spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Vom primi inca un „buletin”

- Advertisement -

Asa ar putea fi denumit cardul national de sanatate, act a carui tiparire va incepe in citeva zile si pe care fiecare asigurat in va primi in prima parte a acestui an. Va fi practic „buletinul de identitate” al starii fiecaruia de sanatate, act ce va fi purtat la noi in orice ocazie si care ne-ar putea salva chiar viata in caz de accident. Toate datele noastre de sanatate, inclusiv daca sintem donatori de organe, vor putea fi citite instantaneu chiar si din masina Salvarii. 2011 aduce insa si alte noutati importante in domeniu. Introducerea coplatii serviciilor medicale se va face imediat dupa implementarea cardului de sanatate. Tot in premiera, vor fi oferite subventii de la stat pentru fertilizarile in vitro mamelor care nu pot ramine insarcinate altfel.

Noul an se dovedeste deja a fi un an agitat in sistemul sanitar, mai ales in cel iesean. Pacientii trebuie sa se pregateasca pentru noi taxe in spitale sau la medicii de familie, medicii trebuie sa se pregateasca pentru comasari sau desfiintari de spitale, iar atit pacientii, cit si medicii trebuie sa se invete cu viitorul card de sanatate.

Ministerul Sanatatii si-a facut publice cele mai importante proiecte pentru anul care tocmai a inceput. Prioritate va avea informatizarea sistemului medical pentru a putea fi introdus cardul national de sanatate. Abia apoi va fi aplicata coplata la diverse servicii medicale. Anul 2011 va aduce cel mai probabil comasarea a doua spitale importante din Iasi.

La sfirsitul lunii incepe productia cardurilor

Dupa ani intregi in care s-a vorbit de un sistem prin care sa fie disponibile pentru medic toate informatiile necesare despre bolile pacientului sau, abia din acest an se pare ca va incepe totusi sa se miste ceva. Ministerul Sanatatii a fost anuntat de catre Imprimeria Nationala ca la sfirsitul acestei luni se va incepe producerea cardurilor de sanatate. Documentul va fi obligatoriu pentru orice asigurat care vrea sa primeasca servicii medicale in unitatile sanitare din reteaua publica.

Cardul se va emite individual, pentru fiecare persoana cu virsta peste 18 ani, asemenea unei carti de identitate, si va cuprinde informatii precum datele de identitate, codul numeric personal, codul unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate sau date de natura medicala, care vor fi stocate pe un cip. „Ar fi un lucru foarte bun sa poti avea acces, ca medic, la toate datele medicale ale pacientului pentru a putea stabili rapid un diagnostic corect si pentru a-i da si tratamentul cel mai bun. E vorba practic de un dosar electronic al pacientului in care poti vedea ce servicii medicale a mai accesat, ce tratamente a mai urmat. Foarte important este, de asemenea, ca prin acest card se poate vedea si consumul in sistemul sanitar, care sint cele mai frecvente boli, care sint medicamentele eficace. In functie de aceste date, se pot face previziuni si se poate vedea ce anume trebuie finantat mai bine”, a declarat dr. Vasile Cepoi, seful Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi.

In acelasi timp, medicii spun ca acest card este extrem de important mai ales in cazul pacientilor care nu au posibilitatea de a comunica cu medicii. „In urgenta se intimpla de multe ori sa ne vina pacienti cu care nu putem vorbi, fie pentru ca nu stiu ce sa ne spuna, fie pentru ca sint inconstienti. Daca nici n-au documente medicale la ei, medicul nu are posibilitatea de a afla istoricul lor medical. Riscam asa sa repetam manevre terapeutice efectuate deja, posibil fara rezultatul asteptat”, a precizat conf.dr. Diana Cimpoesu, medic-sef la UPU-SMURD.

Se preconizeaza ca in acest card sa fie stipulata, pe viitor, si optiunea posesorului in privinta donarii de organe. Lucru foarte important in cazul in care posesorul este victima unui accident, de exemplu, stiut fiind ca, pentru ca organele sa fie valabile, acestea trebuie prelevate cit mai urgent.

