spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
28-mart.-2024

WikiLeaks: Planul NATO pentru apărarea statelor baltice în faţa Rusiei

- Advertisement -

SUA şi NATO au trasat anul acesta planuri pentru a apăra statele baltice de o eventuală agresiune a Rusiei, arată telegramele diplomatice americane dezvăluite de site-ul WikiLeaks şi de publicaţia The Guardian.

Planul cu pricina, care prevede detaşarea a nouă divizii NATO – americane, britanice, germane şi poloneze – pentru apărarea regiunii în faţa Rusiei, vine într-un moment în care Occidentul şi Moscova fac eforturi declarate pentru resetarea relaţiilor.

Decizia privind trasarea planului de contingenţă pentru statele baltice a fost luată în secret anul acesta, de toate statele membre, la iniţiativa Germaniei şi a SUA şi spre mulţumirea oficialilor din Estul Europei.

Pe 22 ianuarie, Comitetul Militar al NATO a ajuns la un acord privind extinderea planului de contingenţă EAGLE GUARDIAN destinat apărării Poloniei, pentru a include şi apărarea Estoniei, Letoniei şi Lituaniei, arată o depeşă a misiunii americane la NATO. Propunerea, menţionează aceeaşi depeşă, a fost înaintată de Comandantul suprem al Aliaţilor în Europa, amiralul James Stavridis.

Încercările predecesorului lui Stavridis privind trasarea planurilor de contingenţă pentru ţările baltice nu ajunseseră la o finalitate, scrie The Guardian, din cauza opoziţiei Germaniei şi a altor state vest europene, care se temeau că vor deranja Kremlinul.

Temerile balticilor

Oficialii estoni, letoni şi lituanieni au insistat în ultimii ani că NATO trebuie să traseze planuri privind securitatea statelor baltice, care să oglindească în strategie principiul fundamental al Alianţei. Anii trecuţi, ei au căpătat mai multe argumente pentru a-şi susţine poziţia.

În 2007, un atac informatic bănuit a fi originat din Rusia a lovit Estonia, aflată într-o dispută diplomatică cu Moscova. În 2008, trupele ruse au intrat în Georgia, în timpul războiului din Caucaz, care a speriat Europa.

În cele din urmă, spune o sursă citată de The Guardian, după negocieri purtate anul trecut, Germania a fost de acord cu extinderea planurilor. Balticii au primit asigurarea strategică, iar în schimb au acceptat o resetare a relaţiilor NATO cu Rusia, care au avut un summit al concordiei la Lisabona, în noiembrie.

Hillary Clinton i-a instruit însă pe diplomaţii americani să păstreze sub tăcere planurile.

Polonia rămâne în continuare protejată pe baza aceloraşi planuri. În plus, SUA s-au oferit în cadrul unor negocieri paralele să asigure un plus de siguranţă Varşoviei. Washingtonul este astfel gata să detaşeze forţele speciale navale în porturile poloneze şi să aducă escadroane de avioane F-16, mai artă telegramele diplomatice citate de The Guardian.

Rachete Patriot nefuncţionale

O altă telegramă arată totuşi nemulţumirea Varşoviei faţă de planurile americane privind amplasarea de rachete Patriot în Polonia. Oficialii polonezi au subliniat repetat că prezenţa acestor rachete pe teritoriul ţării lor aduce un plus de securitate şi demonstrează sprijinul SUA.

Bateria de rachete, care se află la Morag, în nord-estul Poloniei este folosită însă numai în exerciţii, în condiţiile în care nu are rachete şi nu este operaţională, arată depeşele diplomatice americane.

În privat, fostul adjunct al ministrului polonez al apărării a apreciat că americanii ar fi putut la fel de bine să furnizeze Varşoviei ghivece cu flori.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.