-1.2 C
Vaslui
04-feb.-2023

Zilele Culturale continuã cu activitãti inedite: proiectie de film si concert sustinut de Proconsul | FOTO

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE…Zilele Culturale ale municipiului Vaslui continuã luni, 13 august, cu o serie de activitãti deosebite dedicate cetãtenilor de toate vârstele. Spectacole de muzicã si teatru pentru copii, momente culturale pentru pensionari, fotbal, volei si ciclism pentru iubitorii de miscare, dar si o cupã de sah pentru cei care sunt pasionati de sportul mintii, iatã câteva dintre momentele cuprinse în program. Biblioteca Judeteanã “Nicolae Milescu Spãtarul” îi asteaptã pe toti cei care iubesc cartea la o “Lecturã în parc”. Folclorul, traditiile românesti atât de frumoase nu au fost neglijate, astfel cã cei care vor sã cunoascã mai multe lucruri despre propriile rãdãcini vor putea participa la ateliere de olãrit, de dansuri populare, la spectacole folclorice etc. Cinefilii sunt asteptati si astãzi la Centenarul Filmului Românesc. Seara va fi încheiatã cu douã recitaluri sustinute în Centrul Civic si cu un concert al trupei Proconsul.

Programul va fi deschis de activitãtile organizate de Biblioteca Judeteanã “Nicolae Milescu Spãtarul” Vaslui. La ora 10.00 vor fi premiati elevii participanti la proiectul “Biblioteca de vacantã”, un program de succes, asteptat în fiecare an cu nerãbdare de pãrinti si copii. Cursurile sunt concepute pentru elevii cu vârste cuprinse între 7 si 14 ani. Pentru cei pasionati de limbi strãine, în program au fost prevãzute atelierele de limba francezã, limba englezã si limba spaniolã, un alt curs interesant fiind ‘’Culturã si civilizatie rusã’’. De asemenea, au fost organizate ateliere de picturã, muzicã, origami, geografie, cursuri de circulatie rutierã, educatie prin sport, sah pentru începãtori si avansati. Tot Biblioteca judeteanã stã în spatele unui proiect a cãrui scop este sã determine cât mai multi oameni sã citeascã, “Lectura în parc”, care se va desfãsura în intervalul orar 10.00-18.00, în Parcul Independenta.

Surprizele pentru copii continuã, nu sunt uitati nici pensionarii

Copiii sunt privilegiati în aceste zile de sãrbãtoare, multe dintre activitãtile organizate le sunt dedicate. Astfel, luni, juniorii sunt asteptati la un spectacol conceput special pentru ei, care va avea loc la ora 11.00, în Parcul Copou. Trupa “Funny Art” va pune în scenã piesa ”De pe meleagurile lui Ion Creangã – Amintiri din copilãrie”, apoi va avea loc un recital muzical al Grupului vocal Domisong. La ora 12.00, la Centrul de zi pentru copii “Bucuria” este programatã o expozitie – “Curcubeu de vacantã” – si premierea activitãtii beneficiarilor Centrului “Bucuria”. Nici seniorii nu vor fi neglijati, astfel cã, începând cu ora 13.00, la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Vaslui va avea loc manifestarea culturalã “Un secol de ISTORIE, CULTURÃ SI CIVILIZATIE: 1918-2018”.

Iubitorii de folclor si traditii vor fi rãsfãtati

Un copac fãrã rãdãcini îsi pierde calitatea de copac, nu mai apartine unei pãduri si este bãtut de orice palã de vânt. Nu ne putem cunoaste pe noi însine, dacã nu ne cunoastem rãdãcinile si vrând, nevrând rãdãcinile noastre sunt ancorate puternic în satul românesc, în muzica, obiceiurile si traditiile populare. Tinând cont de aceste cuvinte, toti vasluienii care vor sã afle mai multe despre obiceiurile românesti sunt asteptati la Curtile Domnesti, Biserica ”Tãierea Capului Sfântului Ioan Botezãtorul”, sã participe la actvitatea Vasluiul contemporan – Proiectul “Tinerii iubesc folclorul” al Asociatiei Tinerilor Ortodocsi. Vor avea loc ateliere de mestesuguri traditionale, picturã icoane pe sticlã, olãrit, ateliere de dansuri populare, arta scrierii miniaturale, cusãturi pe etaminã, ateliere rãzboi tesut. Apoi, la ora 17.00, în Parcul Copou, va avea loc un spectacol al Ansamblului folcloric “Obârsii negrestene” din Negresti, coordonat de prof. Elvira Grigoras si al Ansamblului folcloric “Mostenitorii” – Fruntiseni, coordonator Aurel Spãtaru.

Proiectie de film si concert cu invitati speciali

Cinefilii pot participa si luni la o nouã proiectie de film românesc: ”Nesfârsit (California Dreamin’)”, regia Cristian Nemescu. Va prezenta Irina Margareta Nistor. Astfel, vasluienii sunt asteptati la Casa de Culturã “Constantin Tãnase”, la ora 18.00, acolo unde va avea loc si o expozitie documentarã AGERPRES: România- Evolutie, editie dedicatã Centenarului Marii Uniri. Seara se va încheia în Centrul Civic cu Recitalul Povesti de succes – ora 22.00, recitalul “Luni de teatru” – ora 21.45, ca la final sã intre pe scenã invitatii speciali, la 22.30, membrii trupei Proconsul.

Activitãtile sportive ale zilei

Cetãtenii care sunt pasionati de sport pot lua parte la diferite activitãti si în a doua zi a sãrbãtorii municipiului Vaslui: la ora 9.00, în Centrul Civic are loc deschiderea oficialã a Concursului National de Ciclism “Cupa Podul Înalt”. Sportul mintii are mare succes printre vasluieni, tot la ora 9.00, la Centrul “Prietenia” fiind organizatã Cupa municipiului Vaslui la sah. Trei activitãti sunt programate la 10.00: la Scoala Gimnazialã “Dimitrie Cantemir” are loc Concursul National de Ciclicm “Cupa Podul Înalt”, la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” are loc o partidã de Street Ball, iar la Liceul Teoretic “Emil Racovitã” se va desfãsura un joc de Volei-beach. Si pentru cã fotbalul, în ciuda rezultatelor modeste, este în continuare o pasiune a românilor, tot la aceastã unitate de învãtãmânt, de la ora 17.00, va fi organizatã actiunea Fotbal “Summer Cup”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.