spot_img
3.9 C
Vaslui
06-dec.-2024
spot_img

Vrancea…în zodia cancerului

- Advertisement -

În Vrancea, suferă de diferite forme de cancer 6.433 de persoane. În primele nouă luni ale acestui an, au fost diagnosticate 699 cazuri noi de cancer, în comparaţie cu 964 de cazuri noi, câte au fost depistate pe tot parcursul anului 2009. Tot mai mulţi vrânceni se îmbolnăvesc de cancer, iar incidenţa acestei afecţiuni este cauzată de faptul că bolnavii se prezintă târziu la medic, întrucât boala începe asimptomatic, fără dureri.

Incidenţa cancerului în rândul vrâncenilor se află în continuă creştere, potrivit unei statistici întocmite de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea. Astfel, în perioada ianuarie-septembrie a.c., numărul persoanelor afectate de cumplita maladie se ridică la 6.433, comparativ cu 6.225 câte au fost înregistrate în tot anul 2009. În primele nouă luni ale acestui an, au fost diagnosticate 699 cazuri noi de cancer, în comparaţie cu 964 de cazuri noi, câte au fost depistate pe tot parcursul anului 2009. În intervalul ianuarie – septembrie a.c., au decedat din cauza cancerului 474 persoane, iar pe tot anul 2009 au murit 663 de persoane. Astfel, din totalul de 663 de persoane care au decedat din cauza cancerului în anul 2009, 127 au murit din cauza cancerului la plămâni, 52 de persoane din cauza cancerului la stomac, 50 de persoane din cauza cancerului la pancreas, 47 de persoane din cauza cancerului la colon, 36 de persoane din cauza cancerului la prostată, 28 de persoane din cauza cancerului la sân şi tot 28 de persoane din cauza cancerului la rect.

Cancerul bronhopulmonar şi de sân fac ravagii

Ca urmare a tumorilor maligne de la nivelul plămânilor, în primele nouă luni ale acestui an au fost depistate 90 de persoane cu cancer bronhopulmonar, faţă de 139 câte au fost depistate pe întreaga durată a anului 2009. Tot în primele nouă luni ale anului 2010, 59 de vrâncence au fost depistate cu cancer mamar, din care 20 dintre ele au o formă curabilă a bolii. În anul 2009, 82 de femei au fost diagnosticate cu cancer mamar, 33 dintre ele aflându-se într-un stadiu curabil al bolii.
Specialiştii sunt de părere că cea mai frecventă formă de cancer la femei este cel mamar, acesta reprezentând aproximativ 29% dintre cazurile nou diagnosticate. Acest tip de tumoare reprezintă prima cauză de deces la femeile cu vârste mai mici de 55 de ani. Foarte mulţi vrânceni sunt suferinzi de cancer de prostată, această boală afectând 59 de bărbaţi în acest an, şi 63 în tot anul 2009. Dintre cei diagnosticaţi în acest an, doar 17 sunt într-un stadiu curabil al bolii, în timpul ce anul trecut cifra era de 20.
Ca urmare a tumorilor maligne localizate la nivelul stomacului, în primele nouă luni ale lui 2010 au fost diagnosticate 47 de persoane suferinde de această formă de cancer, din care doar patru persoane mai au şanse de vindecare. În 2009 au fost diagnosticate 59 de cazuri noi de cancer a stomacului, cu doar trei cazuri curabile. Datele statistice oferite de DSP arată că din ce în ce mai mulţi vrânceni se îmbolnăvesc de cancer, iar incidenţa acestei afecţiuni este cauzată de faptul că bolnavii se prezintă târziu la medic, întrucât boala începe asimptomatic, fără dureri.

Cancerul, efect al modului de viaţă

Cancerul este o boală nemiloasă, care nu iartă. Specialiştii afirmă că dacă este depistat la timp şi tratat, neajunsurile cancerului pot fi minimalizate, astfel încât bolnavul să poată duce o viaţă cât mai aproape de normalitate. Numărul bolnavilor de cancer ar putea atinge în viitor cifre îngrijorătoare în România, medicii estimează o creştere de la peste 40.000 de cazuri noi diagnosticate în 1994, la 68.000 în 2011. Se prevede o creştere cu aproximativ 2.000 de cazuri de cancer pe an.
În România, şi nu numai, mortalitatea prin cancer este în permanentă evoluţie, în ultimii ani cancerul devenind a doua cauză de mortalitate din lume, după bolile cardiovasculare. Acest ritm alarmant al îmbolnăvirilor cronice este rezultatul acumulării de-a lungul timpului a unor obiceiuri alimentare dăunătoare, fuma-tului, consumului de alcool şi a unui stil de viaţă trepidant. Un alt motiv este stresul.

monitorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.