Zi liberã pentru elevii si profesorii vasluieni

ZIUA EDUCATIEI… Încã o zi fãrã scoalã pentru elevii si profesorii vasluieni. Acestia au intrat de vineri, 2 septembrie, dupã finalizarea cursurilor, într-o minivacantã de trei zile, deoarece azi se sãrbãtoreste Ziua Educatiei. Potrivit Contractului Colectiv de Muncã, ziua de 5 octombrie este declaratã “Ziua Mondialã a Educatiei” si în acelasi timp zi nelucrãtoare pentru cadrele didactice. Astfel, elevii si profesorii nu vor face ore în sensul obisnuit în scoli sau în mediul online.

Anul 2020 se pare a fi anul cu cele mai multe întreruperi cauzate de pandemia de coronavirus si alegerile locale, care au fãcut ca elevii si profesorii sã stea acasã. În plus, acum elevii si profesorii sunt într-o nouã minivacantã pentru cã dupã acest weekend, luni, 5 octombrie, este Ziua Mondialã a Educatiei, iar potrivit Contractului Colectiv de Muncã, aceastã zi este declaratã zi nelucrãtoare si profesorii nu merg la scoalã. Astfel, elevii au beneficiat de aceste trei zile ca si de o minivancantã. Ziua Mondialã a Educatiei (Journée mondiale des enseignants / World Teachers’ Day) este marcatã în fiecare an la 5 octombrie. În 2020, de Ziua Educatiei, se marcheazã 54 de ani de la adoptarea Recomandãrii UNESCO si a Organizatiei Internationale a Muncii cu privire la statutul cadrelor didactice (1966).

Când mai sunt vacante

Toate zilele prevãzute în acest contract colectiv considerate ca zile nelucrãtoare sunt zilele de repaus sãptãmânal, 1 si 2 ianuarie, 24 Ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Pastelui, Prima, a doua si a treia zi de Pasti, 1 Mai, 1 Iunie, Prima si a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 5 octombrie -Ziua Mondialã a Educatiei, 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, 1 Decembrie, 25 si 26 decembrie si douã zile lucrãtoare, pentru fiecare dintre cele 3 sãrbãtori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele crestine, pentru persoanele apartinând acestor culte. “În cazul în care, din motive justificate, salariatii presteazã activitate în zile nelucrãtoare/zile de sãrbãtoare legalã, acestia beneficiazã de 2 zile libere pentru fiecare zi lucratã în zilele de repaus sãptãmânal/sãrbãtoare legalã, acordate în urmãtoarele 30 de zile”, prevede documentul.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