Zeci de medici de familie din judetul Vaslui refuzã sã-si vaccineze pacientii împotriva COVID-19

NEHOTÃRÂTI… Spre sfârsitul lunii aprilie ar trebui sã înceapã vaccinarea anti-COVID-19 si în cabinetele medicilor de familie din judetul Vaslui. În aceste zile, autoritãtile sanitare centralizeazã datele cu medicii care vor sprijini campania de vaccinare, însã cifrele nu sunt încurajatoare. Potrivit conducerii Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui, cele mai multe refuzuri vin din zona Bârlad, unde medicii de familie nu au reusit sã se mobilizeze la fel de bine ca restul colegilor lor.

Multi dintre acesti medici refuzã sã se alãture campaniei deoarece se tem cã munca lor va rãmâne neremuneratã. Medicii de familie dau exemplul cadrelor medicale din centrele de vaccinare, care nici dupã trei luni de activitate zilnicã nu si-au primit banii. Alti medici de familie se feresc sã recomande propriilor pacienti vaccinarea pentru cã se tem ca efectele adverse sã nu complice si mai mult starea de sãnãtate a celor cu multiple boli. “Medicii de familie din judetul Vaslui si-au manifestat partial intentia de a participa la campania de vaccinare. Este necesar sã se mobilizeze toti medicii de familie din judet. Deocamdatã, cei din zona Bârlad au fãcut-o mai putin. Sunt medici din alte zone care vaccineazã în Bârlad, dar îi asteptãm si pe cei care deocamdatã nu s-au alãturat campaniei de vaccinare”, ne-a declarat Mihaela Vlada, directoarea DSP Vaslui.

Situatia la nivel national: doar 55% dintre medicii de familie vor sã sprijine campania de vaccinare

Refuzul medicilor de familie de a-si vaccina pacientii împotriva COVID-19 este o problemã cu care se confruntã toate judetele din tarã, nu doar Vasluiul. Cea mai recentã centralizare a datelor aratã cã rata de participare din partea medicilor de familie este de aproximativ 50-55 la sutã la nivel national. Pentru a-i convinge sã se alãture alãture campaniei de vaccinare, reprezentantii Ministerului Sãnãtãtii au fixat si plãti suplimentare pentru medicii de familie, care nu sunt deloc mici. Iatã ce declara ministrul Sãnãtãtii, Vlad Voiculescu, referitor la acest subiect. “Medicii de familie sunt esentiali în aceastã periodã si sunt esentiali întotdeauna si sistemul de sãnãtate trebuie sã le acorde importanta pe care o au peste tot în lume. În perioada urmãtoare ne bazãm pe medicii de familie sã îi programeze pe pacientii care vin sã se vaccineze si sã stea la dispozitia oamenilor dupã vaccinare. Medicii de familie vor fi remunerati pentru aceastã muncã suplimentarã, e vorba de o platã suplimentarã pentru o muncã suplimentarã. Vorbim de programare, informare si monitorizarea pacientilor. Aceastã platã despre care vorbesc va fi de 30 lei pentru fiecare pacient, pentru acest serviciu, acolo unde medicul de familie îl programeazã pe pacient si acolo unde pacientul merge si se vaccineazã si lucrurile merg în regulã. Când se trece de 50% de lista persoanelor eligibile la vaccinare, noi considerãm cã e efort mare al medicului de familie si atunci plata se face cu 50 lei pe pacient, respectiv 60% din lista persoanelor eligibile vorbim de 60 de lei”, afirma Vlad Voiculescu.
10 COMENTARII

 1. vaiii… ce bani ridica asa numitii medicii de familie !!!!! uni vin o data pe sapt. in comune, stau doua ore si gata… Sint angajati in mai multe locuri chiar daca depasesc 12 ore de munca cit zice legea.
  treaba lor poat fi facuta si de un absolvent cu 8 clase….. da trimitere, da o reteta ( dupa diagnosticul dat de alt medic – reteta care o gasesti pe net) si… uite asa unii incaseaza intre 250-400 milioane pe luna .
  Pe cind…. medicii de familie vor sta in comunitate? sauvor fi desfiintati ? si copii stiu acuma suna la 112 si rapid vine salvarea si te ia… Vorba lui Basescu ” Aici sint cheltuiti banii vostri?

 2. Dacă ar fi după mine i-aș desființa. Săracele asistente le fac toată treaba. Niște impostori “legali”. Sistemul este creat de așa natură încât nu-i poate atinge nimeni. Cum să ajute ei la vaccinare ? Da nu e mai bine să trece menta pe bani mulți? Faceți controale inopinate la cabinetele lor , de mai multe ori pe lună , și-o să vedeți că nu o să-i găsiți la birou ( de fiecare dată vor avea câte o scuză ). Eu personal nici nu știu cum arată doctorul meu de familie . În ultimii ani am avut nevoie de 2 adeverințe și 2 concedii medicale și-am vorbit atât la telefon cât și la cabinet, nu mai cu asistenta . Doctorul niciodată nu a fost la birou. Asistentele ca să nu își piardă locul de muncă acceptă să le facă treaba ( semnează în locul lor , pun ștampila ). Numai să le ascultați telefoanele ( o să vă îngroziți ).

  • Casa de Sanatate sa si scoata corpul de control in teren dar fara a i anunta inainte pe medici sau chiar farmacisti… la tara nici nu mai vorbim…

 3. Medicii de familie sunt simpli funcționari.si daca se mai face ceva la cabinetul medicului de familie o face asistenta.medicul de familie este inactiv.dar este activ la încasat leafa .este ngrijorator ce se întâmplă. Medicul refuză să-și îndeplinească atribuțiile. Este un atac la viața cetățenilor .cetățeni care le plătesc leafa eacestor așa zisi medici. Nu este ac de cojocul lor???? Afara cu ei și angajezi proaspeți absolvenți. Or ști și ei să apese pe o tasta. Dar macar scapi de leprele astea care nu vor să-și facă treabă.

  • Tot degeaba dacă nu sunt puși la munca.
   Acum iau bani fix degeaba, plată pe capete, ca oile, deși la majoritatea pacienților absolut nimic nu le fac.
   Macar o data pe an ar trebui obligați sa facă persoanelor înscrise niște analize complete, sa aibă măcar un istoric și niște informații despre pacienți.

 4. Să fim serioși mulți dintre medicii de familie sunt simpli conțopiști. Scriu rețete și trimiteri,copiază rețete date de medicii specialiști și cam atât. Vor mai mulți bani…punct.

 5. Se feresc sa nu aibă reacții adverse fiindcă n-au habar de sănătatea pacienților
  Normal ca le e frica dacă niciodată nu și-au făcut treaba si habar n-au ce boi au cei înscriși la ei
  Poti sa fii și pe moarte dacă le ceri o hârtie ca ești apt sănătos iți dau fără nici o problema

 6. S-au încărcat cu sute de familii, nu mai fac fata fluxului de pacienți, au raportări către Cjas, le e frica de Covid și de munca în plus neplătit. Și dacă le moare un pacient după vaccin (foarte rar dar se întâmplă), cine-i apară de proces și de familia decedatului?

LĂSAȚI UN MESAJ