spot_imgspot_img
spot_img
0.1 C
Vaslui
07-dec.-2023

Vor veni medicii la Vaslui?

- Advertisement -

Medicii tineri vor avea posibilitatea de a se angaja într-o unitate sanitarã, chiar dacã nu au promovat concursul de Rezidentiat

Tinerii fãrã rezidentiat ar putea sã se angajeze într-o unitate sanitarã, în încercarea de a reduce astfel numãrul celor care pleacã sã lucreze în strãinãtate, conform unui proiectului de act normative care vizeazã absolventii facultãtilor de medicinã, începând cu promotia 2005, care vor primi competente de practicã limitate chiar dacã nu au promovat concursul de Rezidentiat. “În prezent, medicul care finalizeazã cursurile universitare nu poate fi angajat în sistemul sanitar, decât cel mult de cãtre una dintre firmele care activeazã în industrie, în vederea promovãrii produselor medicale. Proiectul Ministerului Sãnãtãtii va da posibilitatea tinerilor absolventi sã fie încadrati în unitãtile sanitare publice sau private, inclusiv în cabinetele medicilor de familie, pentru a sprijini activitatea de asistentã medicalã din aceste unitãti”, ne-a declarat Mihaela Vlada, directorul Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui. Sistemul sanitar din judetul Vaslui se confruntã cu o lipsã acutã de personal, potrivit datelor Directiei de Sãnãtate Publicã, specialitãtile deficitare din cauza lipsei medicilor fiind diabet si alte boli de nutritie, psihiatrie, medicina de urgentã, medicina de laborator, chirurgie pediatricã, gastroenterologie, neonatologie, pneumologie.

Vasluiul nu este atractiv pentru medici!

Ministrul Sãnãtãtii a mai subliniat cã noile reglementãri vor aduce beneficii atât unitãtilor sanitare care vor putea angaja personal calificat, cât si viitorilor specialisti care îsi vor exercita meseria pentru care s-au pregãtit, pânã la urmãtorul concurs de Rezidentiat, fãrã a pierde cunostintele acumulate în timpul facultãtii. Proiectul de act normativ mai prevede ca, începând cu anul III de pregãtire în specialitate, rezidentii sã fie inclusi în linia de gardã (alta decât linia I de gardã), în afara programului normal de lucru. De asemenea, începând cu anul IV de pregãtire în specialitate, acestia vor putea trece în linia I de gardã, sub supravegherea unui medic specialist sau primar care se aflã de gardã la domiciliu. În acest fel, Ministerul Sãnãtãtii urmãreste respon-sabilizarea medicilor rezidenti si formarea lor prin pregãtire practicã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.