spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
28-mart.-2024

Vinul, rege pentru 3 zile

- Advertisement -

Preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Oprişan, şi ambasadorul Republicii Populare Chineze la Bucureşti, Excelenţa Sa, Liu Zengwen, au tăiat, vineri, panglica inaugurală a Festivalului „Bachus 2010“ ce are loc în Piaţa Gării. Cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului „Bachus” şi-a deschis porţile în prezenţa a aproximativ 100 de ambasadori, academicieni, producători de vinuri, importatori, retaileri, hotelieri şi reprezentanţi ai marilor restaurante din România şi străinătate. Prima zi a Festivalului „Bachus 2010“ a debutat cu o prezentare a evenimentelor care se vor derula pe parcursul celor trei zile de festival. A urmat o vizită la Crama Valahă a societăţii Dyonisos din Coteşti, unde a avut loc o degustare a vinurilor vrâncene. Seara s-a încheiat cu un spectacol de muzică populară şi muzică uşoară unde invitaţi speciali au fost artiştii Tarafului din Clejani.

Aproximativ 100 de ambasadori, academicieni, producători de vinuri, importatori, retaileri, hotelieri şi reprezentanţi ai marilor restaurante din România şi străinătate participă la cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului „Bachus”. Prezentarea evenimentelor care se vor derula pe parcursul celor trei zile de festival a avut loc în Sala Mare a Consiliului Judeţean şi a fost făcută de către preşedintele Marian Oprişan. Acesta le-a urat bun venit invitaţilor şi a arătat că ediţia din acest an a festivalului este „una specială“, realizată în interesul celor 100 de mii de podgoreni. Şeful administraţiei judeţene a precizat că manifestarea are ca scop „promovarea cât mai eficientă a vi-nurilor vrâncene, 100% naturale“.
„Valoarea unui festival este dată de valoarea celor care vin să-şi expună afacerea în cadrul acelui eveniment, dar şi de cei care îi calcă pragul, ca invitaţi. Ştiind ce reprezentaţi ca specialişti, ca oameni de afaceri, nu pot decât să mă declar pe deplin satisfăcut de amploarea, de valoarea şi de calitatea celei de-a XVIII-a ediţii a Festivalului Internaţional al Viei şi Vinului“, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean.
Marian Oprişan a amintit că vinurile vrâncene sunt foarte bune şi nu mai au nevoie de nicio prezentare, dând ca exemplu produsele făcute la Apcovin, Rovinex, Vincon, Vinexport Trade Mark, Cramele Odobeşti sau Vinexport. Oprişan a făcut o scurtă prezentare a numeroşilor invitaţi care participă la eveniment, nume consacrate pe piaţa europeană şi mondială a vinurilor.
„Pentru următoarele 3 zile, totul depinde doar de podgorenii Vrancei, să reuşească să îi convingă pe invitaţi că vi-nurile noastre sunt, cu adevărat, cele mai bune din ţară şi că ele pot concura, oricând, cu vinurile care se află pe raftul magazinelor sau în meniul restaurantelor din Federaţia Rusă, Ucraina, Copenhaga, Luxembourg, Cehia, Austria, Italia sau Franţa şi China. Am lăsat la urmă Republica Populară Chineză pentru că astăzi avem alături de noi un oaspete de seamă “, a punctat Marian Oprişan. Acesta a salutat şi prezenţa Excelenţei Sale, ambasadorul României în Marele Ducat al Luxemburgului, Vlad Tudor Alexandrescu, precizând că datorită „implicării exemplare a domniei avem astăzi alături de noi reprezentativi oameni de afaceri din Luxembourg“.

