Zeul Cronos, simbol al timpului si al istoriei, a poposit si în Vaslui!

ARTÃ… O statuie nouã, amplasatã recent în municipiul Vaslui, a atras atentia vasluienilor, care au trecut pe lângã Complexul Comercial Winmarkt (n.r. fostul Central). Este vorba despre o lucrare în bronz a artistului vasluian Felix Aftene, presedintele Uniunii Artistilor Plastici din România (UAPR) – filiala Iasi, fãcutã cadou orasului sãu natal. Aceasta îl înfãtiseazã pe Zeul Cronos din mitologia greacã ca simbol al timpului si al istoriei. În 2015, a fost transpusã într-un logo cu care Iasul a intrat în competitia pentru titlul de capitala europeanã a culturii 2021.

Felix Aftene s-a nãscut în anul 1972, în orasul Vaslui. A reusit sã îsi convingã pãrintii sã îl înscrie la liceul de artã, pentru cã reusise sã cîstige o diplomã la concursul “Cântarea României” în 1985. A absolvit Liceul de Artã „Octav Bãncilã” din Iasi în 1990, iar apoi si-a continuat studiile artistice la Academia de Artã “George Enescu” din Iasi, sectia Artã Monumentalã, reusind sã termine facultatea ca sef de promotie. Într-o prezentare fãcutã de o cunoscutã casã de licitatii este caracterizat ca “un artist complet si complex, recompune în manierã postmodernistã o lume fabuloasã, cu rãdãcini în mitologiile lumii. Arta sa socheazã si fascineazã deopotrivã, propunând o simbolisticã aparte mesajului plastic, solicitând privitorului un alt fel de explorare a conditiei umane actuale, cu incursiuni ba în metafizic, ba în urbanul cotidian, cu trimiteri la propria sa biografie, lucrãrile devenind un soi de decupaje ale unor scene narative, cinematografice, teatrale, adeseori cu tuse baroce, migãlite”.

“Donatia sa, Zeul Cronos, ne onoreazã si va constitui, peste ani, un simbol al orasului”

Pentru cã nu a uitat de locurile în care s-a nãscut si a crescut, presedintele UAP Iasi a decis sã facã un cadou special cãtre vasluieni, statuia Zeului Cronos, simbolul cu care Iasul a participat în competitia pentru titlul de Capitalã europeanã a culturii 2021. „Pot sã vã spun cã mã mândresc cu Felix Aftene, vasluianul nostru care a ajuns, astãzi, unul dintre cei mai apreciati artisti români. Donatia sa, Zeul Cronos, ne onoreazã si va constitui, peste ani, un simbol al orasului”, declara Vasile Pavãl, primarul municipiului Vaslui, în urmã cu câteva luni. Cu resurse de exprimare artisticã riguroase, Felix Aftene, presedinte al UAPR, filiala Iasi, din 2013, a fost recompensat cu premii nationale si burse, lucrãrile sale figurând în muzee si colectii private din tarã si strãinãtate (S.U.A, Marea Britanie, Germania, Elvetia, Franta, Italia, Spania, Israel). Printre premiile obtinute de-a lungul timpului de Felix Aftene, amintim Diplomã de excelentã a UAPR Iasi pentru expozitia Berliner Liste, Fair for Contemporary Art and Photography, Premiul UAPR, Bienala de artã “Lascãr Vorel” Piatra Neamt, Diplomã de excelentã, Salonul UAPR, Iasi, Diplomã de excelentã acordatã “Grup 3” la Salonul Art-Is pentru expozitia “Narcisismul”, proiect “Iasi 600”, Diploma de onoare a festivalului international al centrului pentru culturã si arte Piatra-Neamt, Diplomã de excelentã pentru activitatea expozitionalã internationalã acordatã “Grup 3″, Salonul Art-Is, Iasi. Dupã ani de zile de expozitii si succese în lumea întreagã, Aftene s-a întors la Vaslui, pentru a dona câte ceva din opera sa pentru aceste locuri în care s-a nãscut si s-a format ca om. Anul trecut, presedintele UAPR-filiala Iasi a fost oaspetele Muzeului Judetean „Stefan cel Mare”, donând câteva zeci de opere de artã cãtre muzeul din Vaslui.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