spot_img
23.5 C
Vaslui
14-iul.-2024
spot_img

Zarnescu, martorul lui Iovita!

- Advertisement -

Fost colonel de politie, audiat la curtea suprema

UITE CINE VORBESTE… Loviturã de teatru, într-un proces care tãrãgãneazã nepermis de mult si în care inculpatii apeleazã la tot felul de subterfugii pentru a scãpa de puscãrie. Fostul colonel de politie Marinicã Zãrnescu, cel care s-a evidentiat în ultimii ani prin tot felul de manevre ascunse, va merge la Bucuresti, pentru a depune mãrturie în procesul cuplului penal Maricica Iovitã-Ioan Ciofu. La solicitarea fostului procuror anticoruptie, Zãrnescu va încerca sã explice magistratilor de la Curtea Supremã ce “mare” om de afaceri este patroana panificatiei vasluiene, care a falimentat majoritatea firmelor din grupul Iris, în conditiile în care nevasta fostului colonel câstigã o pâine albã (la propriu), la una din firmele lui Iovitã. În plus, Zãrnescu va depãna amintiri din perioada în care a lucrat în Politie si l-a cunoscut pe Ciofu, nefiind exclus sã aducã în discutie si celebrul caz al uciderii liderului de sindicat Virgil Sãhleanu. Marinicã Zãrnescu va depune mãrturie în dosarul de coruptie Iovitã-Ciofu în data de 10 ianuarie 2011.

Marinicã Zãrnescu este, asa cum o recunoaste în discutiile private, prieten foarte bun cu Maricica Iovitã. Sotia acestuia este director la una din firmele lui Iovitã (una dintre putinele care mai functioneazã, întrucât falimentul a lovit în mai toate societãtile controlate de patroana de la Iris Bârlad). Se spune cã Zãrnescu a fost, în perioada de început a afacerilor lui Iovitã, dar si mai târziu, un fel de protector al business-ului controlat de Maricica Iovitã, mai ales în perioada în care controla Politia Economicã a judetului sau Serviciul Anticoruptie din IPJ Vaslui. Prin intermediul lui Iovitã, dar si pe linie de raporturi de serviciu, l-a cunoscut foarte bine si pe procurorul Ciofu, în special în perioada în care acesta ancheta moartea liderului sindical Virgil Sãhleanu. Tripleta în cauzã a functionat foarte bine, cât timp Zãrnescu a fost în Politie. În semn de recunostintã pentru ajutorul dat – în unele discutii private, fostul colonel de Politie se jurã pe toti sfintii cã nu este în relatii bune cu patroana panificatiei – nevasta lui Zãrnescu a fost angajatã ca director la una din firmele lui Iovitã, care îsi desfãsoarã activitatea în Vaslui. Acum, când soarta cuplului penal Iovitã-Ciofu atârnã de un fir de atã, fostul colonel Zãrnescu a decis sã-si ajute amicii de altã datã.

Vecinul de bloc la nevoie se cunoaste, nu?

Pe 10 ianuarie 2011, Marinicã Zãrnescu va merge la Curtea Supremã de Justitie, într-o încercare penibilã de a demonstra ce oameni buni sunt cei doi inculpati si cât de mult bine au fãcut ei pentru cei din jur. Acesta a fost propus ca martor de fostul procuror Ioan Ciofu, însã, cu sigurantã, din mãrturia lui Zãrnescu nu vor lipsi “pasaje” din activitatea de mare afaceristã a lui Iovitã, cu care a fost vecin de scarã, la un bloc din Crucea Gãrii. Ani de-a rândul, Zãrnescu s-a lãudat cu ajutorul dat lui Iovitã în dezvoltarea afacerilor, asa cã depozitia din ianuarie 2011 ar trebui sã fie o “încununare” a acestor “merite”. Conform unei statistici a Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Vaslui, condus la un moment dat si de Zãrnescu, în perioada 1999-2002 împotriva lui Iovitã si a firmelor conduse si controlate de aceasta au fost înaintate sase plângeri penale. De fiecare datã, însã, Iovitã a primit NUP (neînceperea urmãririi penale), lucru explicabil, dacã ne gândim la proptelele pe care aceasta le avea în Politie. În ceea ce-l priveste pe Zãrnescu, acesta a fost sef al Serviciului Anticoruptie, în perioada 1999-2001, dupã care a preluat functia de sef al Politiei Economice. La fiecare plângere întocmitã de Finante sau alte institutii, Iovitã a primit NUP, semn cã lucrurile mergeau “bine”. Marinicã Zãrnescu a iesit pe usa din dos a Politiei Române, dupã ce s-a dovedit cã avea discutii compromitãtoare cu diverse personaje din anturajul lui Cezar Lãzurcã, inclusiv discutii despre tãvi cu carne de pui, oferite “moca” politistului, si care aveau un miros ciudat!

Povestea unei afaceri penale

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus retinerea, pentru 24 de ore, la data de 4 octombrie 2006, a lui Ioan Ciofu, procuror în cadrul Parchetul de pe lângã Curtea de Apel Iasi si fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) – Sectia de urmãrire penalã si criminalisticã, pentru sãvârsirea infractiunii de luare de mitã. De asemenea, în acelasi dosar, a fost retinutã pentru 24 de ore, la data de 3 octombrie 2006, Maricica Iovitã, patroana panificatiei vasluiene, pentru sãvârsirea infractiunii de dare de mitã. Din probele administrate de procurori, a reiesit cã, în perioada mai – august 2006, inculpatul Ioan Ciofu, în calitate de procuror la Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), a pretins si primit esalonat, de la Maricica Iovitã, foloase în sumã totalã de aproximativ 10.000 euro reprezentând bani (5.500 euro si 4.000 RON) si bilete de avion pe numele rudelor, pentru cãlãtorii în orase din Europa si Asia. În schimb, procurorul Ciofu Ioan s-a angajat sã instrumenteze în mod pãrtinitor un dosar penal, astfel încât un om de afaceri din Vaslui sã fie pus sub învinuire pentru sãvârsirea unor infractiuni de naturã economicã iar, ulterior, dosarul sã fie declinat la Directia Nationalã Anticoruptie. Cercetãrile efectuate în cauzã au relevat cã Iovitã a urmãrit obtinerea punerii sub acuzare într-o cauzã penalã a omului de afaceri concurent, pentru cã era implicatã într-un conflict de interese cu respectivul om de afaceri, concurentul sãu în afaceri pe zona Vaslui, iar învinuirea ar fi avut ca rezultat stirbirea reputatiei acestuia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

12 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.