15.1 C
Vaslui
16-mai-2022

Vinurile de la Domeniile Averești, cele mai apreciate branduri românești din Europa

Constantin Duluțe

PREMIAȚI… Vinurile de la Domeniile Averești sunt brandurile cu care România a intrat pe ușa din față a Europei. Medaliile de aur cucerite la marile concursuri de vin cu Busuioaca și Zghihara de Averești ne obligă pe noi, redactorii de la Vremea Nouă, să le considerrăm brandurile anului din județul Vaslui. Toate acestea s-au făcut grație omului de afaceri Constantin Duluțe, cel care a investit masiv în podgoria în care nimeni nu a mai crezut după Revoluție. Investițiile ulterioare în combinatul de vinificație, dar și în podgoria de aproape 800 de hectare, i-a făcut pe francezi să exclame că micuța localitate din nordul județului este o mică părticică din Franța. Despre secretele vinurilor de la Domeniile Averești, dar mai ales despre câte medalii au luat anul acesta, am stat de vorbă cu Claudiu Crețu, doctor în științe agricole și silvice, specializarea „Viticultura și Oenologie” cu lucrarea „Cercetări privind obținerea vinurilor de calitate cu conținut de zaharuri în podgoria Huși”, o lucrare pe care a realizat-o sub îndrumarea academicianului Valeriu D. Cotea. „Secretul vinurilor de la Averești stau în seriozitateea cu care s-a investit în vechea podgorie, dar și pasiunea pe care domnul Duluțe a pus-o aici. Practic, dacă astăzi avem vinurile cu care ne batem de la egal la egal cu lumea bună a producătorilor de vinuri din lume, se datorează mult domnului Duluțe și a echipei cu care lucrăm aici. Să știți că totul este controlat, de la calitatea solului, a apei, până la aplicarea celor mai noi tehnologii. Acesta este secretul medaliilor obținute de Busuioacă și Zghihară”, a spus cunoscutul oenolog.

Vinurile de la Domeniile Averești sunt în ascensiune pe piața europeană și nu numai. O spun medaliile obținute la concursurile de vinuri, unde celebrele soiuri de vin, Busuioaca și Zghihara de Averești cuceresc medalie după medalie. Anul acesta, cel mai titrat concurs a fost considerat cel de la Bruxelles, unde au fost selecționate cele mai importante soiuri de vinuri rose din lume, iar vinul sec Busuioacă de Averești a luat medalia de aur. Este vorba de celebrul Concours Mondial Bruxelles Rose Selection, B 2021, iar sticla cu care Domeniile Averești a intrat în concurs a fost Diamond Junior Busuioaca de Averești dry. Tot acest soi de vin a luat medalii de aur la mai multe concursuri, cum ar fi cele de la: Mundus Vini din Germania sau de la Berlin Wine Throphy. Medalii de argint a primit și la concursul Internațional Rose Championship din Polonia, dar și la concursul din țara noastră, Internațional Wuine Contest Bucharest. Nici soiul demi-dulce de Busuioacă nu s-a lăsat mai prejos, luând medalii de aur la Mundus Vini din Germania, la International Rose Championship din Polonia, dar și la Semi-sweet and Sweet wines competition by Vinul.ro din România. Tot acest vin a luat argintul la un concurs din Franța, Vinalies Internationales.

Zghihara rămâne regele Domeniilor Averești, însă campioana absolută e Busuioaca

Claudiu Crețu, vinificatorul șef de la Domeniile Averești

Zghihara, vinul îndrăgit de Nicolae Ceaușescu pentru calitățile sale deosebite, cum ar fi compatibilitatea acestuia cu diabetul, a făcut furori în Germania. A cucerit două medalii: una de aur la Berlin Wine Throphy și una de argint la Mundus Vini. Acest vin se remarcă printr-o aciditate excesivă și o culoare extraordinară. Acesta este brandul specific podgoriei din Averești, iar asprimea sa vine de la drojdia autohtonă, care se pare că este unică în peisajul vini-viticol din lume. Și la vânzările pe rafturile magazinului Zghihara și Busuioaca sunt lideri. Vinificatorul șef de la Domeniile Averești, Claudiu Crețu, un fin cunoscător al podgoriilor din Huși, ne-a declarat în exclusivitate: „Busuioaca am vândut-o cel mai bine. Am epuizat stocurile foarte repede și așteptăm producția viitoare. Și Zghihara a mers foarte bine. Sunt soiuri medaliate și cunoscute publicului din România și din Europa. Mă bucur pentru ce s-a făcut la Averești, unde putem spune că suntem la fel de buni ca producătorii de vinuri din Franța”.

Reclamăspot_img
Reclamăspot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

18 COMENTARII

 1. Pe mine nu ma interesează ce fel de om este , de unde are el lovelele, etc ci de aci incolo dacă dezvolta zona în care își desfășoară activitatea , dacă face locuri de munca bine plătite, dacă plătește taxe și impozite la stat etc . Pe lângă acești milionari în euro trebuie sa trăiască mulți oameni prin munca prestată și sa fie răsplătiți și respectați pe măsură. În agricultură a dispărut angajatul permanent cu carte de munca și au apărut sclăvoi prost plătiți la negru de unde prospera asa ziși milionari și ii vezi la emisiuni agricole ca se plâng ca nu găsesc forță de muncă.

  • Pai nu te intereseaza ca esti un sclav, tu vrei loc de munca, nu conteaza cum a facut, tu sa ai loc de munca. Si la taiat paduri, nu te intereseaza, tu sa ai loc de munca, sau asistent la executat oameni covid, ai ghicit… sa ai loc de munca.