Focşaniul, capitala vinului românesc

Vrancea este forţa care dă tonul preţului vinului şi al producţiei de struguri, a arătat Dan Axente, directorul general al Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole (ONVPV). Dan Axente a remarcat diferenţa de calitate dintre vinurile de acum 5-6 ani şi cele care se produc acum în judeţ.
„Acest lucru se datorează faptului că s-au făcut investiţii extraordinare. Vrancea cred că are cramele cele mai bine dotate din ţară, ca număr şi ca producţie. Se observă o creştere calitativă a vinului. Nu în ultimul rând şi datorită faptului că, în Vrancea, foarte mulţi oameni trăiesc de pe urma viei“, a afirmat Dan Axente.
Directorul ONVPV a explicat că problema majoră a viticultorilor este desfacerea, vânzarea vinurilor iar Festivalul Bachus îi ajută pe producători să intre în contact cu importatori, cu retaileri. „Evenimentul de astăzi are obiectivul de a ne pune în contact cu piaţa vinului românesc în aşa fel încît să putem desface vinul la nişte preţuri care să ne acopere costurile de producţie. Acest lucru se poate face prin evenimente de acest gen, printr-o mai bună prezentare a vinului, prin menţinerea unei calităţi a vinului“, a precizat Dan Axente.
De asemenea, Petrică Mocanu, directorul Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicole, a arătat că „viticultorii sunt actorii acestui festival iar Focşaniul va fi capitala vi-nului românesc pentru următoarele trei zile“.

Importatori din Luxemburg

Ambasadorul României în Marele Ducat al Luxemburgului, Vlad Tudor Alexandrescu, le-a spus producătorilor de vinuri că trebuie să profite de şansa pe care o au la acest festival unde sunt prezenţi importatori, retaileri. Doar din Luxemburg au venit gruparea Auchan, importatorul In Vino Gildas dar şi start-up-ul New Europe Wine, care pregăteşte exporturi de vinuri din Europa de Est către Franţa, Belgia, Luxembourg şi chiar Germania. Ambasadorul Alexandrescu le-a spus producătorilor că, timp de trei zile, trebuie să îi convingă pe oamenii de afaceri străini că vinul este de calitate şi merită să fie exportat. Etapa următoare va fi convingerea consumatorilor din ţările europene iar aceasta nu se poate face decât prin mediatizarea produselor din Vrancea. O oportunitate, a explicat ambasadorul, va fi degustarea de vinuri la ambasadele României din străinătate, evenimente la care pot fi promovate produsele vrâncene.

Tradiţii şi obiceiuri străvechi

Un eveniment inedit pregătit de organizatori a fost prezentarea unei crame vrâncene. Cei aproximativ 100 de invitaţi au mers la Crama Valahă a societăţii Dyonisos din Coteşti unde au asistat la un obicei străvechi de producere a vinului în care bărbaţi în picioarele goale zdrobesc strugurii şi îi transformă în must. Oaspeţii au fost întâm-pinaţi de tineri şi tinere îmbrăcaţi în costume populare care le-au oferit ulcele cu vin şi le-au urat bun venit. Zdrobitul strugurilor a fost urmat de un moment artistic susţinut de artiştii Ansamblului Folcloric „Ţara Vrancei“.
Proprietarul cramei, omul de afaceri Horia Furtună, a prezentat şi un muzeu al viticultorului. De aici, oaspeţii au putut vedea care este întregul flux tehnolo-gic pe care îl urmează strugurii de la cules şi până ajung vinuri de cea mai bună calitate, multe dintre acestea fiind medaliate naţional şi internaţional.
A urmat o degustare a vi-nurilor produse în podgoriile vrâncene. Momentul special a fost prezentarea unui vin şi a unui vinars produse de Vincon care au fost medaliate la Concursul Internaţional de Vinuri de la Timişoara.

„Avem vinuri extraordinare, 100% naturale“

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a ţinut o conferinţă de presă într-una din hrubele Cramei Valahe, într-un decor perfect pentru „Bachus 2010“. El a precizat că în acest an nu a precupeţit niciun efort pentru a pune vinurile Vrancei pe primul loc în România şi la nivel european.
„Acestea au fost principiile de bază de la care am plecat atunci când am regândit „Bachus 2010“ şi acestea sunt dezideratele acestei ediţii a festivalului. Personal, vreau să transformăm Bachus în cel mai renumit festival de profil din ţară! Nu vreau acest lucru pentru orgoliul meu ci vreau ca renumele festivalului să ajute la promovarea muncii celor o sută de mii de podgoreni ai Vrancei“, a afirmat Oprişan.
Chiar dacă producţia din acest an nu a fost dintre cele mai bune, iar strugurii nu se ridică la calitatea celor din anii din urmă, Marian Oprişan speră ca podgorenii să obţină veniturile scontate şi cu ajutorul acestui festival. „Ştiu că preţul la struguri a fost unul subevaluat şi mai ştiu că este din ce în ce mai greu ca vinul românesc să intre pe pieţele externe deoarece a pierdut teren, de la an la an. Acest lucru nu este drept! Vrancea este cea mai importantă zonă viticolă a României. Avem struguri de calitate şi vinuri extraordinar de bune, iar cultivarea viţei de vie este pentru podgorenii noştri o adevărată tradiţie. O tradiţie din care rezultă vinuri extraordinare, 100% naturale dar pe care, din păcate, nu mai reuşim să le vindem la fel de bine“, a arătat şeful administraţiei judeţene.