Pareri pro si contracardului de sanatate

Conducerea DSP mai spune si ca acest card ar putea ajuta la economisirea fondurilor in sistemul sanitar. „Se intimpla ca pacientul sa nu spuna ca a mai fost consultat si in alta parte, in scopul de a mai obtine o reteta sau o consultatie gratuita. Daca vad insa pe card ca i s-a dat deja medicamentul pe care vroiam eu sa-l prescriu, atunci nu mai fac asta. Acum putem controla calitatea de asigurat a unui pacient prin programul SIUI, dar nu stim nimic despre antecedentele sale medicale, doar ceea ce spune el”, a adaugat dr. Cepoi.

Daca majoritatea medicilor sint de acord cu introducerea cardului de asigurat, nu de acelasi entuziasm dau dovada medicii implicati in programul de prelevare de organe si transplant. Cardul ar trebui sa contina si grupa sanguina a pacientului sau calitatea de donator de organe a pacientului in eventualitatea aparitiei mortii cerebrale. „Pe noi nu ne ajuta deloc acest card in ceea ce priveste donarea de organe. Desi pacientul poate alege sa fie donator de organe si sa spuna pe card acest lucru, Legea Transplantului, care e lege organica, spune clar ca este obligatoriu acordul familiei in acest sens. Noi ce aplicam pina la urma? Degeaba este cardul de asigurat, peste vointa familiei nu se poate trece in acest moment. Conducerea Agentiei Nationale de Transplant nu este de acord cu punerea pe card a calitatii de donator de organe”, a declarat dr. Raluca Neagu, coordonatoarea programului de prelevare si transplant de la Iasi.

Coplata intra in vigoare in a doua parte a anului

Dupa implementarea cardului national de sanatate se vor aplica si noile tarife stabilite de catre Ministerul Sanatatii (MS). Coplata nu se va aplica insa in caz de urgenta sau la nastere. O consultatie la medicul de familie va costa cinci lei, iar pentru vizitele la domiciliu in afara programului de lucru de sapte ore, pacientul trebuie sa achite 15 lei. In ambulatoriu, consultatia la un medic specialist va fi de zece lei, iar la acelasi medic dar in afara programului de lucru coplata va fi de 20 de lei. De asemenea, coplata pentru spitalizarea de zi va fi de zece lei, iar pentru spitalizarea continua de 50 de lei pentru fiecare episod de internare. Cel mai probabil, coplata va incepe sa se aplice din a doua jumatate a acestui an.

Conducerea MS a anuntat pentru acest an si investitii in cadrul programelor de oncologie si anestezie si terapie intensiva. Astfel, aproximativ 190 milioane lei vor merge spre reabilitarea sectiilor de oncologie si ATI si pentru dotarea cu aparatura medicala de specialitate in spitalele din reteaua MS si cea a autoritatilor locale. Aproape intreaga suma a fost deja solicitata de la Iasi. „Ca sa putem termina Institutul de Oncologie si sa-l avem la cheie, ne trebuie inca 150 de milioane de lei. Am facut deja o solicitare la MS in acest sens si speram sa obtinem cit mai mult, macar in etape”, a spus dr. Cepoi.

Anul 2011 aduce si o restructurare a spitalelor. La Iasi deja s-a anuntat comasarea Spitalului de Urgente „Sf. Ioan” cu Spitalul „Sf. Spiridon”. Dupa mai multe runde de discutii si negocieri, o varianta finala de comasare va ajunge la MS la inceputul saptaminii viitoare. Ministerul Sanatatii va implementa si programe noi de sanatate incepind din acest an, respectiv programul de screening pentru depistarea precoce activa a unor forme de cancer cum ar fi cancerul de col uterin, mamar si colorectal si programul de fertilizare in vitro si embriotransfer. In cadrul acestuia, se vor asigura fondurile necesare realizarii procedurilor de fertilizare in vitro pentru cuplurile infertile. Va fi decontata o singura procedura pentru fiecare cuplu care aplica la program, costul estimativ al unei interventii fiind de aproximativ 3.000 de euro.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.