spot_img
16.2 C
Vaslui
27-iul.-2024
spot_img

Zeci de dosare pentru eliberarea ordinelor de protecție, pe masa judecătorilor hușeni

- Advertisement -
DOSARE… Judecătoria Huși a avut în prima jumătate a acestui an aproape 70 de dosare privind solicitările de ordine de protecție.

PROTECȚIE… S-au înmulțit scandalurile în familiile din Huși și împrejurimi, astfel că Judecătoria locală a avut în prima jumătate a acestui an aproape 70 de dosare privind solicitările de ordine de protecție. Și nu doar între soți s-au iscat tensiunile, ci sunt destule spețe în care frații între ei sau părinții cer ordine de protecție față de proprii copii. Dacă cele mai multe asemenea situații înseamnă drame cu multe implicații, mai ales când sunt copii la mijloc, sunt și cazuri cu picanterii. De pildă, Florin, 31 de ani, a mers la instanță și a cerut ordin de protecție împotriva soției sale, spunând că aceasta îl amenință, îl înșală și, uneori, mai sare și la bătaie. Numai că, după ce instanța i-a admis solicitarea, tânărul a revenit la Judecătorie și a cerut nici mai mult, nici mai puțin decât revocarea ordinului, motivând că „pârâta” este dragostea vieții lui și a iertat-o de toate păcatele. Instanța însă nu s-a jucat în acest caz și i-a respins cererea. „Nu e corect. Dacă eu mi-am iertat soția și vreau să nu mai păstreze nicio distanță față de mine, de ce Judecătoria nu e de acord? Nu e dreptate în țara asta”, spune, foarte supărat, tânărul justițiabil.

Multe victime ale violenței domestice nu mai ezită și merg la instanța de judecată pentru a obține ordine de protecție față de agresorii din propriile familii. Cele mai multe sunt femei, iar bătăușii sunt, de regulă, soții. De la începutul anului, pe masa judecătorilor Judecătoriei Huși au ajuns aproape 70 de asemenea dosare, cele mai multe dintre ele fiind soluționate cu admiterea ordinelor de protecție pentru victimele din familii. Sunt și cazuri, mai puține, ce-i drept, spun avocații, în care cererile sunt respinse, întrucât persoanele reclamante nu pot susține cu niciun fel de probă faptul că sunt victime ale violenței domestice. „Toți cei care vor să obțină ordin de protecție, întrucât se simt în nesiguranță în raport cu un membru de familie, trebuie să știe că au nevoie să probeze ceea ce afirmă. Orice fel de probă – mesaje scrise, înregistrări audio, video, martori care poate au asistat sau, în orice fel, au luat la cunoștință de tensiunile din familia respectivă, se impune în instanță. A fost recent o doamnă care, deși lucra în străinătate și venea rar acasă, într-o comună învecinată Hușului, pe fondul unor zvonuri, a unor suspiciuni, s-a prezentat la Judecătorie să ceară ordin de protecție împotriva soțului, cu solicitarea expresă de a fi evacuat din locuința comună. În mod firesc, instanța a respins o asemenea solicitare, mai ales că nu a putut dovedi cu nimic faptul că pârâtul ar fi agresat-o sau i-ar fi adresat amenințări ori măcar cuvinte jignitoare. Sunt însă cazuri, cele mai multe, în care victimele vin și cu certificate medico-legale, în care dovedesc agresiunile și instanța întotdeauna aplică legea care protejează victimele violenței domestice”, spun avocații.

Mai sunt și cazuri tumultuoase, în care unii vin la instanță pentru ordin de protecție, dar se răzgândesc apoi

Sunt însă și situații atipice, în care scandalurile dintre soți țin mai mult de un… tumult sentimental exacerbat. Florin, de pildă, este un tânăr de 31 de ani dintr-o comună arondată municipiului Huși. Acesta s-a prezentat la instanța de judecată, susținând că soția sa e mai agresivă, îl amenință, mai ales dacă mai bea câte un pahar. „Și-a susținut plângerea cu anumite dovezi și atunci, pentru ca lucrurile din această familie să nu degenereze, a dispus ca femeia să fie evacuată și să nu vină la mai puțin de 100 de metri de bărbat. Nu a trecut prea mult și Florin s-a reîntors la instanță, solicitând revocarea ordinulului de protecție, motivând că a iertat-o pe soție și vrea ca aceasta să revină acasă. Numai că joaca aceasta cu instanța de judecată nu este de bun augur, nu este recomandată, așa că, în mod firesc, i-a fost respinsă solicitarea. De altfel, cei care solicită ordin de protecție trebuie să știe că nu este o joacă, de aceea se solicită probarea corespunzătoare, pentru temeinicia unei hotărâri judecătorești”, spun avocații. Florin însă s-a declarat nemulțumit. „Eu am avut avocat și prin el am spus la instanță că vreau ca soția să vină acasă, că ne-am împăcat. Oamenii se ceartă, dar se și împacă, nu? Eu am iertat-o. Ea e mai nervoasă, dar este o femeie gospodină, bună. A sărit la bătaie, e adevărat, a venit și Salvarea, că mi-a dat cu un cuțit, dar din greșeală m-a tăiat, că ea curăța ceapă. Și-a cerut iertare. Ne-au spus și nașii noștri să ne împăcăm, că e urât să facem scandal, că suntem tineri și avem casă de construit la Lunca Banului. Dar instanța a zis că nu, ea nu are voie să se apropie de mine încă 3 luni. Nu e dreptate. Dacă ne-am împăcat, legea trebuia să ne lase împăcați”, spune Florin, soțul reclamant.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.