9.5 C
Vaslui
02-apr.-2023

Vine valul peste politistii de la tarã!

- Advertisement -

Politia Judeteanã, reorganizatã!

SCHIMBARE Politia vasluianã va suferi schimbãri dramatice, în perioada imediat urmãtoare. Practic, IPJ Vaslui trece de la o formulã în care politistul era aproape de cetãtean si putea interveni eficient, cunoscând perfect situatia localã, la o serie de structuri de tip struto-cãmilã, denumite pompos “sectii de politie ruralã”, cu zeci de comune în subordine si arie de întindere de zeci de kilometri. Noile sectii, o recunosc însisi sefii Politiei judetene, au o dotare precarã. Nu se stie ce sorti de izbândã vor avea în lupta cu infractorii, dar prin aceste schimbãri, atentie!, se vor face economii în bugetul Politiei Române de 1%! Ieri, la întâlnirea conducerii IPJ cu primarii din judet, edilii au atacat noua modalitate de organizare a politiei judetene, considerând cã, în scurt timp, va creste numãrul de furturi, tâlhãrii sau violuri în mediul rural. Unii primari au acuzat “cumetriile” care sunt acum în comune, adicã situatiile în care sefii de post sunt mânã în mânã cu tot felul de persoane influente din lumea satelor, cerând analize complete asupra activitãtii politistilor sãtesti.

Comisarul-sef Mihai Carp, seful Inspectoratului de Politie Judetean, a prezentat ieri, în fata primarilor din mediul rural, planul de reorganizare a politiei judetene, care va fi pus în practicã în cel mai scurt timp. Carp a spus cã, la nivelul Politiei Române, s-au luat în calcul trei variante, între care s-a aflat inclusiv pãstrarea situatiei actuale. Dupã o analizã a situatiei din teren, s-a decis cã varianta a doua, înfiintarea de sectii de politie în mediul rural, având la bazã doar resursele umane si logistice existente, ar putea fi aplicatã în toatã tara. Asa se va întâmpla si la Vaslui, a spus Carp, care a prezentat modul în care, de la 81 de posturi de politie comunale actuale se trece la opt sectii de politie rurale si patru posturi de politie comunale, care, în mod ciudat, îsi pãstreazã “autonomia”.

La Vaslui, douã sectii de politie ruralã

Iatã si noua organigramã, conform informatiilor oferite de seful IPJ Vaslui, cu mentiunea cã la alcãtuirea sectiilor s-a tinut cont de existenta unui parchet de pe lângã judecãtorie, în toate cazurile, pentru ca procurorii sã poatã actiona eficient. Astfel, municipiul resedintã va avea 26 de comune arondate, astfel cã se vor înfiinta douã sectii. Sectia Vaslui 1 va cuprinde comunele Albesti, Costesti, Bogdana, Deleni, Gârceni, Ivãnesti, Laza, Lipovãt, Muntenii de Jos, Poienesti, Pungesti, Puscasi. Sectia Vaslui 2 va avea în aria de competentã comunele Bãlteni, Codãesti, Cozmesti, Delesti, Feresti, Miclesti, Munteni de Sus, Osesti, Solesti, Stefan cel Mare, Tanacu, Tãcuta, Vãleni, Zãpodeni. Sectia politie ruralã Negresti va avea în grijã ordinea si linistea publicã din comunele învecinate orasului Negresti: Bãcesti, Dumesti, Todiresti, Rafaila, Rebricea, Vulturesti. În sudul judetului, sectia Bârlad va avea în competentã comunele Bãcani, Bogdãnita, Ciocani, Coroiesti, Grivita, Fruntiseni, Ibãnesti, Ivesti, Perieni, Pogonesti, Pochidia, Tutova, Zorleni. La Murgeni, s-a luat în calcul un numãr de comune, însã prin desfiintarea Judecãtoriei si Parchetului local competenta va trece tot la Bârlad, cu exceptia comunelor Berezeni si Fãlciu, care trec la sectia Husi. Iatã si localitãtile din sectia politie ruralã Murgeni: Blãgesti, Epureni, Gãgesti, Mãlusteni, Suletea. Zona Husi va avea propria sectie de politie ruralã, în care, pe lângã Berezeni si Fãlciu, care sunt trecute de la sectia Murgeni, se va mai actiona în comunele: Arsura, Botesti, Bunesti Averesti, Cretesti, Dimitrie Cantemir, Drânceni, Duda Epureni, Hoceni, Lunca Banului, Oltenesti, Pãdureni, Stãnilesti, Tãtãrãni, Vetrisoaia. Vor exista si douã sectii mai mici, cu câte cinci, respectiv sase comune în competentã. Sectia politie ruralã Puiesti va deservi comunele Gherghesti, Iana, Pogana, Puiesti si Voinesti, în timp ce sectia Banca va asigura ordinea publicã în comunele Banca, Vutcani, Rosiesti, Bogdãnesti, Viisoara si Dodesti. Patru posturi de politie comunalã nu vor trece prin chinurile reorganizãrii. Este vorba de posturile comunale Al. Vlahutã, Dragomiresti, Dãnesti si Vinderei, unde a contat fie plasamentul la drumul national Vaslui-Bacãu, fie asezarea geograficã destul de complicatã fatã de celelalte localitãti.

Primarii protesteazã: Asa ceva nu se poate!

