spot_imgspot_img
13.4 C
Vaslui
25-apr.-2024

Virusul West Nile în România: Doi oameni au murit, alţi şapte sunt infectaţi

- Advertisement -

Doi oameni au murit pe 19 şi 22 de august după ce au fost infectaţi cu virusul West Nile, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Una este din sectorul 4 din Bucureşti, alta dintr-un sat din judeţul Constanţa. Numărul cazurilor de infectare cu West NileTratament specific pentru West Nile nu există. Vedeţi cum puteţi evita infectarea.
Două persoane au murit după ce au fost infectate cu virusul West Nile. Numărul persoanelor infectate cu acest virus, în România, a ajuns la şapte. Până în acest moment, au fost investigate 80 de persoane. Dintre acestea, au fost confirmate şapte cazuri, două sunt probabile şi altul, în curs de investigare.

Cele două persoane decedate sunt una din Bucureşti, sectorul 4, avea 75 de ani, alta din satul Băneasa, judeţul Constanţa, 70 de ani.

”Cei doi oameni au murit pe 19 şi 22 august, după o perioadă de terapie, de internare, atât din cauza vârstei, cât şi faptului că altul era cardiac. Cele şapte cazuri sunt în Galaţi, Teleorman, Dolj, Bucureşti, Constanţa – în sud, comuna Băneasa- Dobrogea, două cazuri Alba, judeţul Sibiu – rural, un oier internat în Cluj, un caz de pe Valea Mureşului”, a declarat Geza Molnar, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

„După unele date din literatură virusul nu lasă imunitate de durată şi poate să primească din nou. Am o prognoză, da, vom mai avea cazuri, dacă scotocim şi acele cazuri cu simptomatologie uşoară. Nu mă aştept la epidemie, ci la cazuri sporadice despărţite în spaţiu şi timp. Dacă vom avea un octombrie însorit, s-ar putea să mai persiste”, a adăugat acesta.

„Tratament specific pentru West Nile nu există, nu există antibiotic. Tratamentul este simptomatic. Dacă bolnavul este cu febră trebuie antiflamatorii, antiperetice, dacă e deshidradat e nevoie de perfuzii, dacă are meningită, tratament adecvat. După unele date din literatură virusul nu lasă imunitate de durată şi poate să primească din nou”, a mai declarat Geza Molnar.

Cum puteţi evita infectarea

“Am dispus măsuri energice de atenţionare a autorităţilor locale privind obligaţia de dezinsecţie care trebuie să fie mai energice, de desecare a unor bălţi şi sigur, o recomandare pentru populaţie de a evita să fiţi înţepaţi de ţânţari, de a purta haine cu mânecă lungă, de a avea plase. Sunt cazuri sporadice deocamdată. Şi aceste cazuri sunt înregistrate în alte ţări apropiate României. Cred că e important că cetăţenii să înţeleagă că e mai bine să fie preventivi”, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

“Simptome: stări de greaţă, de anorexie, ele pot avansa. 80-85% trec prin această infecţie fără a observa o cauză a bolii. În caz de vindecare nu rămân sechele. Cel mai important este să fim preventivi, pentru că vaccin de prevenţie nu există”, a adăugat Cseke.

Cum se transmite virusul West Nile şi care sunt simptomele

Meningita West Nile este o boală infecţioasă gravă cauzată de pătrunderea virusului West Nile în zona meningelui, membrana care „îmbracă” creierul, şi a lichidului cefalorahidian. Se transmite prin intermediul ţânţarilor, nu de la om la om, şi apare de obicei la 3-14 zile de la contactul cu virusul.

August este luna „de vârf” în infecţiile cu virusul West Nile. Boala tinde să afecteze mai degrabă copiii sub 5 ani şi bătrânii de peste 50 de ani, care au o rezistenţă mai scăzută la virus.

Dureri de cap, febră mare, înţepenirea gâtului, greaţă şi vărsături, convulsii, epuizare musculară, ameţeală, frisoane şi chiar paralizie, acestea sunt principalele manifestări ale meningitei West Nile. Bolnavul prezintă, de asemenea, fotofobie (nu suportă lumina) şi are tendinţa de a sta cu genunchii îndoiţi şi cu capul nemişcat. În şase-şapte ore de la instalarea primelor simptome, bolnavul nu-şi va mai putea mişca gâtul şi capul.

Specialiştii în sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea la tânţari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi sau aplicând substanţe chimice care pot îndepărta ţânţarii.

Pe 14 august 2010 doi bărbaţi, de 18 şi 43 de ani, din Tulcea, au fost internaţi în spital, fiind suspectaţi că au luat virusul West Nile prin înţepături de ţânari. Institutul Cantacuzino a anunţat ulterior că probele recoltate de la aceste persoane diagnosticate cu meningită virală, suspecte că au contractat virusul West Nile, sunt negative.

Virusul West Nile, transmis de ţânţari, a fost identificat în vara acestui an şi în Grecia, unde a provocat zeci de decese. În Rusia, cel puţin cinci persoane au murit în urma infectării cu virusul West Nile în regiunea Volgograd.
realitatea.net

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.