Vin tichetele CFR pentru pensionari

Aproximativ 70000 pensionari vasluieni vor primi, prin intermediul postei, taloanele CFR pentru cãlãtorii gratuite. În afara acestora, alte peste 11 mii persoane încadrate în grad grav sau accentuat de handicap, dar si 6025 veterani de rãzboi sau vãduve ale acestora beneficiazã de tichete gratuite pentru transport pe calea feratã sau cu autobuzul. În total, aproape un sfert din populatia judetului beneficiazã de astfel de gratuitãti.

Toti pensionarii sistemului public de asigurãri sociale care care figureazã în evidentele Casei Nationale de Pensii ca fiind posesori de taloane CFR vor primi în luna februarie 2012 cele 6 tichete pentru cãlãtorii simple cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru cãlãtoriile pe calea feratã, cu trenuri personale, cu trenuri accelerate fãrã regim de rezervare, precum si cu trenuri rapide, clasa a II-a, cu mijloace auto sau cu navele de cãlãtori clasa a II-a, la transportul intern în comun, între localitãti sau cele 12 cãlãtorii gratuite pe calea feratã românã cu clasa I pe toate categoriile de trenuri de persoane, dupã caz. „Conducerea CJP Vaslui, prin director executiv Isabel Bogdan, îi învitã pe toti cei care, desi au dreptul la tichete de cãlãtorie, din motive care nu pot fi imputate nici lor si nici institutiei noastre, nu vor intra în posesia acestora, sã se adreseze institutiei noastre cu o cerere în acest sens. Functionarii Casei Judetene de Pensii Vaslui vor analiza fiecare solicitare în parte, si, în perioada imediat urmãtoare, toti cei îndreptãtiti îsi vor primi tichetele de cãlãtorie. Posibilitatea de a nu-si primi tichetele de cãlãtorie poate apare în cazul acelor pensionari care, pe lângã drepturile de pensie primite de la institutia noastrã, beneficiazã si de indemnizatie de handicap, fiind încadrate în grad de handicap si, care, în cursul anului 2012 au suferit o modificare a gradului de handicap, din grad accentuat sau grav au trecut în grad de handicap mediu sau usor”, a declarat Loredana Enache Tîrlea, purtãtorul de cuvânt al Casei Judetene de Pensii Vaslui.

Un sfert din vasluieni, cu tichete de transport gratuite

Beneficiarii tichetelor de cãlãtorie gratuitã, la nivelul judetului Vaslui, sunt în numãr de 68.527, pensionari din sistemul public de asigurãri sociale, si care au dreptul la 6 cãlãtorii simple cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru cãlãtoriile pe calea feratã, cu trenuri personale, trenuri accelerate fãrã regim de rezervare, precum si cu trenuri rapide, clasa a II-a, cu mijloace auto sau cu navele de cãlãtori clasa a II-a, la transportul intern în comun, între localitãti. Alte 448 persoane beneficizã de aceste drepturi conform Decretului-lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instauratã cu începere de la 6 martie 1945 si în baza Legii 189/2000 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 105/1999 pentru modificarea si completarea Decretului-Lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instauratã cu începere de la 6 martie 1945, precum si persoanele deportate în strãinãtate ori prizonieri. Aceste persoane beneficiazã de 12 cãlãtorii gratuite anual pe calea feratã, la clasa I pe toate categoriile de trenuri de persoane, cu mijloacele de transport auto sau cu mijloace de transport fluviale, dupã caz, la alegere. „Mentionãm faptul cã veteranii de rãzboi si vãduvele de rãzboi precum si urmasele de veteran de rãzboi beneficiazã de 12 cãlãtorii gratuite dus-întors conform Legii 44/1944 privind veteranii de rãzboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vãduvelor de rãzboi. Taloanele de cãlãtorie pentru aceastã categorie de pensionari se distribuie prin organizatiile reprezentative ale veteranilor de rãzboi si nu sunt anexate la taloanele de platã a pensiilor distribuite prin CNPP. În total, la nivelul CJP Vaslui numãrul acestor beneficiari este de 6025 persoane. În afara veteranilor de rãzboi si vãduvelor acestora, la nivelul judetului Vaslui, alti 11090 vasluieni beneficiazã de tichete gratuite de transport, fie pe calea feratã, fie pe cea rutierã. Este vorba de persoanele încadrate în categoria I sau II de handicap, si care, conform legii, au dreptul la un anumit numãr de cãlãtorii cu trenul, sau autobuzul, pe rute inter sau interjudetene, numãr la care se adaugã însotitorii persoanelor cu handicap. Practic, la nivelul judetului Vaslui, circa un sfert, aproape 100.000 dintre locuitori, conform datelor statistice, beneficiazã de aceste facilitãti privind transportul pe calea feratã sau rutierã.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