spot_imgspot_img
14.8 C
Vaslui
12-apr.-2024

VIDEO | Pompierii militari, ore de foc în întreg județul! Vasluienii s-au pus serios pe incendiat vegetația uscată, fără frică de amenzi

- Advertisement -

INTERVENȚII… În ciuda apelurilor insistente ale pompierilor militari, în ciuda riscurilor și inclusiv a amenzilor mari, unii vasluieni continuă să își curețe terenurile de vegetație, dând foc într-un mod complet iresponsabil. În ultimele 24 de ore, de pildă, un număr mare de astfel de incendii au izbucnit în diferite colțuri ale județului. În Huși, Ivănești, Miclești, Negrești, Tătărăni sau Florești, pompierii militari, dar și colegii din cadrul serviciilor de voluntari au luptat cu focul care risca să se ajungă, în unele cazuri, la gospodăriile oamenilor.

Astfel, noaptea trecută, pompierii hușeni au intervenit pentru limitarea și lichidarea unui puternic incendiu de vegetație uscată, izbucnit în zona Plop din municipiul Huși. „După mai bine de trei ore și jumătate de luptă cu flăcările, incendiul a fost lichidat, efortul pompierilor fiind unul intens, mai ales că, din cauza configurației terenului, militarii nu au putut folosi autospecialele de stingere. Au ars peste opt hectare de vegetație uscată, cauza probabilă de izbucnire a incendiului fiind focul deschis în spațiu deschis”, au transmis reprezentanții ISU Vaslui.

Incendiu de vegetație care risca să se extindă la gardurile din lemn

„Pompierii militari din cadrul Detașamentului Vaslui, Punctului de Lucru Ivănești, Detașamentului Bârlad și cei de la Stația Negrești au intervenit pentru lichidarea mai multor incendii izbucnite în localitățile Ivănești (incendiu pe marginea DN 2F), Costești, Negrești (incendiu la vegetația uscată din proximitatea căii ferate) și Zorleni (incendiu la vegetația uscată de pe malurile unui râu, cu pericol de propagare la mai multe garduri construite din material lemnos). Aceste incendii au fost lichidate fără probleme, în sprijinul militarilor intervenind și voluntarii mobilizați de primari. De asemenea, astăzi, începând cu ora 16:00, pompierii vasluieni au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă, pentru limitarea și lichidarea unui incendiu care a cuprins peste 15 hectare de vegetație uscată din apropierea localității Miclești, comuna Miclești. Pompierii vasluieni au intervenit în sprijinul SVSU din comuna Miclești, incendiul fiind lichidat fără prea mari probleme”, au precizat reprezentanții ISU.

Incendii de amploare izbucnite în comunele Tătărăni și Poienești

„De la ora 17:00, pompierii militari hușeni intervin cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, pentru limitarea și lichidarea a două incendii izbucnite în raza localității Tătărăni, comuna Tătărăni. Militarii hușeni au lichidat unul dintre incendii, flăcările pârjolind peste 30 hectare de vegetație uscată și mărăciniș. În continuare, pompierii militari hușeni și voluntarii din cadrul SVSU Tătărăni luptă intens pentru limitarea celui de-al doilea incendiu. În urmă cu mai puțin de zece minute, pompierii militari din cadrul Detașamentului Vaslui și Punctul de Lucru Ivănești au fost solicitați să intervină în sprijinul SVSU Poienești pentru limitarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit în localitatea Florești, comuna Poienești. Incendiul a izbucnit în apropierea unei păduri, în sprijinul forțelor de intervenție urmând să vină și doisprezece silvicultori. Accesul în zonă se poate face doar pedestru. Acțiunea este în dinamică”, au comunicat reprezentanții ISU Vaslui.

Amenzi mari pentru incendiatori de vegetație uscată, între 15.000 și 100.000 lei

Igienizarea terenurilor prin incendierea vegetației uscate se sancționează cu amenzi de până la 15.000 lei pentru persoanele fizice și, de până la 100.000 lei pentru persoanele juridice. Cetățenii sunt obligați să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acțiunile de ardere a vegetației uscate pe terenurile agricole, conduce la reducerea cuantumului subvențiilor de către APIA. Pentru diminuarea numărului de arderi și implicit a pagubelor rezultate, precum și aplicarea măsurilor coercitive în situația constatării neîndeplinirii obligațiilor de către persoanele fizice și juridice, vor fi intensificate acțiunile în teren desfășurate de personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Podul Înalt” al județului Vaslui, au transmis reprezentanții ISU Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Garda de mediu este nepăsătoare, nu se prea implică în stoparea fenomenului, pasează responsabilitatea către administrațiile publice locale…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.