Misiuni economice de promovare a vinurilor vrâncene

Prin organizarea Festivalului „Bachus 2010“, administraţia judeţeană nu a reuşit doar să aducă investitori, potenţiali cumpărători ai vinurilor vrâncene, ci a reuşit să pună bazele a 4 misiuni economice la Berlin, Munchen, Belgrad şi Odessa. Evenimentele se vor desfăşura chiar în acest an, cu ocazia Zilei Naţionale a României, şi vor permite prezentarea vinurilor vrâncene. „Planurile mele, ale echipei mele, au fost ambiţioase cu acest festival, dar doar având astfel de ţinte putem face ceea ce ne-am propus. Facem toate aceste lucruri pentru că ne pasă de destinul şi de viitorul podgorenilor noştri! Ne pasă de munca şi de eforturile pe care aceşti oameni le-au făcut pentru retehnologizarea cramelor, pentru reconversia viilor, pentru obţinerea unui vin din ce în ce mai bun. Pentru toate acestea şi pentru faptul că, an de an, aceşti oameni minunaţi duc mai departe tradiţia podgoriilor le mulţumesc şi le promit că nu voi precupeţi niciun efort pentru a amplifica faima vinurilor din Vrancea, pentru a duce, de la an la an, renumele vinurilor noastre în colţuri şi mai îndepărtate ale acestei lumi. Acesta este dezideratul meu, aceasta este promisiunea mea şi, de ce nu, obligaţia pe care noi, administraţia judeţeană, o avem faţă de cei o sută de mii de podgoreni ai Vrancei de care, repet, eu sunt foarte mândru“, a încheiat preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Oprişan.

Vinul de la Vinexport premiat în China

Şeful administraţiei judeţene, Marian Oprişan a declarat deschise cele trei zile ale Festivalului Bachus 2010 după ce a tăiat panglica inaugurală împreună cu ambasadorul Liu Zengwen. Cei doi au fost întâmpinaţi de buciumaşii din Spulber, au gustat din tradiţio-nala pâine şi sare dar şi câte un păhărel cu ţuică şi vin.
Rând pe rând, invitaţii au trecut pe la fiecare stand al micilor şi marilor producători de vinuri din Vrancea şi din România. La standul societăţii Vinexport Focşani deţinută de binecunoscutul om de afaceri, Liviu Jitea, ambasadorul Chinei a avut parte şi de o surpriză. Reprezentanţii companiei i-au arătat ambasadorului Chinei două diplome de excelenţă în calitate a vinurilor eliberate de instituţii din China. De asemenea, ambasadorul Liu Zengwen a putut viziona şi un spot pu-blicitar TV care rulează pe televiziunile din China şi care promovează vinurile companiei. Societatea Vinexport exportă de aproape doi ani mai multe soiuri de vin în China, printre care se află şi „Puterea Ursului“.

