Votul AUR s-a distribuit uniform în judet si ne-a adus doi parlamentari basarabeni de peste Prut

Radiografia votului în judetul Vaslui

ANALIZÃ… În mediul rural, PSD a fost imbatabil. Vremea Nouã vã propune o radiografie pe comune si orase a modului cum a fost distribuit votul. Unii primari PNL proaspãt alesi au dat-o în barã si nu au reusit sã conserve votul de la locale, cum e la Arsura, Costesti sau Cretesti, dar si primari cu state vechi cum sunt la Oltenesti sau Tãcuta. Însã au fost si comune unde PNL a confirmat, cum a fost la Codãiesti, Muntenii de Jos, Pogana, Banca, Bãcani, Deleni, Deleni, Al Vlahutã, Drânceni sau Vetrisoaia. La fel si pe Bârlad si Negresti, primarii liberali au salvat onoarea PNL. AUR a fost “tare” la Pãdureni, dar si în orase. Dupã numãrarea voturilor, se pare cã avem sase parlamentari care au intrat la prima distribuire, cum ar fi Edi Popica, Adrian Solomon si Irinel Stativã de la PSD, precum si Raisa Enachi pentru Camera Deputatilor, dar si Gabriela Cretu de la PSD, pentru Senat. Restul de mandate se vor redistribui si se pare cã ele vor ajunge la viitorii deputati Tudor Polak (PNL) si Mihai Botez de la USR, iar cele douã de senator se vor duce, unul la AUR, basarabeanul Andrei Busuioc si unul la PNL, la Iulian Bîca. Dacã PMP ar fi intrat în Parlament, la nivel national, postul de senator migra de la PNL la USR. Surpriza acestor alegeri sunt cei doi “hadârci” de la AUR, basarabenii Raisa Enachi si Andrei Busuioc, iar marele perdant este nimeni altul decât Daniel Olteanu, care, dupã ce i-a deschis usa în partid lui Dan Marian, acesta a reusit sã-i sufle postul de vicepresedinte de CJ.

PSD a reusit sã-si conserve rezultatul obtinut la locale, gratie experientei unor primari cu state vechi care au stiut sã fenteze fenomenul “AUR”. Fiefurile traditionale ale PSD din judet au rãmas aceleasi. Pe primul loc, în top 5 apare comuna Stefan cel Mare care a scos pentru baroneasa Gabriela Cretu, 71%. Pe locul II este fostul liberal de la Gherghesti, Ibãnescu Nixon, cu 70.14%. Nici primãrita de la Vutcani, cea care acum douã luni candida de una singurã nu s-a lãsat mai prejos. Scorul acesteia a fost de 69%. Hoceniul a obtinut pozitia 4, cu 67,82%, iar pe ultimul loc în top 5 este preoteasa de la Dodesti, cu 67%. În tabelul alãturat vedeti toate rezultatele obtinute de PSD, de remarcat cã 31 de primãrii au obtinut peste 50%. În tabãra cealaltã, la PNL, cel mai mare scor l-a obtinut Corneliu Stângã de la Vetrisoaia, care a obtinut 47,62. Pe locul II, comuna Al. Vlahutã, cu 45,12% este umãr la umãr cu Banca care a avut 45.01%. În top 5 – PNL mai intrã comuna Pogana si Dimitrie Cantemir, cu 42,8%. AUR a scos rezultate exceptionale la Pãdureni, în fieful PSD, unde a obtinut 27,25%. Practic a luat voturile din locale ale PNL. La fel a fost si la Lunca Banului si Tãcuta, unde voturile de la PNL au migrat spre AUR. De exemplu, în Tãcuta a luat 22,9%, iar la Lunca Banului 25,49%. Si la Husi, în orasul ministrului Tãtaru, partidul lui George Simion obtine 16,39%, cel mai mare scor pe urban. UDMR a luat cele mai multe voturi la Vaslui -105, apoi la Husi -69 si 47 la Bârlad. În rest, a luat în majoritatea sectiilor 2-3 voturi, cu câteva exceptii cum ar fi la Bunesti Averesti -13 voturi, la Delesti si Dragomiresti câte 10 voturi sau la Drânceni -11 voturi. 

Daniel Olteanu, lingura de lemn pentru prestatia de simt si orientare în politicã

Marele perdant al acestor alegeri este Daniel Olteanu care, din liderul unui partid de 8,9% la alegerile locale, nu s-a ales cu nimic. A fost un cavaler când s-a retras de pe listã la CJ Vaslui, oferindu-i postul de vicepresedinte lui Dan Marian. Putea fi acesta pe postul fostului senator cercetat de DNA, dar a preferat sã renunte, mergând pe mâna alegerilor parlamentare, unde spera sã iasã deputat. La Vaslui, Pro România a trecut pragul electoral, ba chiar a avut peste un procent în plus, dar cum la nivel national nu a trecut pragul, asadar Olteanu va fi acasã de Sãrbãtori. Scorul inutil de peste 6% a ajutat AUR, care s-au trezit cu doi parlamentari la Vaslui cu doar un procent de 12%. Si liberalii pot spune cã au pierdut procente, dar dacã intrã 3 parlamentari, e ca si cum ar fi avut 32%.

Se cunosc primii sase parlamentari de Vaslui, urmeazã redistribuirea de AUR 

SURPRINZÃTOR… Dupã centralizarea datelor, la Vaslui avem cinci mandate de deputati si unul de senat întregi, iar restul de patru mandate, douã la Camera Deputatilor si douã la Senat se vor obtine la loteria redistribuirii nationale. Asadar, Gabriela Cretu, baroneasa de Vaslui va fi senator cu normã întreagã, iar în camera Deputatilor, tot cu mandate întregi vor intra Edi Popica, Adrian Solomon si Irinel Stativã. De la AUR, basarabeanca Raisa Enachi, o tãnãrã juristã din R. Moldova va avea un mandat întreg, la fel si ministrul Sãnãtãtii, Nelu Tãtaru. În loteria redistribuirilor vor intra cel mai probabil la Camera Deputatilor, Mihai Botez de la USR, care are restul cel mai mare de voturi din Vaslui, dupã ce s-au dat la o parte mandatele întregi (9.749) si Tudor Polak cu 8.468 de voturi, celelalt partid are restul mic, PMP-324 UDMR – 517 voturi. Din calcule reiese cã pentru un mandat întreg de deputat a fost nevoie la Vaslui de 11 476 de voturi. La Senat, la redistribuire sanse au basarabeanul Busuioc Andrei de la AUR si Iulian Bîca de la PNL, dar nu este exclus ca dintr-un joc al rezultatgelor sã aparã si Alin Silitrã de la USR sau Romulus Buhãescu de la PMP, care are un rest destul de mic de voturi, 3520 de voturi. Norma de senator este 26.642 de voturi si genereazã pentru PNL cel mai mare rest de 20.244, urmat de AUR cu 11962, umãr la umãr cu USR – 10124. Totusi, primele care trag mandatele în ordine sunt partidele: PSD, urmat de PNL si apoi USR si ultimii AUR si PMP, în functie de ordinea în care au iesit la nivel national.

Voturile din judetul Vaslui pentru Camera Deputatilor

Voturile din judetul Vaslui pentru Senat
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