32.5 C
Vaslui
29-iun.-2022

Ziaristul Romeo Cretu, premiu important la Concursul national de literaturã umoristicã de la Brãila

PE PODIUM… Ziaristul vasluian Romeo Cretu a câstigat Premiul I la Concursul national de literaturã umoristicã, desfãsurat în perioada 13 septembrie – 30 noiembrie, la Brãila. Acesta a participat cu trei lucrãri în cadrul sectiunii Prozã scurtã umoristicã si a fost o surprizã plãcutã pentru membrii juriului. „Este un câstigãtor surprinzãtor, pe care nu-l cunosc, desi eu cunosc aproape întreaga miscare umoristicã din tarã. Au apãrut oameni noi si foarte buni, iar lucrul acesta mã bucurã, înseamnã cã umorul capãtã noi forte”, a spus presedintele juriului, Mihai Frunzã (presedintele Clubului Umoristilor Brãila Stefan Tropcea), în cadrul festivitãtii de premiere.

Premiul obtinut l-a suprins inclusiv pe câstigãtor, care a mãrturisit cã îsi pregãtise discursul pentru locul III. „A fost cel mai usor, dar, totodatã, cel mai greu concurs la care am participat. Când am fost anuntat cã mã numãr printre premianti, eu cãram un sac cu varzã. Am întrebat ce premiu am câstigat si mi s-a spus <nu avem voie sã vã spunem>. Vã dati seama, am avut o sãptãmânã grea… Pe principiul <nu-ti face mari asteptãri, pentru cã vei avea mari deziluzii>, mi-am construit un discurs pentru locul III. Între timp, evident, l-am uitat. Nu sunt un tip emotiv, dar iatã cã am uitat ce îmi propusesem sã vã spun”, a spus ziaristul vasluian.

E foarte greu sã mai generezi umor, mai ales într-o tarã atât de veselã si de tristã, totodatã”

În cele din urmã, acesta a lãsat emotiile deoparte si a vorbit despre lucrãrile cu care a participat în aceastã competitie. „Tema a fost vaccinul. Toatã lumea e acum expertã în virusologie, în vaccin, epidemiologie, astfel cã mi se pare cã e foarte greu sã mai generezi umor, mai ales într-o tarã atât de veselã si de tristã, totodatã. Am trimis trei materiale. În prima lucrare mi-am luat drept personaj un expert de pe Facebook, de pe grupurile de WhatsApp care stie el, înaintea medicului, cum e cu vaccinul. Mi-a fãcut plãcere sã o scriu si îmi face plãcere sã o recitesc, pentru cã îmi dau seama cât de tembeli suntem ca „specialisti” (n.r. pseudospecialisti) în medicinã. Al doilea material este o descriere arhetipalã a supravietuitorului român, acel nene care din orice face un business, reuseste sã facã un bãnut inclusiv din ideea de vaccinare. A treia lucrare e cea mai sumbrã si vizeazã o reclamã, care s-ar rezuma astfel: eu, cel din viitor, vin în prezent si mã felicit pentru cã m-am vaccinat. E foarte trist materialul, dacã ar fi sã fie adevãrat”, a precizat ziaristul Romeo Cretu. Acesta a obtinut, de-a lungul timpului, mai multe premii în cadrul competitiilor dedicate literaturii umoristice, inclusiv în cadrul Salonului de literaturã umoristicã din cadrul Festivalului „Constantin Tãnase” Vaslui. De asemenea, activeazã în Cenaclul literar ProLITERA (coordonat de prof. dr. Pavel Toma) din cadrul Bibliotecii Judetene „N. M. Spãtaru” Vaslui. Concursul national de literaturã umoristicã de la Brãila este organizat de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale si structurat pe douã sectiuni: Prozã scurtã umoristicã si Cea mai bunã carte de umor 2020/2021. Alãturi de ziaristul vasluian, pe podium s-au mai aflat si Drãgoianu Ana (Premiul II) si Larco Vasile (Premiul III). În cadrul celei de-a doua sectiuni, premiantii au fost Zaharia Rodica-Luminita (locul I), Licã Pavel (locul II) si Orsivschi Cãtãlina-Maria (locul III). Din juriu au fãcut parte Mihai Frunzã, presedintele Clubului Umoristilor Brãila „Ștefan Tropcea”, prof. Georgiana Troia, inspector scolar, si prof. dr. Viorel Mortu (criticul literar Viorel Coman).

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here