Edilii vasluieni au protestat, ieri, la sedinta de la IPJ Vaslui, fatã de noua reorganizare a Politiei. “Ceea ce se întâmplã acum este o bulversare si nu stiu cine are interes sã tulbure situatia atât de mult. Dacã luãm în calcul comuna Botesti, trebuie sã spunem cã se va ajunge destul de greu la Cretesti, ca sã nu mai spunem de alte situatii. Primarul are nevoie de politistul lui, omul care îi asigurã linistea si ordinea publicã. Este strigãtor la cer modul în care se va asigura linistea si ordinea publicã, pentru cã, de când mã stiu, la tarã erau întotdeauna doi politisti si acum nu mai rãmâne niciunul, probabil”, a spus Gigel Gãlãteanu, primarul comunei Cretesti. Seful IPJ Vaslui a explicat cã, la fiecare post de politie comunal, va rãmâne câte un politist, care va locui acolo cu familia, scãzând astfel si cheltuielile cu plata chiriilor sau navetei cãtre orase. Politistii rãmasi nu vor mai avea functia de sef de post, ci vor rãmâne simpli agenti. Vor fi fãcute mai multe rute de patrulare cãtre comunele din aria de competentã a sectiei de politie ruralã, având în vedere cã toate masinile de la posturile comunale vor fi retrase la sediile celor viitoare opt sectii. Cum se vor acoperi cheltuielile cu combustibilul, pentru a acoperi o zonã cuprinsã între Puscasi si Gârceni, de exemplu, pe o distantã de 30-40 de kilometri, nu se spune nimic. La fiecare sectie va exista un ofiter, care va coordona activitate, un alt ofiter specializat pe probleme de cercetare penalã, agenti pentru patrulare si specialisti în cercetãri penale, probabil detasati de la actualele politii municipale. Se intentioneazã ca, din numãrul total de politisti care se vor comasa la nivelul unei sectii sã existe patrule care sã actioneze 24 de ore din 24, care vor preîntâmpina furturile sau infractiunile cu violentã, sustine seful Politiei Judetene.

Dãnut Cretu, primar Munteni de Jos: “Terminati cu cumetriile la posturi”

Unii primari au vorbit deschis despre problemele pe care le au cu actualii politisti comunali. Ironic, primarul de la Munteni de Jos, Dãnut Cretu, a explicat situatiile din mediul rural. “Actualii sefi de post cunosc prea bine cetãtenii din comunã, pentru cã au cumetri, fini si nasi în sate si, de exemplu, nu pot sã ia mãsuri împotriva bãiatului nasului. Ar fi foarte bine ca acel politist care va rãmâne la comunã sã fie un profesionist, care sã impunã respect, sã aplice legea”, a spus primarul Cretu, completat de un primar hâtru, din salã: “Adicã, si pe mã-sa!”. Netulburat, primarul a spus cã, în comuna sa, seful de post stã aproape jumãtate de an în concediu medical, în timp ce adjunctul acestuia face naveta de la Vaslui si nu prea este vãzut de localnici. Primarul de la Puscasi, Neculai Ignat, a fost si mai direct. “O parte dintre politistii pe care-i avem la comune nu au niciun fel de calificare, au fost luati din fabrici, din uzine si bãgati laolaltã, în Politie”, a spus primarul Ignat, care crede cã populatia ar trebui sã-si asigure mai bine bunurile, pentru ca hotii sã nu aibã atât de multe sanse.

“Revoltãtor! Cum sã nu stie politistii cine este primar la Dãnesti?”

Cel mai revoltat primar, ieri, a fost edilul comunei Dãnesti, Rene Pester, care a avut ceva de reprosat sefului Politiei Judetene. “Este foarte rusinos cã politistii din judetul Vaslui nu stiu cine sunt primari, cã de exemplu dl. Pester este primar la Dãnesti. Am venit cu treburi la dvs. si nu stiau politistii cine sunt. Am sã-i dau si eu afarã din primãrie, când o sã vinã oameni de la politie. Am sunat si la 112 si m-au întrebat cine sunt, nu stiau cã sunt primarul comunei Dãnesti. E de strigat la cer, cum sã nu stie institutia dvs. cã eu sunt primar la comuna Dãnesti?”, a spus Pester. Seful IPJ a avut o reactie timidã în fata acestui val de nemultumiri. “Sunt fel de fel de oameni”, a spus Carp.

Ce înseamnã varianta a doua de reorganizare…

Varianta a doua de reorganizare a IPJ Vaslui presupune înfiintarea de sectii de politie în mediul rural, care sã preia activitatea biroului/formatiunii de politie ruralã de la nivelul politiei municipale/orãsenesti si sã coordoneze activitatea mai multor politii/posturi de politie comunalã. Politiile comunale/ posturile de politie comunalã se subordoneazã sectiilor de politie pentru mediul rural. Prin reorganizarea politiei din mediul rural, nu va fi îndepãrtat politistul din comunã, ci din contrã elementul politienesc va fi considerabil mai activ si mai eficient, deoarece personalul sectiilor de politie rurale se va specializa si va fi prezent în zona de competentã 24 de ore din 24, cu asigurarea corespunzãtoare a timpului de repaus pentru politisti. Stabilirea numãrului de sectii de politie ruralã se va realiza de cãtre fiecare inspectorat judetean de politie pe baza urmãtoarelor criterii: asezarea geograficã si topografia comunelor; cãile de comunicatie si distanta între comune; suprafata administrativã a comunelor; numãrul populatiei; starea infractionalã si contraventionalã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

31 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.