spot_imgspot_img
14.7 C
Vaslui
30-sept.-2023

Wikileaks: Preşedintele Sudanului, furt de nouă miliarde de dolari

- Advertisement -

Preşedintele sudanez Omar al-Bashir a fraudat propriul stat cu nouă miliarde de dolari, arată noi documente prezentate de Wikileaks.

Acest caz a fost prezentat pe larg de cotidianul britanic The Guardian. Potrivit diplomaţilor americani care au studiat cazul, Omar al-Bashir ar fi depus suma uriaşă de bani în mai multe conturi din străinătate.

Autorităţile sudaneze au negat acuzaţiile.

Informaţia a fost preluată de diplomaţii americani de la procurorul-şef al Tribunalului Penal Internaţional, Luis Moreno-Ocampo. Potrivit documentelor, acesta a indicat şi că o mare parte din sumă se află în mai multe bănci din Londra.

Sudanezii îl cred un erou

„Ocampo a dat de înţeles că, dacă această sumă sustrasă de Bashir ar fi făcută publică (el a estimat-o la nouă miliarde de dolari), sudanezii îl vor percepe pe preşedinte drept un hoţ, nicidecum ca un cruciat, cum se întâmplă acum”, arată unul dintre documente. „Ocampo a spus că banca Lloyds, din Londra, este fie locul unde este păstrată o mare parte din sumă, fie cunoaşte detalii despre locul unde sunt ţinuţi banii”, se adaugă în raport.

Banca Lloyds a anunţat că nu deţine vreun cont al cărui titular să fie Omar al-Bashir. Desigur, al-Bashir ar fi putut depune banii în alte conturi, notează jurnaliştii britanici.

10% din PIB

Nouă miliarde de dolari reprezintă aproximativ 10% din produsul intern brut al Sudanului. Sudanul este al zecelea cel mai mare stat din lume ca suprafaţă. Populaţia statului african este însă de numai 40 de milioane de locuitori.

Sudanul este un important exportator de petrol şi produse petroliere, bumbac, susan, alune de pământ, gumă arabică şi zahăr. Principalii parteneri comerciali sunt Arabia Saudită, China, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Germania, India, Australia şi Marea Britanie (ţări în care ajunge peste 50% din marfa exportată).

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.