World Vision, alãturi de elevii si profesorii din comunele vasluiene: a donat tablete cu internet si table interactive

SPRIJIN…Fundatia World Vision România se implicã în dotarea solilor din mediul rural al judetului Vaslui, cu infrastructura necesarã desfãsurãrii cursurilor online. ONG-ul a sprijinit, astfel, în ultimele luni, scolile din 12 comune si un oras cu tablete cu internet, table interactive, camere web si alte dispozitive care le usureazã predarea online profesorilor si faciliteazã o prezentã mai mare a elevilor la cursurile online. Este vorba despre comunele Rebricea, Vulturesti, Pungesti, Bãlteni, Osesti, Poienesti, Zãpodeni, Laza, Ivãnesti, Todiresti, Rafaila, Dumesti si orasul Negresti

Scoala a început, dar multi elevi si profesori nu reusesc sã tinã pasul din cauza pandemiei COVID-19. Lipsa de dispozitive digitale si de acces la internet exclud aproape 30% dintre elevi de la participarea la scoala online, iar pentru 36% dintre profesori este aproape imposibil sã facã cursuri online, conform studiului realizat de World Vision România în perioada mai-iunie 2020, intitulat Bunãstarea copilului din mediul rural în perioada pandemiei.„Eu nu am fãcut scoala online pentru cã nu am avut telefon. Am participat doar de câteva ori. Mama are doar un telefon si noi suntem multi…nu am reusit sã mã conectez foarte des. Aproape toti fratii mei sunt la scoalã. Si asa ne-am conectat fiecare, câte putin, ca sã se conecteze si ceilalti,” povestea Simona acum o lunã când în scoala ei era încã în vigoare scenariul verde, despre cum a decurs semestrul doi din anul trecut. Acum este în clasa a VII-a si toate scolile au intrat în scenariul rosu.

Profesorii sustin cursurile online din scoli

Sprijinul oferit de Fundatia World Vision nu i-a vizat doar pe elevi, ci si pe profesori: „Donatiile sunt mai mult decât binevenite! În scoalã la noi am primit mult mai mult ajutor de la Fundatia World Vision, nu doar tabla interactivã si cele 10 tablete. De când suntem în scenariul rosu, am identificat noi beneficiari care nu au cele necesare desfãsurãrii învãtãmântului în sistem online. Chiar în aceste zile am donat trei tablete din cele oferite de cãtre fundatie. La unii dintre copii le dãm cartele cu internet. Tabla interactivã ne este de mare ajutor pentru cã trebuie sã stãm, noi profesorii, foarte mult la scoalã, sustinem orele online de aici din scoalã. Acum sunt bucuroasã cã, cu ajutorul dotãrilor, din ce în ce mai multi copii au acces la internet si au si dispozitive. În momentul de fatã mai avem 120 de cereri si sperãm cã si ministerul ne va ajuta. Astãzi am fost bucuroasã cã la clasa a VII-a, din 23 de elevi, 19 au participat la ore”, a declarat directoarea Ciolan Iulia de la Scoala Gimnazialã „Andone Cumpãtescu” din comuna Rafaila.

Telescoala Vasluianã, sprijinitã de World Vision

World Vision a venit si în sprijinul proiectului Televiziunea scolarã – Telescoala Vasluianã implementat de Inspectoratul scolar Judetean Vaslui pentru achizitionarea de dispozitive digitale precum laptopuri, un televizor SMART si alte echipamente. Telescoala Vasluianã doreste sã acopere nevoile de formare si de compensare a materiei pierdute sau neîntelese din semestrul al doilea al anului scolar 2020-2021. Proiectul are propriul canal de Youtube cu 90 de emisiuni realizate cu rubricã permanentã în Campusul Virtual. Investitiile totale ale Fundatiei World Vision din aceste comunitãti sunt de 150.000 RON.

Scoala din Valizã, un alt ajutor pentru scolile din Vaslui

PROIECT…În plus, prin programul Scoala din Valizã, derulat în parteneriat cu Fundatia Vodafone România, 14 scoli noi intrate în program din judetele Iasi si Vaslui vor fi dotate cu câte 1 valizã digitalã cu câte 1 laptop, 30 de tablete cu cartele de internet, încãrcare încorporatã, acces la internet si la platforma de e-learning www.scoaladinvaliza.ro. În cadrul programului, cadrele didactice beneficiazã de cursuri de formare pentru dezvoltarea competentelor digitale, utilizarea platformei si utilizarea unor aplicatii precum LearningApps prin webinarii. Toti elevii din scolile incluse în proiect beneficiazã de accesul la lectiile online sustinute pe platformã. „Prin donatiile de echipamente IT acordate scolilor partenere în ultimele luni, am urmãrit mai multe aspecte: în primul rând sã facilitãm accesul la educatie în contextul pandemiei si al orelor online, am încercat sã contribuim la digitalizarea actului instructiv-educativ prin logistica oferitã si am încercat sã provocãm profesorii sã organizeze ore interactive în care sã integreze si elemente specifice educatiei non-formale. În aceastã directie, o simplã donatie nu ar fi fost suficientã. De aceea, eforturile Fundatiei World Vision s-au îndreptat si în vederea pregãtirii cadrelor didactice (webinarii), asigurãrii accesului la platforma din cadrul proiectului https://www.scoaladinvaliza.ro/ si schimbãrii mentalitãtilor pãrintilor vis-à-vis de implicarea lor în educatia scolarã a copiilor, prin organizarea unor cursuri de educatie parentalã în care am discutat si despre noile provocãri generate de pandemie”, a declarat Remus Ifrim, manager de programe în cadrul Fundatiei World Vision prin Biroul zonal Iasi&Vaslui.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