Artişti de renume la „Bachus 2010“

Pe scena Festivalului Internaţional al Viei şi Vinului „Bachus 2010“ au urcat, aseară, artişti de renume de muzică uşoară şi populară din România. Rând pe rând au urcat pe scenă Ansamblul Folcloric „Ţara Vrancei“, Sofia Vicoveanca, RO-MANIA, Carmen Şerban, Andreea Bălan, Taraful din Clejani.
„Vin foarte des în Focşani. Anul acesta am venit cu un recital deosebit şi chiar am prezentat ceva în premieră, respectiv o trupă de fete. Nu-mi amintesc de câte ori am venit la Focşani în cei 12 ani de carieră, dar de fiecare dată am făcut-o cu drag“, a afirmat Andreea Bălan.
Mii de focşăneni au venit, aseară, în Piaţa Gării pentru a-i asculta pe artiştii preferaţi. „E foarte frumos, ne distrăm bine. Suntem încântaţi că s-a organizat şi anul acesta festivalul. Mâncăm un mic, bem un vin şi ascultăm muzică de calitate. Ce altceva ne-am mai putea dori?“, ne-a spus Gigi.
Artiştii prezenţi le-au mulţumit organizatorilor pentru că le-au oferit posibilitatea să cânte pentru publicul din Vrancea.
„Le mulţumesc lui Marian Oprişan şi Consiliului Judeţean că mi-au înlesnit întâlnirea cu publicul. De fiecare dată când vin în Vrancea sunt încântată. În 51 de ani de carieră am fost de multe ori la Focşani şi de fiecare dată a fost frumos. Vrâncenii sunt oameni deosebiţi, astăzi chiar mi-au dat cadou o cămaşă populară“, ne-a declarat Sofia Vicoveanca.

„Vrancea este centrul cutremurului dar şi patria vinului din România“

Ambasadorul Republicii Populare Chineze la Bucureşti, Excelenţa Sa, Liu Zengwen, a fost încântat de vinurile din judeţ arătând că „Vrancea este centrul cutremurului din România dar şi patria vinului din România“. „Este punctul de pornire al drumului vinului din România“, a afirmat Excelenţa Sa, Liu Zengwen.
Ambasadorul a arătat că Vrancea are un potenţial extraordinar şi există posibilităţi de colaborare între producătorii de vinuri din judeţ şi importatori din China. „Pentru mine, Vrancea, Focşani, Panciu nu sunt cuvinte necunoscute. Cunosc judeţul Vrancea şi vi-nurile de aici care sunt foarte bune şi care deja au pătruns pe piaţa din China şi, sper, ca pe viitor, cât mai multe dintre vinurile de renume ale Vrancei să poată fi băute în toate regiunile Chinei. Vrancea are un potenţial extraordinar, sunt convins că, pe viitor avem toate posibilităţile de colaborare în această privinţă, fie prin cultivarea soiului românesc, fie prin producerea sau îmbutelierea vinului românesc în China, importul de vinuri în China“, a afirmat Excelenţa Sa, Liu Zengwen. De remarcat că provincia natală a ambasadorului, Shandong, produce 40% din producţia de vin de struguri din China.

„Acest guvern trebuie să plece“

Şeful administraţiei judeţene a precizat că, deşi problemele viticultorilor vrânceni sunt numeroase, actuala guvernare nu are soluţii la ele. Fără soluţii pentru problemele românilor, acest guvern nu mai are legitimitate şi trebuie să plece pentru a lăsa locul unei echipe competente. „Cred că orice parlamentar de bun simţ trebuie să voteze moţiunea de cenzură pentru că acest guvern nu mai are legitimitate, când 91% dintre cetăţenii ţării spun că acest guvern merge într-o direcţie greşită. Eu cred că este o chestiune de bun simţ, acest guvern trebuie să plece, să vină un guvern cu soluţii şi un program. Acest guvern, inclusiv ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, au demonstrat clar că nu au capacitatea şi nicio legătură cu agricultura ţării, în special cu viticultura“, a precizat Marian Oprişan.
El a adăugat că Guvernul României maghiaro-pedelist nu a fost preocupat deloc de viticultură sau de problemele românilor. Din acest motiv nu a fost invitat niciun politician la Festivalul „Bachus 2010“. „Nu am beneficiat niciodată de sprijinul guvernului sau al reprezentanţilor săi. În schimb, reprezentanţii săi vin să se tragă în poze de fiecare dată la asemenea manifestări, spunând că dă bine. Pentru noi nu dă bine şi de aceea nu am invitat pe nimeni la acest Festival Internaţional al Viei şi Vinului din structurile guvernamentale, tocmai pentru faptul că putem demonstra că noi, vrâncenii, prin puterile noastre, putem să ne rezolvăm aceste probleme, cu speranţa că ţara va avea un guvern serios în viitor“, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean, adăugând că vor trebui purtate discuţii la nivelul tuturor regiunilor viticole din România, pentru înfiinţarea Bursei Vinurilor la Focşani.

monitorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.