spot_imgspot_img
9.4 C
Vaslui
27-apr.-2024

Zacusca-i cu mare cântec la Vaslui

- Advertisement -

PULSUL PIETEI Începutul toamnei, sezonul legumelor si fructelor, a dat startul pregãtirilor pentru iarnã. Fiecare gospodinã, cei drept dupã buget, încearcã sã-si punã la punct cãmara cu zacuscã, gemuri, compoturi si murãturi. Din pãcate, vasluiencele încã sunt nevoite sã alerge dupã preturi ca la maraton sau sã facã cumpãrãturi “cu târâita” pentru cã preturile nu sunt tocmai potrivite bugetului lor.

Piata e plinã de legume, care mai de care mai frumoase, gata sã fie asezate în borcane, dar din pãcate, preturile lor le fac pe marea majoritate a gospodinelor sã mai astepte. Fie cã sunt “de grãdinã” sau frumos ambalate, aproape ca la supermarket, legumele au cam acelasi pret. Pentru un kilogram de vinete, pietarii vasluieni cer între 1,5 si 2,5 lei, ardeii nu se gãsesc sub 2 lei, ceapa costã si ea tot 2 lei, ceva mai ieftine sunt rosiile, 1 leu kilogramul, dar lider la pret este gogosarul, 3-4 lei plãteste astãzi un vasluian pentru un kilogram de gogosari. Avantajul e cã, dacã nu te grãbesti, piata mâine poate fi mai ieftinã, iar cine-i mai priceput, poate negocia si scãpa cu o zacuscã ceva mai putin “piperatã”.

Acum în piatã, cel putin o datã la douã zile, întâlnesti aceleasi gospodine. Vin, fac micile cumpãrãturi de zi cu zi, dar în primul rând sondeazã pretul pietei, cum prind un pret bun cumpãrã câte ceva pentru iarnã, azi 5 kg de vinete, mâine 5 de ardei si tot asa. Majoritatea asteaptã ziua de salar sau pensia ca sã cumpere toate cele necesare pentru o portie de zacuscã, iar altele gãsesc preturile acceptabile, fiind multumite de raportul pret-calitate.

Zacusca trebuie sã mai astepte ..cel putin câteva sãptãmâni.

În genereal gospodinele gãsesc preturile pietii piperate si au decis sã mai astepte câteva saptãmâni, mãcar pânâ la jumãtatea lunii sã facã… marea aprovizionare.”Preturile sunt ceva mai mari ca anul trecut, încã nu îmi permit sã fac cumpãrãturile pentru conservele de iarnã, iar piata la ora asta este plinã de legume turcesti, iar eu nu fac nimic cu ardeii si vinetele lor. Cred cã dupã jumãtatea lunii voi face zacuscã, e singurul lucru pe care tin motis sã-l am în cãmarã la iarnã” a declarat una din gospodinele care pleca de la piatã cu sacosele goale.

GOSPODINELE

“Preturile sunt mari, chiar mai mari ca anul trecut. Nu am cumpãrat nimic pentru conservele de iarnã si e pãcat. De sus dã, dar ce folos dacã de jos ne omoarã, nu mã refer la cei ce îsi vând munca în piete. Preturile lor sunt mai mult decât justificate, nu aveti idee câtã muncã e la un petic de pãmânt. Nenorocirea vine de la mai marii nostri, care ne fac viata foarte grea, pensiile si salariile sunt mici, locuri de muncã nu sunt, aici e problema… de asta sunt preturile prea mari pentru noi” a declarat Georgeta Bujalnitã

Doamnele nu se complicã cu zacusca

“ Sincerã sã fiu, nu prea stiu care e situatia preturilor, recunosc cã nu fac piata decât foarte rar… cam de douã ori pe an, dar din câte stiu, preturile sunt acceptabile, anul asta s-au fãcut si legumele si fructele. Pentru iarnã nu sã fac nimic special , nu fac nici zacuscã, nici alte conserve, poate vom pune niste murãturi. “

Existã si calea de mijloc

“ În toamna asta preturile din piatã sunt accesibile, mai bine zis rezonabile. Nu am fãcut încã cumpãrãturile pentru conservele de iarnã, dar cred cã o sã ies bine din treaba asta cu aprovizionarea pe anul acesta”

“ Fatã de alti ani preturile sunt bune, de mult nu am mai vãzut gogosari asa buni cu 3,5 lei. Recunosc cã nu fac eu prea multe pregãtiri pentru iarnã, dar am facut gogosari marinati si ceva suc de rosii si sunt multumitã de preturile pe care le-am plãtit la piatã. Zacuscã nu voi face, mi se pare prea complicat de fãcut, e bãtaie de cap cu fumul , coptul si curãtatul”

PIETARII

Din ce în ce mai putini producãtori

De pe partea cealaltã a tarabei nici comerciantilor nu le este mai bine. Vânzãrile nu sunt extraordinare, unii încearcã sã facã ceva profit, iar altii mãcar sã-si justifice munca. Din pãcate în pietele vasluiene sunt din ce în ce mai putini producãtori care sã aducã clientilor marfã româneascã si de calitate.

“ Venim cu marfã din judetul Buzãu si vã spun cu mâna pe inimã cã pretul mãrfii mele nu îmi justificã munca, dar pentru cã dupã 30 de muncã am o pensie de 350 de lei nu am altã solutie. Din pãcate vânzãrile nu merg foarte bine, sunt multi care nu-si permit sã facã prea multe cumpãrãturi, nu se cumpãrã cantitãti mari, mai mult asa ca pentru strictul necesar. Din pãcate noi muncim de la sãmântã pânã la comertul la tarabã si nu cred cã în conditiile astea 3 lei sunt prea multi pentru un kilogram de gogosari.”

“ Sincer cred cã preturile sunt mari pentru o parte din clientii nostri, dar pentru cel care munceste pãmântul agricultura nu este o afacere . Din pãcate la noi totul functioneazã prost începând cu sãmânta foarte scumpã. Suntem obligati sã ne învârtim într-un cerc vicios. Noi exportãm sãmântã româneascã, o ambaleazã în Olanda si noi o cumpãrãm de 10 ori mai scump. Nu mai existã soiuri românesti, nu primim suficient suport de la stat, povestea e lungã, tanda pe manda noi ,producãtorii, nu ne îmbogãtim în piete, iar românii îsi permit din ce în ce mai putin sã cumpere.”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.