spot_img
16.2 C
Vaslui
27-iul.-2024
spot_img

VIDEO | Secretul pâinii de casă care nu îngrașă și o rețetă inedită de supă cremă de roșii, dezvăluite de fratele Daniel, de la Mănăstirea Slănic

- Advertisement -

BUCATE MĂNĂSTIREȘTI… Pâinea de casă, frământată cu drag și cu răbdare, este cea mai bună și mai sănătoasă, spun viețuitorii mănăstirilor, acolo unde bucatele preparate cu mare grijă, în murmur tainic de rugăciune și doar din ingrediente naturale, fac adevărate minuni pentru trup, dar și pentru suflet. Fratele Daniel de la Mănăstirea Slănic spune adesea că „Hristos este Pâinea Vieții”, însă când vine vorba despre pâinea pământească, fratele Daniel are o rețetă aparte, despre care spune că are un gust incredibil de bun și nici să îngrașe. Avem nevoie de 1 kg de făină, 600 de ml de apă, 50 de ml de ulei, o linguriță de sare, 25 de grame de drojdie sau 10 grame de drojdie uscată și o lingură de zahăr. De asemenea, tot fratele Daniel ne va dezvălui astăzi și secretul unei supe creme de roșii, așa cum se prepară la mănăstirea Slănic, unde toți cei care poposesc și gustă bucatele spun că acestea au o savoare nemaiîntălnită.

„Trebuie să învățăm să facem pâine în casă, pâinea familiei, care să fie de toate zilele, nu să cumpărăm neapărat de la magazin”, spune fratele Daniel. „Vă voi arăta cum să faceți o pâine foarte gustoasă! Prima dată, punem făina, adăugăm apa, drojdia, o lingură de zahăr, care va ajuta să se activeze apa, dând și un gust excelent pâinii. Vom folosi făină albă de la moară sau de la magazin chiar, iar dacă vreți puteți să adăugați și tărâțe dacă vreți să iasă mai neagră pâinea. După ce încorporăm bine drojdia, punem într-un colț o linguriță de sare. NU trebuie să se amestece drojdia cu sarea, deoarece este pericol să moară toate bacteriile, iar aluatul nu va crește cum trebuie sau deloc! După ce încorporăm bine făina punem atunci și sarea și niște de ulei, cam 200 de ml. Acesta este un secret al meu, o amprentă a mea, deoarece eu pun mai mult ulei la pâine și să știți că dacă puneți ulei mai mult și drojdie suficientă, pâinea va ieși foarte pufoasă și va crește foarte bine! Uleiul frăgezește aluatul, care trebuie amestecat cam 5 minute, nu mai mult. Se lasă 40 de minute apoi la dospit și o oră la cuptor! O rețetă foarte simplă! Se mai pot pune și semințe, de care vreți, de chimen, de dovleac, tărâțe, dar noi o facem simplă! Nu se lipește deloc! Facem trei cruci ca să iasă pâinică excelentă! O lăsăm la dospit iar când o luăm ca să o punem la cuptor, se vede că are semne bune: a crescut cel puțin de două ori. Mai frământăm aluatul, îl modelăm ca să îl punem în tavă. Facem patru chifle mari, îl tăiem adică pe aluat în patru, le modelăm cu mâna și le punem în tavă și apoi în cuptor la 140 degrade. Să știți că vor sta proaspete chiflele alea mari trei zile. Pâinea are o simbolistică sfântă și de aceea se numește cea de toate zilele sau cea de o ființă, pentru că fără pâine nu se poate trăi nicăieri. Acolo unde a fost Iisus Hristos, cel mai mult se mânca pâine!”, spune fratele Daniel.

Excelenta supă cremă de roșii, rețeta cu roșiile proprii ale Mănăstirii Slănic!

Durează doar 30 de minute să pregătiți o supă cremă de roșii ca la mănăstirea Slănic din Argeș. Fratele Daniel are câteva sfaturi pentru a-i da consistență și, mai ales, savoare. Iată ce ingrediente sunt necesare, pentru opt porții: 50 de ml de ulei, două cepe, o linguriță de sare, cimbru și busuioc uscat, un morcov, un cartof, cinci căței de usturoi, o țelină mică, trei kg de roșii tocate, turmenic și câteva frunze de busuioc proaspăt.

„Eu la supa de roșii mai folosesc puțini cartofi și puțină țelină. Încep să pun uleiul de măsline sau de floarea soarelui la încins în oală, punem cele două cepe tăiate mărunt la călit, punem sarea și ingredientele, punem și morcovul tăiat mărunt tot la călit, amestecăm puțin să se încorporeze, tocăm și cartoful, pe care îl tăiem subțire, apoi usturoiul. Apoi tocăm și roșiile, care sunt românești, fiind soiul personal de la Mânăstirea noastră ! Călim legumele, stingem cu sosul de roșii și la final, după 20 de minute, cu mare atenție le dăm prin blender! Foarte important la această rețetă este să nu punem apă! Vom condimenta cu busuioc și o să vedeți că este foarte foarte bună!”, spune, cu convingere, fratele Daniel de la Mânăstirea Slănic. Poftă bună cu preparate delicioase, în aceste zile de post și rugăciune!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.