spot_img
21.8 C
Vaslui
29-mai-2023

Vin cardurile pentru plata energiei. Cum se folosesc, dar mai ales ce este interzis sã faceti cu acestea | VIDEO

spot_imgspot_img
- Advertisement -

CONCRET… Începând de azi, 1 februarie, prin intermediul Oficiului Judetean de Postã Vaslui, cardurile de energie vor ajunge la potentialii beneficiari. De pe 20 februarie, vasluienii care beneficiazã de acest sprijin vor putea efectua primele plãti aferente ajutorului de încãlzire, cu cele trei documente – cheie: cartea de identitate, cardul de energie si factura doveditoare pentru plata sau datoria pe care beneficiarii eligibili o au la furnizorul de energie. La Vaslui, desi suntem considerati polul sãrãciei, avem 40.000 de posibili beneficiari, care deși au completat declarațiile e posibil să nu se încadreze la acest ajutor fiindcă în localitățiile lor de domiciliu nu au nomenclatoare stradale. De obicei, în județele din România sunt câte două sute de mii de carduri de distribuit. Dacă cele 40.000 de cereri nu vor fi aprobate pentru Vaslui, vom asista la o nedreptate socială. 

Iatã cine sunt vasluienii eligibili pentru acest ajutor. Este vorba despre pensionari, pensionarii de invadilitate si persoanele cu dizabilitãti grave, ce au venituri mai mici sau egale cu 2000 lei lunar, cei care primesc ajutor social, dar si familiile care primesc alocatie de sustinere pot beneficia, pe parcursul acestui an, de un ajutor financiar de 1400 de lei, pentru plata facturilor sau a datoriilor la furnizorii de energie. Existã si situatii atipice, în care o parte dintre posibilii beneficiari ai acestui ajutor au avut de completat declaratii pe propria rãspundere, si anume: cei care au un venit lunar mai mic de 2.000 de lei, cei care pe card au un alt domiciliu decât cel real, precum si cei care locuiesc la aceeasi adresã alãturi de mai multi colocatari. De asemenea, au completat aceste declarații pe propria rãspundere si vasluienii de prin cãtunele judetului, unde nu existã nomenclator stradal. Completarea acestor declaratii s-a fãcut tot cu ajutorul Postei Române, institutia prin care se realizeazã distribuirea acestor carduri de energie, dar si plata facturilor cãtre furnizori. Postasii vasluieni, instruiti corespunzãtor, si-au fãcut datoria ca la carte, astfel cã, la sfârsit lunii ianuarie, toate declaratiile pe propria rãspundere au fost completate de cãtre posibilii beneficiari ai acestor situatii atipice din judetul nostru.

Când se distribuie cardurile de energie si când se dã start la plãti?

Sprijinul în valoare de 1400 lei, destinat plãtilor facturilor la energie este acordat semestrial, câte 700 lei/per semestru. Astfel, în primul semestru al anului: 1 ianuarie 2023 – 30 iunie 2023, cardurile în valoare de 700 lei vor ajunge la beneficiarii eligibili începând cu 1 februarie, iar plãtile se vor putea realiza din data 20 februarie 2023. Pentru al doilea semestru: 1 iulie 2023 – 31 decembrie 2023, cardurile energetice de 700 lei vor fi distribuite în luna septembrie, iar plãtile vor începe, teoretic, cu 1 octombrie 2023. La 1 ianuarie 2024, toate cardurile îsi vor înceta valabilitatea, indiferent de sumele rãmase neutilizate. Sprijinul efectiv vine sub forma unui voucher/card tipãrit pe hârtie, cu care se pot plãti total sau partial facturile de energie. Vasluienii din categoriile vulnerabile îsi vor putea acoperi cheltuielile cu energia, indiferent de natura acesteia, respectiv: energia electricã, energia termicã centralizatã, gaze, butelie, lemne pentru foc, pãcurã, peleti si alte materiale de încãlzire.

Postasul este cel care îti aduce acasã cardul de energie.

Cardurile de energie vor fi livrate, începând de azi, de cãtre factorii postali, la domiciliul beneficiarilor, cu confirmare de primire. Plata se va putea realiza la orice oficiu sau subunitate a Postei Române, prin postas sau chiar online, începând cu data de 20 februarie. Si în judetul nostru, Oficiul Judetean Vaslui al Postei Române a încheiat protocoale cu toti furnizorii de energie, dar si cu asociatiile de proprietari/locatari ce functioneazã în sistem centralizat de termoficare, astfel ca plãtile sã fie fãcute fãrã dificultãti. În Vaslui, existã trei astfel de cazuri de asociatii de proprietari/locatari în sistem centralizat de termoficare, toate trei fiind pe raza municipiului Bârlad. Concluzionând, toatã procedura distributiei cardurilor de energie se desfãsoarã conform calendarului, astfel cã vasluienii din categoria beneficiarilor eligibili vor putea da start la plãti chiar în aceastã lunã, de pe 20 februarie.

Atentie cum folositi acest card! Nu se poate comercializa

INFORMATII UTILE…Câteva detalii importante pe care vasluienii vulnerabili trebuie sã le cunoascã sunt acelea cu privire la actele necesare pentru plata facturilor la energie. Acestea sunt: cardul sau voucherul de energie primit prin Posta Românã, actul de identitate al beneficiarului, factura curentã sau restantã, alte documente justificative cum ar fi înstiintarea de platã din partea furnizorului sau un certificat de validare a datoriei din partea asociatiei de proprietari/locatari, în cazul încãlzirii în sistem centralizat de termoficare. Atentie!!! Cardul nu poate fi vândut sau donat, sumele alocate celor douã transe nu pot fi preschimbate în bani (nu existã posibilitatea retragerii de numerar de pe card) si nu pot fi folosite pentru plãti prin mandat postal cãtre alte destinatii decât plata facturilor de energie, iar adresa locului de consum trebuie sã coincidã cu adresa beneficiarului. Orice încercare de vânzare anuleazã cardul si atrage o amendã contraventionalã între 42.000-60.000 lei. Plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepseste cu amendã contraventionalã între 4.500-6.000 lei.

Vezi si articolul: https://www.vremeanoua.ro/vin-bani-europeni-in-sprijinul-vasluienilor-pentru-plata-facturilor-la-energie-postasii-pe-post-de-mos-craciun/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.