spot_imgspot_img
spot_img
3.1 C
Vaslui
06-dec.-2023

WikiLeaks: Moartea lui Teo Peter risca să afecteze relaţiile româno-americane

- Advertisement -

Cazul muzicianului român Teo Peter – decedat în 2004, în urma unui accident auto în care a fost implicat un angajat al ambasadei SUA la Bucureşti – „ar putea avea un impact asupra unor domenii de interes comun româno-americane, precum Irakul sau facilităţile militare de la Marea Neagră”, avertiza o telegramă a ambasadei Statelor Unite la Bucureşti din 16 noiembrie 2007, publicată astăzi de site-ul Wikileaks.

Redactată de ambasadorul de atunci al SUA, Nicholas F. Traubman, şi expediată în regim de document clasificat, telegrama menționează că dosarul Teo Peter a reprezentat „o problemă extrem de dificilă încă de la început şi rămâne singura mare «pată neagră» în recentele relaţii bilaterale” dintre SUA şi România.

Depeşa mai avertizează că opinia publică din România ar putea reacţiona dur la vestea că familia muzicianului a primit din partea autorităţilor americane drept despăgubire o sumă de bani modestă  – 80.000 de dolari – şi care ar putea fi văzută ca o insultă. În consecinţă, pe fondul acestui sentiment de revoltă, s-ar putea relua apelurile la retragerea trupelor româneşti din Irak, mai scrie fostul ambasador, în documentul publicat de WikiLeaks.

De asemenea, susţinerea în Parlamentul României, dar şi în rândul opiniei publice, a prezenţei militare americane pe teritoriul românesc ar putea scădea până la cote dramatice, se mai arată în telegrama citată.

„Preşedintele Băsescu, premierul Tăriceanu şi alţi politicieni marcanţi se vor afla cel mai probabil de partea familiei, chiar dacă până şi cei mai pro-americani oficiali vor încerca în spatele scenei să calmeze reacţia virulentă a societăţii la care ne aşteptăm”, menţionează textul.

Teo Peter, basistul trupei Compact, a murit în decembrie 2004, în urma unui accident de maşină. Maşina puscaşului marin Cristopher Van Goethen, angajat al Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, a lovit în plin taxiul în care se afla Teo Peter.

În aprilie 2005, a fost creat un program de burse, intitulat „Teo Peter Memorial Visitor Program”, care acoperă cheltuielile unei vizite de pregătire profesională în SUA. De ele s-au bucurat, printre alţii, artiştii Mihai Babushka, şeful Compartimentului Balet al Operei Naţionale Române, şi Adrian Stoian, dansator liber profesionist.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.