24.4 C
Vaslui
28-iun.-2022

VIDEO | Sute de familii din Bârlad tremură în case de frig, după ce SC Rulmenți le-a lăsat fără căldură! (FOTO)

VINO, DOAMNE!….Când puțin mai este până începe iarna, iar afară temperatura resimțită înregistrează deja valori de până la – 5 grade Celsius, SC Rulmenți SA Bârlad dă o lovitură cumplită unui număr de aproape 500 de familii din blocurile de pe stradă Republicii 320! Acești oameni, care locuiesc în patru blocuri, au avut până acum locuințele încălzite cu agentul termic produs de societatea Rulmenți SA, însă, brusc, și fără niciun preaviz, au fost înștiințați că în următorul sezon rece, fabrica nu mai poate produce căldură pentru ei, întrucât costurile au crescut și nu se mai pot încurca și cu furnizarea de agent termic către ei. Locatarii vizați de o asemenea situație au început să caute soluții de avarie: unii își pun sobe cu lemne în apartamente, alții își cumpără calorifere electrice, iar alții, care nu au bani nici de sobe și nici de facturi la curentul electric, se pregătesc… să îndure gerul! Autoritățile locale sunt mai mult decât indiferente, nu mișcă un deget pentru a încerca măcar să ajute acești oameni, ori, pentru a iniția vreun proiect de a trage gaz metan până la aceste blocuri, ca să se poată racorda și să își pună centrale termice. Conducerea Rulmenți Bârlad fiind societate privată, știe unde să reducă cheltuielile!

După ce Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a aprobat scumpirea gigacaloriei livrate de toate CET-urile din țară, cele mai mari creșteri au fost la Bârlad. Astfel, agentul termic livrat de SC Rulmenți SA Bârlad s-a scumpit cu 96%, de la 158 de lei la 310 lei. Acest lucru a afectat toate blocurile din zona IRB, la capătul municipiului Bârlad, spre Vaslui. Sunt peste 440 de locuințe afectate, cu peste 500 de familii și aproape 700 de locatari (cu tot cu copii), care nu au rețea de gaz metan, iar asigurarea energiei termice era făcută de la SC Rulmenți SA Bârlad, plata fiind făcută de către Asociațiile de proprietari ale blocurilor 1,2,3,4 – din zonă. Dar, pe 30 septembrie, la asociațiile respective a sosit o adresă de la SC Rulmenți, prin oamenii erau anunțați că “Din cauza creșterii prețului la GN (gigacaloria – n.r.), SC Rulmenți SA nu poate contracta decât cantitatea necesară proceselor de producție și a producerii energiei termice necesară pentru încălzirea halelor de producție. În consecință vă informăm că, în sezonul rece 2021-2022, nu vom furniza agent termic către asociațiile de proprietari mai sus menționate”, a precizat directorul executiv general al SC Rulmenți SA Bârlad, Gures Dogan.

Autoritățile locale, indiferente cu victimele liberalizării prețurilor la energie și gaze!

SC Rulmenți SA este o societate privată, afectată și ea acum de inconștienta liberalizare a prețurilor la energie și gaze naturale! Victime sunt nu numai oamenii care vor plăti la energie și gaz mai mult, ci și amărâții din cele patru asociații de la IRB, din blocurile altă dată cămine de nefamiliști, unde nu au nici gaz metan și acum nici căldură. Am dorit să aflăm direct de la conducerea SC Rulmenți SA Bârlad, dar din păcate, fiind foarte ocupați, nu au găsit 10-15 minute libere să discute cu presa locală. Dar, nici edilii bârlădeni nu se “îngrămădesc” să sară în ajutorul acestor oameni, după cum se poate “citi” printre rânduri, din cele declarate de cei doi administratori ai asociațiilor de proprietari ale blocurilor 1,2,3,4 – garsoniere de la IRB!

“În data de 30 septembrie am primit o notificare prin care SC Rulmenți SA Bârladne anunță că nu poate să ne mai furnizeze agent termic întrucât nu mai pot funcționa la întreaga capacitate și abia pot furniza necesarul pentru halele lor. Eu cred că este foarte târziu anunțul făcut pe 30 septembrie, puteau să ne anunțe din primăvară, pentru faptul că nu am avut timp să ne orientăm cum să ne descurcăm. Aici sunt foarte mulți copii, sunt 250 de proprietari, 161 de apartamente, copii foarte mulți! Eu am rămas uimită când am văzut că, exact în toiul pandemiei se oprește agentul termic! Nu suntem chiar atât de datori, avem doar două facturi de achitat, în jur de 30 000 de lei. Oamenii, când au văzut că nu mai au căldură, s-au oprit din a plăti, fiecare s-a gândit să improvizeze ceva, deja au început să pună burlane, semn că își montează sobe cu lemne! Nici nu m-am gândit că autoritățile locale vor permite așa ceva, având în vedere că în oraș se face Carrefour și alte unități! Am discutat cu doamna viceprimar, dar a zis că va contacta pe cei de la IRB, dar nu am primit niciun răspuns. Am văzut că în mass media gigacaloria ar fi în jur de 310 lei și am solicitat un preț la cei de la IRB să ne spună și să îl afișăm, poate locatarii vor fi de acord să plătească. Nu ne-a făcut niciun preț! Ne-au spus că deocmadată nu au cum să facă față să producă agentul termic decât doar strict pentru halele și birourile din SC Rulmenți. Menționez că, la momentul de față, aici sunt toate la comun: lumina, căldura, apa. Este o zonă sărăcăcioasă și, de când s-a oprit căldura, a crescut enorm consumul la curent, s-a ajuns la 120 de milioane de lei. Luna care vine, cu siguranță va fi o factură de 30 000 de lei la curent, nu cred că vom face față”, a precizat Maria Bâgu, administratorul a trei dintre blocurile afectate de suspendarea agentului termic către locuințele a peste 250 de familii.

“Locatarii nu au cu ce să se încălzească! Își fac tot felul de improvizații, vă dați seama, sunt atâția copii și când vor începe toți să-și pună în priză aparate de încălzit, sare instalația electrică în aer, nu o să fie nici curent… Ei nu au nici gaz metan aici ca să se racordeze la gaz să-și pună centrale termice. E dezastru!”, a spus Nicolae Andrei, un bârlădean ai cărui copii locuiesc în blocurile IRB afectate acum de sistarea energiei termice.

Dimofte Ovidiu

“La Asociația de proprietari nr.1, unde sunt și garsoniere și apartamente, avem în jur de 190 de proprietari și în jur de 200 persoane. Din cauza liberalizării prețului la energie și gaz, unde prețul a crescut de trei ori, pentru societăți comerciale, Rulmenți nu ne mai poate furniza agentul termic. Cei din conducerea de la IRB au fost foarte corecți, cât timp am colaborat, dar acum ne-au spus că nu mai pot furniza din cauza prețului excesiv la gaze!”, a spus și Ovidiu Dimofte, administratorul Asociațiilor de proprietari ale blocurilor 1 și 4 de la blocurile IRB.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here