Viscolul și ninsorile au revenit, conducerea Goscom explică cum și cu ce va deszăpezi Vasluiul

Cătălin Bârleanu, directorul Goscom

REVINE FRIGUL… În noianul de vești mai puțin bune avem o informație care ne dă fiori reci: viscolul se întoarce și, potrivit meteorologilor, va rămâne cu noi până săptămâna viitoare. Cantitățile de zăpadă vor fi abundente, temperaturile vor scădea, în multe nopți, sub minus 10 grade Celsius, iar poleiul ne va da din nou de furcă. De la Ministerul Energiei s-a transmis că sistemul energetic este pregătit să facă față zilelor geroase. Pregătite sunt și autoritățile locale din Vaslui, care dacă va fi cazul, vor acționa cu toată flota pe care o au la dispoziție: șase utilaje pentru răspândirea materialului antiderapant și 14 utilaje cu lamă care vor curăța zăpada de pe căile de circulație rutieră. Potrivit directorului Goscom SA Vaslui, Cătălin Bârleanu, 105 angajați ai societății sunt pregătiți să acționeze pe teren în orice moment, însă dacă situația o va impune și vor fi urgențe, numărul lor ar putea crește la 125.

O masă de aer rece a intrat în România joi noapte, au anunțat reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), iar temperaturile vor scădea brusc în toată țara spre finalul săptămânii. “O masă de aer polar va determina o scădere a valorilor termice, cu vreme geroasă noaptea, sub minus 10 grade, poate minus 20 în depresiuni și cu vânt în aproape toate regiunile. Precipitațiile se vor transforma din formă lichidă, spre vineri dimineață, în lapoviță și ninsoare în aproape toate regiunile. Va fi un pasaj destul de scurt, însă. Apoi vremea se va răci semnificativ și ziua va fi foarte rece, posibil temperaturi maxime ce vor caracteriza pragul gerului, minus 10 grade și pe parcursul zilei, nu doar noaptea”, a declarat Alina Șerban, meterorolog ANM.

Stocuri de 250 de tone de material antiderapant la Goscom

Utilajele și personalul Goscom vor acționa pentru degajarea tuturor arterelor și trotuarelor din oraș imediat cum primul strat de zăpadă se va așterne, dă asigurări Cătălin Bârleanu, directorul societății. Acesta ne-a declarat că momentan, în stoc, sunt 250 de tone de material antiderapant, dar dacă situația o va impune se vor mai face achiziții.” Până în momentul de față am administrat aproximativ 500 de tone de material antiderapant, asta însemnând zgură de furnal, sare, clorură de calciu lichidă și clorură de calciu solidă. Stocurile actuale depășesc 250 de tone de material antiderapant, iar la nivel de personal, avem în jur de 105 de angajați pregătiți să acționeze la nivel normal, iar în cazul unei urgențe putem interveni cu 125 de angajați. În ceea ce privește utilajele, avem patru sărărițe, două cisterne cu clorură, 14 utilaje cu lamă, două freze și două tractorașe. Din 24 în 24 de ore avem reprezentanți ai unității care monitorizează situația și alocă, după caz, echipe care să intervină acolo unde trebuie combătut poleiul sau trebuie făcută deszăpezirea.” 

Apel la cetățenii orașului

Conducerea Goscom a luat la cunoștință nemulțumirile, de zilele trecute, ale vasluienilor, când o parte a orașului a fost acoperită de polei. Cătălin Bârleanu spune că atât în combaterea poleiului cât și în degajarea zăpezii se acționează în funcție de priorități. Acesta face un apel la cetățenii municipiului Vaslui să colaboreze cu autoritățile locale, în sensul de a-și deszăpezi singuri intrările în blocuri sau trotuarele din fața locuințelor, așa cum trebuie să procedeze și comercianții în dreptul magazinelor. “Cetățenii municipiului Vaslui trebuie să știe că aceste intervenții se fac în funcție de priorități, fie că vorbim de circulația rutieră, fie că vorbim de circulația pietonală. O prioritate pentru noi sunt căile de circulație rutieră care asigură tranzitul orașului și aici mă refer la ieșirile spre Iași, Bacău, Negrești și Bârlad. O altă prioritate o reprezintă căile de circulație rutieră în pantă, drumurile de legătură cu localitățile componente. În privința circulației pietonale, ne asigurăm că nu sunt probleme cu accesul în piețe, școli, societăți de utilitate publică. Deszăpezim și combatem poleiul pe toate căile principale care deservesc tranzitul orașului. Oricât de tare ne-am dori să venim în sprijinul cetățenilor, nu avem forța fizică să acoperim fiecare alee, străduță și trotuar din oraș. Ne deplasăm oriunde situația o impune, dar după ce rezolvăm prioritățile. De aceea, avem nevoie și de înțelegerea vasluienilor, ca atunci când ninge, să degajeze zăpada din fața scării de bloc, iar atunci când e polei să evite pe cât posibil deplasarea cu mașina personală și să folosească mijloacele de transport în comun”, a declarat Cătălin Bârleanu, directorul Goscom.

“Sistemul energetic este pregătit”

Tot pe fondul avertizărilor meteorologice, Ministerul Energiei a precizat joi că sistemul energetic este pregătit pentru zilele geroase ce se anunță. ” Din partea Comandamentului, transmitem că, începând cu ziua de vineri, până pe o durată de șapte-opt zile, România va traversa un șoc termic cu minime nocturne de până la minus 20 de grade, pe alocuri, chiar mai scăzute. De asemenea, temperatura diurna va avea un nivel negativ de până la minus 8 grade. Sistemul Energetic este pregătit pentru traversarea acestui șoc termic. Toți actorii esențiali care asigură funcționarea Sistemului Energetic Național au precizat că sunt pregătiți pentru perioada care urmează”, au transmis reprezentanții Ministerului Energiei.
3 COMENTARII

 1. Eu, dimpotriva, as spune ca directorul Catalin Barleanu isi face treaba. Ca e loc si de mai bine, e o alta poveste.
  Realmente, in ansamblu, orasul este curat si trebuie s-o spunem deschis, in spiritul adevarului.
  Argumentez:
  Foarte des, vad personal de salubritate care aduna hartiile sau matura cojile de seminte mancate de tinerii “civilizati” prin parc. Gunoiul din locurile de depozitare este luat la timp, chiar si aceste locuri de depozitare arata mult mai bine decat acum 7-10 ani, cand era lasat, la intamplare, langa tomberoane.
  Spatiile verzi arata foarte bine.

 2. Acel Barleanu mananca bors.
  Goscomul nu are decat 4 utilaje cu lama 2 sararite si undeva la 100 t de material antiderapant.
  Restul sunt inchiriate pe banii contribuabililor vasluieni.
  De 13 ani de cand este directoras , nu a facut nimic pt Goscom.
  Consiliul local ar trebui sa-l ia in vizor nu numai cu acea comisie de control ci si cu posibilitatea de schimbare.
  Nimeni nu este de neinlocuit!

LĂSAȚI UN MESAJ