  • Dacă nu au reușit instantele din România sa dovedească ca acesti oameni au facut banii ilegal cine sunt eu sa pot dovedi asta . Sunt mulți care au furat de au rupt și acum țin banii în conturi sau la saltele și nimeni nu câștiga dr pe urma hoților . Asa ca mai bine ca investesc dar sa facă locuri de munca bine plătite ca sa câștige și cineva decent pe lângă acești hoți.

   • Am inteles, nu esti prost esti doar realist si iti stii locul in societate, nu ai nici o putere. Sper totusi ca nu te-ai injectat. Care instante? Mai intai trebuie sa-l acuze cineva… Uita-te in jurul tau la ce se intampla. Ce coruptie exista la nivel mondial. Din Romania nu va porni nimic dar un Nuremberg 2 va ajunge si la noi la fel ca virusul, pentru ca nu toti oamenii puternici ai lumii sunt corupti si nu au devenit puternici dupa ce si-au insusit bunurile tarii.

 2. Mai oameni buni chiar și la sfârșit de an ne certăm de la nimicuri Dulute. este un om de afaceri sdevara și un specialist desavrsit, ce nu poate fi cont este.

 3. Aveti dreptate oameni buni marele om de afaceri ,un rahat de mosneag care a luat totul gratis cea ramas de la ceausescu. Acum daca i sar lua tot sa vedem dupa daca ar mai putea sa faca cea avut inapoi, nu mai poate oameni buni sasi mai cumpere nici un logan putregaiul.

 4. Deci, sa recapitulam: avem un mare investitor în județ. Ca vasluian îmi doresc încă 100! În rest, nimic deosebit pe forum: ura, invidie, comunism primitiv.

 5. OAMENI NECIOPLITI AI CU URA VISCERALA PE SUCCESUL UNUI OM CÂTE A INDRAZNIT SIBA PARIAT PE AGRICULTURA… APROPO DE KARKOTASI… PAPAGAL VOPSIT CE EȘTI ALA CU KOMENTARII LE KOMUNISTE… BAI KOKALARE OMUL NU A VÂNDUT INSULA MARE A BRĂILEI CI DOAR A CONCESIONAT TERENUL… A LUAT 200 MIL DE KOKO CE NU POTI NUMĂRĂ TU INTRO VIATA SI A INVESTIT LA AVERESTI…. APROPO DE MUNCA LA NEGRU… INTREABA OAMENII DIN ZONELE LIMITROFE CĂ-ȚI BANI IAU PE ZI LA CULES… CE VREI SAI PLĂTEASCĂ SA STEA JN VIE SĂ VADĂ CUM CRESC STRUGURI… CAMPANIA E SCURTA SI SANT F PUȚINE OPERAȚII AGRICOLE DE FĂCUT…. VREȚI SA LUAȚI CÂTE 150 RON PE ZI SI SA FREKATI LULEAUA…. KRED KA SANTETI KARKOTASI DE LA KOTNARI…. SI VA DAȚI ADRESE FALSE… E UȘOR SA DAI CU NOROI… IEȘI IN FATA SI VORBEȘTE OLIGOFRENULE…. DUTE CU CERKUL PE ULIȚĂ… MARSH LA SAPA….

  • Bă limbistule DU-TE puţin pe la Ş C O A L Ă ! Lasă-l pe acest ipochimen să-şi pape furăciunile liniştit ……daca am fi trăit intr-o ţară civilizată aceşti borfaşi nu ar fi existat.

  • Vezi ma sclavule cum te-am prins… eu am zis doar braila dar tu ai zis cum trebuie, asa e, insula mare a brailei. Ar fi fost prea prost sa vanda dar cum a ajuns granarul lu Ceausescu in posesia unui sclav nu e curios DNA-ul? Asa fac si gaborii, iti zice ca esti banuit ca l-ai omorat pe unu si tu zici ca nu l-ai injunghiat :))

 6. Ia mergeți și acolo în zona când se lucrează la vie sa vedeți muncă la negru ,pe post de sclavi prost plătiți. De ce nu ni se prezintă și partea asta a agriculturii asa zise moderne .La câtă reclama se face ar trebui ca toți cei din Averesti sa aibă locuri de muncă stabile bine plătite. Agricultură cu sclavi la negru fără forme legale cu evazionisti, dar cine are curaj sa deranjeze asa zișii fermieri????

  • Ai dreptate s- au făcut milioneri în euro,,,,,,, fraieresc proprietarii de tererenuri îşi bat joc de angajati se folosesc de ei căt au nevoie la recoltare…..nici nu avem voie să vorbim de ei că doar suntem la mila lor….. ne dă mălaiul si păinea gratis !

 7. Ce prosper om de afaceri ! Interesant cum toti cei care au contribuit la bunastarea dvs.ori sunt morti,ori la pușcarie….Si ne mai arunca firimituri din cand in cand, lasa-ne in saracia noastra.

 8. marele om de afaceri Dulute să le aprindă în fiecare zi câte o lumânare.
  întreabă scriitor după dictare ce ești și pe alții care mai trăiesc ( Porumboiu ) când a devenit Dulute om de afaceri.

 9. Ce limbi dai mai umflatule cu fituica ta, poata iti da si tie niste firmituri marele afacerist comunist care a furat ca toti afaceristii carora le dai tu limbi pe-aici. A vandut braila si a luat viile de la husi, acu e mare scula. Albu a vandut trenurile cu rulmenti, a luat magazinul general a lu raposatu, romarta si multe altele. Iti pute gura a c*cat…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here