spot_imgspot_img
spot_img
0.2 C
Vaslui
09-dec.-2023

Vrânceni, vin scumpirile!

- Advertisement -

Producătorii de alimente se pregătesc de scumpiri în această toamnă şi motivează prin producţiile mici din agricultură, lipsa subvenţiilor de la stat sau creşterea TVA. Asociaţiile producătorilor din domeniu estimează că pâinea se va scumpi cu 30%, uleiul cu 15%, preţul legumelor şi fructelor va creşte cu 20%, iar lactatele cu până la 8%. Se pregătesc scumpiri la carne de până la 10%. După majorarea TVA din iulie, focşănenii au mai avut parte de o surpriză neplăcută după ce CUP a majorat tarifele la apa rece şi canalizare începând cu factura lunii august.

Producătorii de panificaţie pregătesc o majorare a preţurilor care poate atinge şi 30%. Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România (ANAMOB), a declarat presei centrale că scumpirile sunt cauzate de preţurile cerealelor care au crescut cu peste 50% la nivel internaţional. Pentru a nu fi acuzaţi de înţelegeri, unii producători au început deja scumpirea cu câţiva bani a anumitor produse din gama oferită clienţilor. „Până acum au fost scumpiri doar la pâinea ardelenească. La celelalte produse încă nu au fost anunţate majorări“, a afirmat un comerciant de pâine.
La nivelul judeţului Vrancea s-a obţinut o recoltă la grâu mai mică faţă de prognoza iniţială. Situaţia lucrărilor agricole realizată de Direcţia Agricolă arată că pe cele 29.881 hectare a fost obţinută o cantitate totală de 75.181 tone. Producţia totală este mai mică cu aproape 15 mii tone faţă de prognoză, respectiv 83%. Producţia medie de grâu obţinută de fermierii vrânceni este mai mică cu 500 de kilograme/hectar faţă de programul iniţial.
Preţurile vor creşte şi la carnea de porc. Crescătorii de animale şi procesatorii spun că majorările se vor vedea în perioada următoare, în funcţie de evoluţia economică. Un prim calcul al crescătorilor de animale arată că scumpirea va fi cu circa 10%, bazată pe majorarea preţului la furaje din această vară. „Ne vom decide cu cât vom scumpi, în funcţie de preţul cerealelor şi de cum va evolua salariul minin“, a afirmat Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Cărnii de Porc.

Cresc facturile la apă şi canalizare

Facturile de la CUP sunt mai mari începând cu luna august, majorarea fiind inclusă în contractul de delegare cu ADI şi Consiliile locale. În plus, factura a cuprins şi majorarea TVA la 24%, care a dus la o dife-renţă foarte mare faţă de facturile lunilor trecute. Potrivit acestui contract de delegare, preţul metrului cub de apă rece a crescut de la 2,40 lei la 2,52 de lei iar la canal de la 0,82 la 1,98 de lei. Preţul va creşte treptat până în 2013 ajungând la un preţ final de 2,85 lei/metrul cub de apă rece şi 2.14 lei pentru canal.
„Preţul s-a majorat conform contractului şi a fost stabilit de experţii financiari. Până în 2013 va creşte preţul la apă în fiecare an. Pentru ca cetăţenii să înţeleagă situaţia în luna octombrie s-a organizat «Ziua porţilor deschise» pentru ca lumea să vadă că majorarea preţului canal sau apă nu s-a făcut la întâmplare. Lumea trebuie să ştie că această staţie a fost făcută cu bani de la Uniunea Europeană dar necesită anumite costuri de întreţinere“, a afirmat Flaviu Şerbu, de la Biroul Relaţii Publice din cadrul CUP. El a precizat că, „cu vechile tarife nu puteam face faţă. Dacă continuam să ieşim în pierdere am fi închis porţile“.
Epurarea avansată a apelor uzate menajere şi industriale presupune costuri mari de funcţionare, costuri cu energia electrică, substanţele chimice folosite în procesul de epurare şi nu în ultimul rând costuri ale proceselor tehnologice complexe.

monitorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.