spot_imgspot_img
7 C
Vaslui
20-apr.-2024

Zeci de nevăzători și surzi conduc pe drumurile din județul Vaslui, autoritățile rămân impasibile!

- Advertisement -
PERICOL ȘI NEPĂSARE… În timp ce instituțiile își pasează responsabilitatea controlului de la una la alta, pe drumurile din județul Vaslui sute de orbi, surzi, epileptici, persoane cu probleme psihice își conduc în fiecare zi autoturismele, fiind un real pericol pentru ceilalți participanți la trafic.

PING-PONG CU RĂSPUNDEREA… Toată lumea își dorește ca numărul accidentelor rutiere să fie mai mic, dar cum să scadă când în județul Vaslui nevăzătorii au carnet de conducere? Săptămâna trecută, cotidianul Vremea Nouă a prezentat cazul unui vasluian nevăzător în acte, încadrat în grad grav de handicap, cu asistent, care în ciuda deficiențelor pe care le are își conduce bine-mersi autoturismul pe drumurile publice. Se întâmplă asta pentru că principalele instituții din județ care ar trebui să ia măsuri în astfel de cazuri se pare că poartă un dialog al surzilor. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui ne-au transmis că ei nu au date cu persoanele care dețin documente incompatibile (permis de conducere și certificat de handicap). Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui ne-a comunicat că în fiecare lună trimite către Serviciul Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Prefecturii Vaslui evidența persoanelor încadrate în grad de handicap, însă cei de la Permise spun că ei nu au autoritatea să suspende cuiva dreptul de a conduce și arată cu degetul spre medicii de familie. Conform legislației în vigoare, medicul de familie este cel care solicită unității de asistență medicală autorizată examenul de specialitate necesar din moment ce constată că o persoană din evidența sa deține permis de conducere deși prezintă afecțiuni medicale incompatibile cu calitatea de conducător de autovehicule. În cazul în care unitatea de asistență medicală autorizată a stabilit ca persoana este inaptă medical, comunică Poliției Rutiere rezultatul evaluării medicale pentru a i se retrage permisul de conducere persoanei cu dizabilități. În Vaslui, acest lucru nu se întâmplă, iar azi, pe drumurile publice din județ avem sute de șoferi orbi, surzi sau cu probleme psihice.

Potrivit legii, nevăzătorii încadrați în handicap grav, cu însoțitor, ar trebui să se deplaseze folosind bastonul, însă în județul Vaslui realitatea este cu totul alta: acești nevăzători au permise de conducere valabile și își conduc mașinile pe drumurile publice. Cotidianul Vremea Nouă a prezentat săptămâna trecută cazul lui Viorel Bâgu, tatăl șefei Serviciului Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Dizabilități din cadrul DGASPC Vaslui, care până luna trecută a deținut două documente incompatibile: certificat de handicap, grad grav, cu însoțitor, fiind nevăzător, și permis de conducere. După ce a aflat că este subiectul unei anchete jurnalistice, bărbatul și-a suspendat certificatul de handicap și a rămas cu permisul de conducere. Documentul la care Viorel Bâgu a renunțat cu foarte mare ușurință fusese eliberat de comisia de evaluare din cadrul DGASPC Vaslui pe perioadă nedeterminată, specialiștii considerând că afecțiunile bărbatului sunt ireversibile.

Ce fac instituțiile statului?

