spot_imgspot_img
2.2 C
Vaslui
21-feb.-2024

Vor sã fie, si ei, elevi!

- Advertisement -

ÎNTREBARE GREA Cum împarti un ghiozdan si o pereche de ciubote la trei copii?

ELEVI Claudia e cea mai mare din grup, trece în clasa a V-a si e printre putinii copii din România care nu stie ce sã rãspundã la clasica întrebare “ce vrei sã te faci când vei fi mare?”. Pentru ea si pentru fratii ei nu existã viitor si, chiar dacã existã, e mult prea neclar, pãtat chiar si de cei cinci kilometri de noroaie care îi au de strãbãtut zilnic pânã la scoala din sat si înapoi.Viitorul ar putea începe la scoalã, dar pentru asta pãrintii trebuie sã gãseascã solutia la o problemã foarte grea: sase copii, din care patru la scoalã, unul la grãdinitã, unul în scutece si niciun venit. Si, totusi, Claudia si fratii ei vor merge la scoalã pentru cã în România învãtãmântul este obligatoriu si “gratuit”.

În casa familiei Machidon din satul Buda, comuna Osesti sunt sase copii. De fapt, doar pe patru i-am gãsit ieri, acasã, cei mai mari (Ionut de 14 ani si Ionela 23 ani) erau pe câmp, ajutându-si tatãl la muncã. În lipsa, lor, Claudia (11 ani) e lider de grup. “Nu stiu cu ce vom merge la scoalã dar vom merge. Am mers în fiecare an, toti trebuie sã mergem la scoalã”, spune Claudia foarte serioasã, desi încã nu stie cu ce se vor îmbrãca si se vor încãlta ea si fratii ei. Despre rechizite nici nu poate fi vorba. Are totusi o carte pe care ne-o aratã cu mândrie. Avea si un ghiozdan dar n-a putut sã-l arate pentru l-au luat fratii mai mai la câmp pentru cãratul hranei. “ O sã ne descurcãm noi cumva. E mult drum si mult noroi pânã la scoalã dar cu ciubote se poate merge. Mai rãu e cã ale mele sunt rupte dar sã stiti cã am pus o pungã în ele si nu intrã apa”, ne asigurã Claudia.

Mihãitã e boboc

Mihãitã are patru ani si merge pentru prima datã la grãdinitã. E bucuros pentru cã a auzit cã acolo sunt multe jucãrii. Cu drumul e mai greu dar stie cã va merge cu sora mai mare si nu are de ce sã-i fie fricã. Teodora are 8 ani si trece în clasa a II-a. Îi plac cãrtile cu multe poze cu animale asa cum a vãzut în curte. “Doar cã în carte animalele sunt mai frumoase”. Pãcat cã în casã la ei nu prea sunt cãrti, dar poate o sã fie bunã doamna învãtãtoare si îi va da o carte sau mai multe de la scoalã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.