spot_img
spot_imgspot_img
18.8 C
Vaslui
25-mai-2024

WikiLeaks: Franţa şi SUA, diferend pe tema arsenalului nuclear

- Advertisement -

O serie de noi telegrame diplomatice divulgate de site-ul WikiLeaks şi preluate de cotidianul francez Le Monde dezvăluie că Statele Unite, care militează pentru o lume fără arme atomice, şi Franţa, îngrijorată că şi-ar putea pierde astfel independenţa strategică, au avut recent un diferend pe tema arsenalelor nucleare.

După discursul din aprilie 2009 al preşedintelui american Barack Obama în care acesta îşi exprima speranţa într-o lume fără arme nucleare, mai multe telegrame trimise de ambasada Statelor Unite la Paris fac referire la reticenţa manifestată de francezi în faţa unui astfel de obiectiv.

„Francezii îşi exprimă frecvent preocuparea faţă de un apel la o lume fără arme nucleare ce ar duce la o pierdere a legitimităţii arsenanelor care sunt un pilon al apărării franceze”, se arată într-un mesaj adresat Departamentului de Stat pe 22 ianuarie 2010.
Pe fond, diferendul între cele două puteri viza „modul în care se poate asigura un echilibru între dezarmare şi neproliferare”, menţionează o altă telegramă.

În timpul unei întâlniri cu consilierii preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, pe 2 februarie 2010, subsecretarul american pentru Apărare, Ellen Tauscher, a vrut să îi liniştească pe oficialii de la Paris. „Statele Unite nu vor acţiona în mod precipitat şi nu vor periclita interesele centrale ale Franţei”, ar fi declarat aceasta, potrivit unei alte depeşe.

Oficialii francezi au recunoscut atunci că sunt îngrijoraţi de consecinţele unei modificări a doctrinei americane şi de impactul pe care o astfel de schimbare l-ar putea avea asupra „capacităţii Franţei de a se integra în forţele nucleare ale NATO”.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.