Am încercat să aflăm câți conducători auto care au afecțiuni incompatibile cu șofatul se deplasează cu mașinile pe drumurile din județ, așa că am trimis solicitări Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui, precum și Serviciului Permise Auto din cadrul Prefecturii Vaslui. Primii care au răspuns au fost reprezentanții IPJ Vaslui, care ne-au comunicat următoarele: “Informațiile solicitate de dumneavoastră nu se regăsesc în evidențele statistice ale Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui. La nivelul unității noastre nu au fost primite astfel de date de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui”. De la DGASPC Vaslui ni s-a transmis că în fiecare lună se ține legătura cu Serviciul Permise din cadrul Prefecturii Vaslui. “În ceea ce privește înștiințarea Inspectoralului de Poliție Județean Vaslui cu privire la persoanele care dețin acte incompatibile, nu au existat astfel de comunicări, însă Compartimentul de evidență și stabilire prestații sociale din cadrul aparatului Direcției trimite lunar evidența persoanelor încadrate într-un grad de handicap către Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituției Prefectului – Județul Vaslui”. Cei de la Serviciul Permise de Conducere nu au răspuns în scris solicitării noastre, însă ne-au comunicat că ei nu au autoritatea să suspende cuiva dreptul de a conduce. Aceștia ne-au mai spus că demersul ar trebui inițiat de medicii de familie ai persoanelor cu dizabilități. Conform legislației în vigoare, medicul de familie este cel care solicită unității de asistență medicală autorizată examenul de specialitate necesar din moment ce constată că o persoană din evidența sa deține permis de conducere, deși prezintă afecțiuni medicale incompatibile cu calitatea de conducător de autovehicule. În cazul în care unitatea de asistență medicală autorizată a stabilit că persoana este inaptă medical, comunică Poliției Rutiere pentru a i se retrage permisul de conducere persoanei evaluate medical. Aceștia ar trebui să fie pașii corecți, însă în județul Vaslui acest lucru nu se întâmplă. Persoanele care dețin certificate de handicap nu-și declară intenția de a intra în posesia permisului de conducere, iar de multe ori fentează evaluarea medicală, deplasându-se în alte județe, unde devin șoferi cu acte în regulă. În tot acest timp, instituțiile din județul Vaslui dorm în papuci, convinse că nu e de datoria lor, ci a altora să verifice situația acestor șoferi problemă. În timp ce instituțiile își pasează responsabilitatea controlului de la una la alta, pe drumurile din județul Vaslui sute de orbi, surzi, epileptici, persoane cu probleme psihice își conduc în fiecare zi autoturismele, fiind un real pericol pentru ceilalți participanți la trafic.

În loc de controale, angajații DGASPC Vaslui amenință jurnaliștii cu plângeri penale

Articolul “În țara orbilor – la DGASPC Vaslui, Dragoș, întâiul director cu handicap, este împărat!”, publicat săptămâna trecută de cotidianul Vremea Nouă, nu a fost pe placul lui Dumitru Buzatu. Potrivit unor surse, acesta s-a deplasat, alături de șefa lui de cabinet, la DGASPC Vaslui, a doua zi după apariția articolului, pentru a le cere celor din conducerea instituției să dea în judecată ziarul Vremea Nouă. La o zi după ședința cu președintele CJ Vaslui, cealaltă fiică a lui Viorel Bâgu l-a contactat pe autorul articolului, pentru a-i spune că îi va face plângere penală, pe motiv că i-a defăimat familia. Cum suntem convinși că Viorel Bâgu, nevăzătorul cu permis de conducere, nu este unul singular, solicităm, pe această cale, Instituției Prefectului Județului Vaslui să dispună controale la toate persoanele posesoare de permis de conducere, care suferă de dizabilități incompatibile cu calitatea de conducător auto. Totodată, solicităm AJPIS Vaslui să verifice eligibilitatea persoanelor cu certificate de încadrare și tip de handicap, beneficiare de indemnizații. În cazul lui Viorel Bâgu, vom solicita în scris Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui să efectueze cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de uz de fals, având în vedere că acesta posedă autoturism și a condus după obținerea permisului de conducere, deși era încadrat ca nevăzător, în grad de handicap grav, cu asistent.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

  1. Mafia dgaspc nu numai aici ci în toată tara ,locul unde bugetarii de lux ÎNCASEAZĂ salarii fără sa vina la munca sau fără sa facă nimic . Funcții politice create ptr mafie. A nu se uita Dragnea ptr ce a făcut pușcărie ….

  2. pe o persoana cu un membru amputat il cheama astia la comisii ca sa se asigure ca nu ia crescut intre timp bratul sau piciorul, dar pe tatal unei angajate care a luat pensie de handicap 5 ani de zile, el fiind declarat orb, dar a condus masina zilnic, nu ii ia nimeni banii ca e fata sef de birou si cine indrazneste sa o traga la raspundere. si nu e singurul…. mai sunt si alti membri de familie ai angajatilor de la directie care sunt persoane cu handicap si iau bani pe nedrept….

  3. Aici e doar vina statului pentru că nu are baza comună cu toate instituțiile , in Germania dacă ești oprit la un control în 5 minute afla aia și ce „ai mâncat de dimineață ” printr-o simpla scanare a buletinului și a permisului ,știți cum e cine poate oase roade.

  4. Tupeu de mafioți.. la conducerea DGASPC Vaslui..impertinentului Buzatu și a unor mebrii ai familiei Bâgu!!!Să restituie sumele încasate ilegal..dosare penalle
    la toți indivizii care au încălcat legea și puși pe făraș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.