19.9 C
Vaslui
25-iun.-2022

Vin banii pentru subventiile agricole aferente anului 2009

BANI Ministerul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale începe sã achite cãtre agricultori sumele restante pentru anul 2009. Deocamdatã au fost virati banii pentru irigatii si pentru subventia acordatã pentru motorinã. Urmeazã ca zilele urmãtoare sã fie fãcutã plata si pentru alte subventii aferente anului 2009, inclusiv cele pentru sectorul zootehnic.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale a virat în contul Directiei pentru Agriculturã si Dezvoltare Ruralã (DADR) Vaslui, sumele necesare restantelor pentru acoperirea costului energiei electrice aferente anului 2009 sume cuvenite celor zece Organizatii a Utilizatorilor de Apã pentru Irigatii (OUAI) din judetul Vaslui. Valoarea acestor costuri achitate de guvernul României pentru anul 2009 la nivelul judetului este de 405.857 lei. Mai important pentru cultivatorii vasluieni, s-au virat si banii pentru plata subventiei pentru motorina destinatã înfiintãrii culturilor de toamna anului 2009, subventie în valoare de 1 leu/litru de motorinã, suma totalã viratã fiind de 1.476.874 lei noi, ceea ce reprezintã 80% din valoarea totalã a sumelor care ar trebui plãtite la nivelul judetului Vaslui. Conform planificãrii fãcutã de DADR Vaslui împreunã cu Trezoreria municipiului Vaslui, beneficiarii acestor subventii se pot prezenta în vederea ridicãrii banilor începând cu data de 1 februarie a.c. Existã promisiunea cã subventiile restante lunii decembrie 2009 vor fi achitate de Ministerul Agriculturii pânã la sfârsitul lunii februarie. În total, sumele aferente subventiilor pentru anul 2009 sunt în sumã de 990 de milioane lei plãtibile în prima parte a lunii februarie, si o a doua parte, reprezentând 370 milioane lei în a doua jumãtate a lunii februarie. MADR a plãtit deja în luna ianuarie suma de 448.630.708 lei, reprezentând sprijinul financiar aferent lunii septembrie 2009, decontat din bugetul anului 2010. Acest sprijin a vizat, printre altele, sectorul zootehnic, cel vegetal, infrastructura de îmbunãtãttiri funciare si altele.

Tot în luna februarie se promite plata banilor aferenti subventiilor pe anul trecut

De asemenea, în prima jumãtate a lunii februarie, MADR, prin intermediul DADR Vaslui, va plãti restantele aferente lunilor octombrie si noiembrie 2009, inclusiv subventiile acordate pe cap de animal la speciile bovinã, ovinã si caprinã, în limita sumei de 1 miliard lei. Din aceasta sumã, 0,95 miliarde lei se vor acorda sectorului zootehnic, restul de bani urmând a fi alocati sectorului vegetal, reprezentând diverse diferente rãmase neachitate, inclusiv pentru irigatii. Pentru producãtorii vasluieni, acesti bani, chiar dacã se primesc cu întârziere, reprezintã o adevãratã gurã de oxigen, pentru pregãtirea lucrãrilor agricole complementare, mai ales cã încã se asteaptã rãspunsul privind continuarea si în acest an a ajutorului acordat de stat agriculturii românesti.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here