Virusul gripal face prima victimã la Bârlad

BILANT… O femeie în vârstã de 88 de ani, din municipiul Bârlad, a decedat zilele trecute dupã ce a fost diagnosticatã cu gripa de tip A. Cu comorbiditãti multiple si nevaccinatã antigripal, pacienta a fost internatã la Spitalul Municipal “Elena Beldiman” din Bârlad, însã medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viata. Este al doilea deces din aceastã iarnã în judetul Vaslui, cauzat de virusul gripal, dupã cel al bebelusei de 11 luni din comuna Stefan cel Mare. Potrivit Directiei de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui, numãrul cazurilor de gripã raportate în ultima sãptãmânã a crescut fatã de cel înregistrat în sãptãmâna anterioarã, de la 32 la 54.

Numãrul persoanelor rãpuse de gripã a ajuns la 29, a anuntat, zilele trecute, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile. Printre cele mai recente victime se numãrã o femeie de 88 de ani din municipiul Bârlad, care avea si alte probleme medicale si era nevaccinatã. În cazul acesteia a fost confirmat virusul gripal tip A, subtip (H1).

Scade numãrul de infectii acute ale cãilor respiratorii, dar creste numãrul cazurilor de gripã

În urma centralizãrii datelor comunicate de cãtre furnizorii de servicii medicale din judetul Vaslui, în cadrul Sistemului de supraveghere de rutinã a infectiilor respiratorii acute si a gripei, DSP Vaslui anuntã cã în perioada 03 februarie – 09 februarie au fost înregistrate 2.755 cazuri de Infectii Acute de Cãi Respiratorii Superioare, cu circa 16% mai putine fatã de cazurile din sãptãmâna precedentã, când au fost raportate 3265 cazuri. În aceeasi perioadã au fost înregistrate 373 pneumonii, iar cazurile de gripã raportate au fost în numãr de 54, fatã de 32 de cazuri, în sãptãmâna anterioarã. Cele mai multe cazuri de gripã s-au înregistrat, ca si în urmã cu douã sãptãmâni, la categoriile de vârstã 15-49 ani (22) si 5-14 ani (18), precum si la categoria peste 65 ani (9 cazuri ). Din totalul persoanelor diagnosticate cu gripã, 40 au necesitat internare. În cazul infectiilor acute ale cãilor respiratorii, cel mai multe internãri au fost consemnate la grupa de vârstã 0-1 ani (33), în timp ce pneumoniile au afectat cel mai mult persoanele de peste 65 de ani (18 internãri) si copiii cu vârsta cuprinsã între 2 si 4 ani (19 internãri).
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