spot_img
28.9 C
Vaslui
17-iun.-2024
spot_img

Vlasã, în corzi!

- Advertisement -

Primarul comunei Pungesti, în ilegalitate

SCANDAL O sedintã normalã de Consiliu Local s-a transformat în scandal, atunci când consilierii locali au început sã punã întrebãri incomode la adresa primarului. Drept urmare, zecile de cetãteni ai comunei care au tinut sã asiste la lucrãrile sedintei au început sã scandeze lozinci împotriva primarului, în scurt timp fãcându-si aparitia si fortele de ordine, lucrãtori ai politiei care, chiar dacã nu au avut motiv sã intervinã, au stat de pazã în fata primãriei. Ulterior, au început sã aparã si documentele care atestã cã primarul comunei a fãcut o serie de ilegalitãti, nu doar în ceea ce priveste terenul pe care l-a concesionat Chevron-ului, dar chiar si cu privintã la indemnizatia de primar.

O simplã sedintã de Consiliu Local, cea de ieri, 24 aprilie, a degenerat într-un adevãrat scandal. Chiar si cele douã puncte aflate pe ordinea de zi, unul cu privintã la igienizarea institutiilor din subordinea primãriei, inclusiv asigurarea de combustibil pentru sezonul rece 2014 – 2015, si celãlalt cu privire la rectificare bugetului local cu suma de 243.600 primitã de la Ministerul Dezvoltãrii cu destinatia implementãrii proiectului de aductiune de apã în Silistea si Pungesti au suscitat discutii. Astfel, mai multi consilieri locali i-au reprosat primarului Vlasã faptul cã se cheltuie bani pentru „spoirea” scolilor, a bibliotecii, sau a cãminului cultural, în loc sã se facã cu adevãrat ceva pentru reabilitarea acestora. În plus, o parte din consilierii locali si-au exprimat rezerva cu privire la felul în care suma de 243.600 lei alocatã de Ministerul Dezvoltãrii, cu destinatie precisã, pentru finalizarea proiectului privind alimentarea cu apã a satelor Pungesti si Silistea va fi cheltuitã de primãrie, în conditiile în care si alte proiecte importante pentru comunitate au fost blocate. Partea interesantã a sedintei a fost la rubrica diverse, atunci când consilierul local PP-DD, Monica Focsa, a cerut unele lãmuriri cu privire la activitatea primarului. Lãmuririle cerute de consiliera localã au vizat sporurile primite de primar în afara indemnizatiei legale, a sumelor imense plãtite de primãrie avocatului care a reprezentat institutia în diversele procese în care a fost implicatã, dar si a felului în care primarul Vlasã a obtinut terenul care, ulterior, anul trecut, l-a concesionat Chevron-ului. Mai mult decât atât, Monica Focsa a cerut organizarea unei comisii care sã verifice modul în care au fost acordate terenurile primarului Vlasã, propunere ce urmeazã a fi aprobatã în urmãtoarea sedintã de Consiliu Local. Dat fiind faptul cã aceste informatii au fost cerute în cadrul sedintei publice, la care, pe lângã consilierii locali, au asistat si câteva zeci de cetãteni ai comunei, secretarul comunei a început sã scoatã la ivealã documentele din care rezultã ilegalitãtile fãcute de primarul Vlasã, în cei zece ani de mandat. La auzul dezvãluirilor fãcute în sedinta publicã, locuitorii din comunã prezenti la sedintã au început sã-l huiduie pe primar, în scurt timp fãcându-si aparitia, în fata primãriei, mai multi politisti, care, chiar dacã nu au avut motiv sã intervinã, au fãcut de pazã, pentru a-l apãra pe primarul Vlasã de furia propriilor concetãteni.

Totul pentru propriul buzunar!

