spot_imgspot_img
7 C
Vaslui
01-mart.-2024

Vine iarna, cauciurile la control: amenzi usturãtoare pentru masinile neechipate corespunzãtor

- Advertisement -

AVERTISMENT… Atentie, soferi vasluieni, vine iarna, iar masinile trebuie sã fie echipate corespunzãtor. Acestea trebuie sã aibã anvelope de iarnã, lanturi sau alte echipamente antiderapante, în caz contrar, vor fi sanctionati contraventional cu amendã cuprinsã între 9-20 de puncte. Politistii îi îndeamnã sã-si planifice din timp cãlãtoriile, sã se intereseze de conditiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmeazã sã îl parcurgã si sã îsi adapteze viteza de rulare la conditiile de drum si trafic.

Potrivit legii, conducãtorii auto sunt obligati sã-si doteze autovehiculele cu cauciucuri de iarnã pentru a se deplasa în sigurantã pe drumurile publice acoperite cu zãpadã, gheatã sau polei. Cauciucurile de iarnã sunt fabricate special pentru a face fatã sofatului în sezonul rece, iar condusul autovehiculelor, în conditii de frig, polei, ninsoare devine riscant pentru viata sau integritatea fizicã a participantilor la trafic. „Conform Directivei 92/23/CE, pe anvelopele de iarnã trebuie sã fie aplicate literele „MÂS”, „M.S” sau „M&S”. Aceste marcaje sunt obligatorii si în cazul cauciucurilor de tip „all season”. Mentionãm faptul cã, în legislatie, nu este specificatã o perioadã anume a anului în care conducãtorii auto sunt nevoiti sã aibã dotate autovehiculele cu anvelope de iarnã, lanturi sau alte echipamente antiderapante, obligatia fiind impusã de conditiile meteo. Conform art. 102, alin. 1, pct. 28 din O.U.G. 195/2002 republicatã privind circulatia pe drumurile publice, „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zãpadã, gheatã sau polei, fãrã ca acesta sã fie dotat cu anvelope de iarnã, iar în cazul autovehiculului de transport marfã cu o masã totalã maximã autorizatã mai mare de 3,5 tone si al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducãtorului auto, fãrã ca acestea sã fie echipate cu anvelope de iarnã pe rotile axei/axelor de tractiune sau fãrã a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate”, este sanctionatã contraventional cu amendã cuprinsã între 9-20 de puncte sau avertisment. De asemenea, în cazul prezentat mai sus, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia, se retine de cãtre politia rutierã, eliberându-se o dovadã înlocuitoare, fãrã drept de circulatie”, se aratã în comunicatul de presã transmis de Inspectoratul Judetean de Politie Vaslui.

Soferii trebuie sã se informeze, înainte de plecare, cu privire la conditiile meteo si la starea drumului pe care urmeazã sã conducã 

De asemenea, inspectoratul a transmis câteva recomandãri conducãtorilor auto pentru perioada urmãtoare: „Recomandãm conducãtorilor auto: sã evite actionarea bruscã a sistemului de frânare si a mecanismului de directie, deoarece autovehiculul poate derapa; sã foloseascã cu precãdere frâna de motor atunci când se deplaseazã pe un carosabil alunecos sau când drumul este acoperit cu zãpadã, gheatã sau polei; sã nu efectueze depãsiri riscante; înainte de plecare, sã se informeze cu privire la conditiile meteo si la starea drumului pe care urmeazã sã conducã; sã conducã prudent în perioada sezonului rece; sã aibã grijã la adaptarea vitezei la conditiile de drum; sã evite drumurile pe timp de noapte sau pe distante mari; sã utilizeze corespunzãtor sistemul de iluminare-semnalizare si cel de climatizare-dezaburire; sã foloseascã luminile de întâlnire si pe timpul zilei; sã pãstreze o distantã suficientã fatã de autovehiculele din fata sau lateralul lor. Conduceti cu grijã!”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.