spot_img
0.3 C
Vaslui
06-dec.-2024
spot_img

Vin la Vaslui moaștele Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, ocrototitorul României. Odoarele vor fi găzduite de Biserica Sf. Nicolae

- Advertisement -
SFÂNTUL ROMÂNILOR… Sfantul Andrei, desi era iudeu de neam, a propovaduit intr-o parte a pamantului romanesc, la stramosii nostri geto-daci, si anume in teritoriile situate pe tarmul apusean al Marii Negre (Pontul Euxin).

DAR DE SĂRBĂTORI… Moastele Sfantului Andrei vor fi aduse in Biserica Sfantului Nicolae din municipiul Vaslui, de langa Fabrica de Confecții Vaslui. Credinciosii se vor bucura in aceste zile de inchinarea la racla cu o particica din moastele Sfantului Apostol Andrei. Aceasta mangaiere duhovniceasca s-a implinit prin binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, a Inalt preasfintitului Parinte Teodosie, precum si prin binecuvantarea si straduinta Preasfintitului Parinte Episcop Ignatie al Husilor. Le multumim si le sarutam mana si ne rugam ca Preamilostivul Dumnezeu sa le daruiasca sanatate si arhierie indelungata. Racla cu sfintele moaste va fi adusa in dupa-amiaza zilei de luni, 2 decembrie de la Catedrala Arhiepiscopala din Constanta, cand va fi intampinata de preoti si credinciosi, si va zabovi in biserica Sfantului ierarh Nicolae pana in dupa amiaza zilei de miercuri, 11 decembrie.

Cine era Sfântului Andrei

Sfantul Andrei, “cel intai chemat” la apostolie era frate al lui Simon Petru, care s-a numarat, de asemenea, printre cei 12 apostoli ai Domnului, fiind amandoi fiii pescarului Iona. Erau originari din Betsaida, localitate situata pe tarmul Lacului Ghenizaret (Marea Galileii). Amandoi au fost pescari, alaturi de tatal lor. Amandoi s-au numarat printre “ucenicii” Sfantului Ioan Botezatorul, ascultand timp indelungat predicile acestuia in pustiul Iordanului. Chemarea lui Andrei la apostolie este relatata de Sfantul Apostol si Evanghelist Matei prin cuvintele: “Pe cand (Iisus) umbla pe langa Marea Galileii, a vazut doi frati, pe Simon ce se numeste Petru si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja in mare, caci erau pescari. Si le-a zis: “Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni. Iar ei, indata lasand mrejele, au mers dupa El” (Matei 4, 18-20 si Marcu 1, 16-18).Alaturi de ceilalti ucenici, a fost trimis si Andrei de catre Mantuitorul la propovaduire. L-a insotit pe Mantuitorul pe drumurile Tarii Sfinte, a fost martor la minunile pe care le-a savarsit, a ascultat cuvintele Sale de invatatura si parabolele pe care le-a rostit in fata multimilor, a suferit alaturi de ceilalti apostoli, atunci cand Domnul a fost prins, judecat, chinuit si apoi rastignit pe cruce; s-a bucurat alaturi de ei cand a aflat de minunea invierii din morti si L-a vazut pe Domnul inviat in prima zi, si dupa opt zile, apoi la aratarea din Galileea, cand au primit porunca predicarii Evangheliei la toate neamurile. Potrivit traditiei si celor scrise de unii istorici si teologi din primele veacuri crestine, Sfantul Apostol Andrei a fost primul propovaduitor al Evangheliei la geto-daci, in teritoriul dintre Dunare si Marea Neagra – cunoscut pe atunci sub numele de Scythia (Scitia), dar si in teritoriile de dincolo de Prut, in nordul Marii Negre. Scriitorii bisericesti ne arata ca Sfantul Apostol Andrei a plecat de la noi spre sud, trecand prin Tracia, a ajuns in Bizant (viitorul Constantinopol), iar de aici a trecut prin Macedonia si Tesalia, ajungand pana in orasul Patras din Ahaia, deci in Grecia de azi. Acolo a suferit moarte martirica, fiind rastignit pe o cruce in forma de X (numita pana azi “Crucea Sfantului Andrei”). Biserica primara a stabilit, inca de pe la sfarsitul secolului II, ca data de praznuire a patimirii sale ziua de 30 noiembrie. Nu se cunoaste anul martiriului sau; unii istorici il fixeaza in timpul persecutiei imparatului Nero, prin anii 64-67, altii mult mai tarziu, pe la sfarsitul veacului “apostolic”, in cursul persecutiei imparatului Domitian.