La Pungesti încep sã iasã la ivealã ilegalitãtile comise de conducerea primãriei, respectiv de primarul Mircia Vlasã, cu privire nu doar la felul în care a obtinut terenul de 1,92 ha pe care l-a concesionat Chevron-ului, teren pe care acum compania americanã foreazã pentru evidentierea zãcãmântului de gaze de sist din zonã. Ies la ivealã si amãnunte cu privire la felul în care primarul Vlasã si-a rotunjit venitul, adãugându-si la indeminzatia de primar, si asa consistentã, spor de periculozitate, în cuantum de 15% din indemnizatie, respectiv suma de 361 lei/lunar. Mai mult decât atât, tot pentru a-si mãri veniturile, prin ordin de primar, Vlasã a decis, în decembrie 2012, o majorare de 7,4% la veniturile tuturor functionarilor primãriei, deci inclusiv a lui, pe statul de platã apãrând si o altã majorare, fãcutã conform aceluiasi act normativ, OUG 19/2012, de 8%, dar în valoare de aceeasi sumã, respectiv de 221 lei/lunar. Chiar dacã presupunem cã primarul Vlasã s-a gândit la functionarii din primãrie când a dat respectivul ordin, una este 7,4% la un salariu de 800 lei, cât are un functionar din primãrie, si alta este aceastã majorare la un salariu de peste 2.000 lei, cât avea primarul. Practic, dupã aceastã majorare de salariu, si dupã ce primarul Vlasã si-a acordat, cu de la sine putere, si sporul de pericol de 15%, salariul acestuia a crescut la nu mai putin de 3196 lei brut, oricum mai mult decât oricare alt primar de la o comunã de aceeasi categorie. Mai mult decât atât, salariul primarului si a viceprimarului va creste substantial, începând cu 1 iunie, urmare a unei hotãrâri de guvern care stabileste acest lucru pentru alesii locali.

Bani grei, plãtiti degeaba!

Primarul Vlasã a plãtit cuscrului, avocatul Jan Crudu, din banii primãriei, sume impresionante, pentru a fi apãrat în instantã pentru ilegalitãtile comise. Este vorba nu doar de cauzele actionate în instantã de actualul consilier local PP-DD, Monica Focsa, care a fost concediatã abuziv din functia de asistent social în cadrul primãriei, si care a câstigat toate procesele, dar si de firma Romcip, a lui Constantin Puscasu, firmã care a efectuat lucrãri atât la una dintre scolile din comunã, dar si alte lucrãri edilitare, si care a actionat în instantã primãria Pungesti pentru a-si recupera banii pentru lucrãrile respective. Cu toate cã toate procesele au fost pierdute în instantã, Mircia Vlasã a plãtit peste 15 mii lei cuscrului sãu, avocatul Jan Crudu, desi ar fi putut apela si la alti avocati, mai buni si mai ieftini. Urmare a acestor procese, conturile primãriei Pungesti sunt blocate la cererea executorilor judecãtoresti, astfel cã în acest an nu se vor realiza nici un fel de investitii în comunã, cu atât mai mult cu cât abia sunt bani pentru plata salariilor si asigurarea minimei functionalitãti a institutiilor subordonate primãriei.

Terenul concesionat Chevron, obtinut ilegal?

Tot în cadrul sedintei de ieri, o parte din consilierii locali ai comunei Pungesti au pus întrebãri cu privire la felul în care primarul Mircia Vlasã ar fi dobândit terenul care actualmente este concesionat companiei Chevron. În editia de luni a cotidianului Vremea Nouã veti putea citi dezvãluri incendiare pe aceastã problemã!

Viceprimarul Voina, în incompatibilitate?

Cu ocazia sedintei de Consiliu Local a comunei Pungesti, încep iasã la ivealã si alte lucruri, pânã acum ascunse de conducerea primãriei. Astfel, se vorbeste de faptul cã viceprimarul Vasile Voina, apropiatul primarului, în afara functiei pe care o detine, dar si a demnitãtii de consilier local, mai are un al doilea loc de muncã, ca maistru instructor auto la Grupul Scolar Industrial „Stefan Procopiu” din Vaslui. Astfel, cel putin douã zile pe sãptãmânã, martea si vinerea, vicele Voina nu este de gãsit la primãrie, acesta trebuind sã-si facã norma de ore în calitate de cadru didactic la un liceu din Vaslui. Mai mult decât atât, vicele Voina a absentat la sedinta de ieri a CL Pungesti, fiind plecat „motivat” în interes de serviciu, de la a doua sa slujbã, ce a de maistru instructor, la Brasov, la „Liga Profesorilor din România”. Agentia Nationalã de Integritate ar trebui sã se sesizeze si sã verifice dacã nu cumva viceprimarul comunei Pungesti se aflã în situatie de incompatibilitate. Chiar dacã rãspunsul ar fi negativ, faptul cã, pe lângã indemnizatia în valoare brutã de 2775 lei/lunar, primitã pentru functia de viceprimar, la care se adaugã indemnizatia de consilier local, atunci când îsi face timp sã participe la sedinte, plus salariul de profesor contrasteazã cu venitul mediu al locuitorilor din comunã. Asta fãrã sã punem la socotealã faptul cã viceprimarul Voina mai are si o afacere personalã, cãreia îi consacrã o bunã bucatã de timp, chiar din timpul orelor de program la Primãria Pungesti!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.