul faptei. Nici taximetristul nu a scăpat de apostrofare, în timp ce, speriat, cel care aruncase ambalajul își îndrepta gestul, la îndemnul insistent al tânărului atent la curățenia Hușului. Imaginile au stârnit nenumărate reacții, mai ales că nu era prima dată când Ciprian punea mâna și curăța, singur sau alături de alți hușeni, locuri scăldate în gunoaie.

„Dacă unul aruncă o cutie, altul un obiect uzat, altul cine știe ce mai azvârle, unde ieșim?”

„Eu cred că trebuie luat exemplu. Nu știu ce l-a apucat pe acest băiat, să facă el curat, dar cred că intențiile sale sunt bune. E ceva din firea lui, care ține la curățenie, la ordine. E ceva rău? Mai bine ne luăm după el și începem și noi să punem ambalajele în coșurile de gunoi, mai ieșim să curățăm rigolele, malurile pâraielor. Să ne învățăm copiii să fie și ei atenți la curățenie. Așa ar fi normal. Unii îl critică pe Ciprian și tot întreabă ce interes are, de tot o ține una și bună cu curățenia. Dar știu că a fost prin alte țări și poate o fi văzut acolo că e frumos să faci curat și că aspectul civilizat ține de noi, de fiecare. Dacă unul aruncă o cutie, altul un obiect uzat, altul cine știe ce mai azvârle, unde ieșim? Nu poate doar primăria să facă. Ține mult de noi, de fiecare. El îl văd ca pe un om simplu, care face ceva bun. Nu stau să mă întreb: ce interes are? L-am văzut punând mâna și curățând, umplând sacii cu gunoaiele făcute de noi toți, nu? Că doar n-au venit vasluienii sau bârlădenii să ne facă dezordine. Noi facem. Deci, nu e doar gura de el, pune mâna și strânge gunoiul. Cred că avem de ce să îi urmăm exemplul, pentru orașul nostru, să fie frumos”, a scris Laurențiu, un hușean în vârstă de 31 de ani.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII

 1. Acesta este un derbedeu al orasului,care s-a gasit el acum sa se dea sfant ,sa faca lucruri bune ,de la puscarie la lucruri bune 🙂

 2. felicitari!!
  Problema cu individul ala, care vinde flori si arunca cutiile de carton pe jos dupa ce a terminat, e ca isi baga toti banii in buzunar si nu plateste niciun fel de taxe la bugetul local. Cetatenii orasului platitorii de taxe, insa, trebuie sa plateasca pentru curatarea gunoaielor pe care el le lasa in urma!
  Daca e NESIMTIT, ar trebui ca:
  1. Cetatenii orasului sa nu mai cumpere flori de la el.
  2. Politia sa-l amendeze pentru comert stradal neautorizat si sa nu-i mai permita sa-si desfasoare activitatea! Sa se duca in piata sa-si vanda marfa, sa plateasca taxa de taraba.

 3. Bravo! Trebuia sa-i dea si una peste ceafa! Asta, fiindca mizeria atrage mizerie. Cei mai multi oameni, daca vad gunoaie pe jos, arunca si ei gunoaiele proprii, disculpandu-se ca „doar nu-s eu primul, au aruncat si altii gunoi aici”.
  Pe de alta parte, as sugera primariei sa instaleze mai multe cosuri de gunoi in oras, ca am umblat jumatate de oras cu un chistoc de tigara in buzunar, pana am gasit un cos.
  –––––
  In aceeasi ordine de idei: zilele trecute am citit un articol despre distrugerea mobilierului stradal la Husi de catre persoane necunoscute. Astfel de indivizi nu vor fi vreodata prinsi, fara colaborarea populatiei. Iar populatia, ca sa colaboreze trebuie responsabilizata. Si nu exista cale mai buna de responsabilizare decat banul! Adica, trebuie ca cetatenii orasului sa fie constientizati ca reparatiile se fac din buzunarul lor, daca nu sunt identificati faptasii. In locul primarului, as pune poze cu obiectele distruse peste tot, cu mesajul: „Aceste obiecte au fost reparate din banii dumneavoastra, fiindca nu am putut identifica vandalii. Ajutati-ne sa-i identificam! Din cauza lor traim, cu totii, mai prost!”.

  • Pentru cei care cred ca „nu au fost identificati fiindca politia nu-si face treaba”: politistul nu poate fi, tot timpul, peste tot. Iar o eventuala suplimentare a numarului de politisti comunitari, tot de contribuabil va fi platita. Si oricum, va fi degeaba, ca iresponsabilii care distrug banci, cosuri de gunoi, vase cu flori etc. au grija sa n-o faca de fata cu politistul…
   Nu-s vreun fan al politiei, dar trebuie admis ca au, si ei, limitele lor, iar posibilitatea lor de a afla informatii din zona a scazut, de cand cu decizia „inteleapta” a guvernantilor cretini ai Romaniei de a elimina o adevarata institutie: SECTORISTUL.

 4. Asta este educația actuală a unor cetățeni români.Chiar dacă stau mai mult timp prin Europa..aceștia și turiștii români..când se deplasează dinspre vest către e România …cum trec granița vezi zburând pe geamuri gunoaiele care le-au produs pe traseu.Cine vrea să cunoască acest fapt…să stea o lună la intrările din România!.Ce să mai spunem despre unii locuitori din România?

  • Sa stii ca majoritatea romanilor care vin din Vest nu prea arunca gunoaie pe jos, ca s-au obisnuit astfel in tarile din care vin. Cu exceptia unor „etnici”, care la fel fac peste tot, indiferent in ce tara se afla.
   Ar fi bine, insa, sa ne uitam la vecinii din Est (moldoveni, ucraineni). In vama moldoveneasca Leuseni nu vezi nici macar un chistoc de tigara pe jos. Daca-l arunca, isi iau si amenda, si bataie. Cum trec granita, insa, la Albita, arunca pe jos tot ce nu le mai trebuie. Ca de… la noi e democratie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.