Sfantului Apostol andrei, apostolul românilor

Sfantul Apostol Andrei se bucura de o cinstire deosebita in Bisericile rusa, greaca si romana, datorita faptului ca a predicat in teritorii care apartin azi Rusiei, Greciei si Romaniei. Patriarhia ecumenica din Constantinopol il socoteste chiar ca “intemeietor” al acestui “scaun apostolic”. Biserica Ortodoxa Romana îl cinsteste si mai mult si il considera nu numai ca “cel dintai chemat la apostolie”, ci si ca pe cel dintai propovaduitor al Evangheliei la stramosii nostri, ca pe un “apostol” al neamului nostru, al Ortodoxiei romanesti! Iar crestinismul romanesc este considerat ca fiind de origine apostolica. Ca atare, ziua de 30 noiembrie este o adevarata sarbatoare a crestinismului romanescsi, alaturi de ziua de 1 decembrie, sunt sarbatorile neamului romanesc.

Programul liturgic al Bisericii Sf. Nicolae în perioada cât moaștele Sfantului Andrei vor zăbovi la Vaslui

Iată care va fi programul liturghic din acesta perioada de la biserica de langă Fabrica de Cofectii:

  • LUNI, 02.12.2024, orele 18.00 (aproximativ), sosirea sfintelor moaște, așezarea acestora în biserică, urmată de săvȃrșirea Acatistului Sfȃntului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României;
  • MARȚI, 03.12.2024:
    • 00 – Acatistul Sfȃntului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României;
    • 00 – Slujba Aghiasmei mici și a Sfȃntului Maslu.
    • MIERCURI, 04.12.2024:
    • 00 – Utrenia zilei și Sfânta Liturghie;
    • 00 – Slujba Aghiasmei mici și a Sfȃntului Maslu.
    • JOI, 05.12.2024:
    • 00 – Acatistul Sfȃntului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României;
    • 00 – Vecernia și Litia Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul bisericii.
    • VINERI, 06.12.2024:
    • 00 – Utrenia zilei și Sfânta Liturghie;
    • 00 – Acatistul Sfȃntului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României și Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae.
    • SÂMBĂTĂ, 07.12.2024:
    • 30 – Utrenia și Sfănta Liturghie, urmate de Parastasul de obște;
    • 00 – Vecernia și Litia.
    • DUMINICĂ, 08.12.2024:
    • 30 – Utrenia și Sfânta Liturghie;
    • 00 -Acatistul Sfȃntului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României.
    • LUNI, 09.12.2024:
    • 00 – Acatistul Sfȃntului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României;
    • 00 – Slujba Aghiasmei mici și a Sfȃntului Maslu.
    • MARȚI, 10.12.2024:
    • 00 – Acatistul Sfȃntului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României;
    • 00 – Slujba Aghiasmei mici și a Sfȃntului Maslu.
    • MIERCURI, 11.12.2024:
    • 00 – Utrenia zilei și Sfânta Liturghie, urmate de încheierea pelerinajului.

Pe întreg parcursul acestor zile, biserica va fi deschisă începȃnd cu ora 6.00 și pȃnă la sfȃrșitul zilei cȃnd ultimul credincios se va fi închinat la racla cu sfintele moaște.

Sa ne rugam dar Sfantului Andrei, increstinatorul daco-romanilor, zicand: “Pe propovaduitorul credintei la geto-daci si slujitor al Cuvantului, pe Andrei cel dintai chemat sa-l laudam, ca pe stramosii nostri i-a adus la cunostinta lui Hristos, crucea in maini tinand si izbavind din inselaciunea vrajmasului sufletele lor, pe care le-a adus la Dumnezeu ca dar bine primit. Pe acesta, toti romanii sa-l laudam si sa-l cinstim, ca sa se roage neincetat lui Hristos Dumnezeu, ca sa ne fereasca de toata rautatea si sa mantuiasca sufletele noastre”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.