19.8 C
Vaslui
06-oct.-2022

Zilele Europene ale Patrimoniului, la Bârlad

- Advertisement -

Directia Judeteanã pentru Culturã Vaslui continuã campania „Sã încercãm împreunã. Campanie pentru reabilitarea monumentelor istorice din judetul Vaslui” a început anul trecut si care a urmãrit aducerea în atentia publicului mãrturii ale trecutului nostru de pe teritoriul judetului, si, totodatã, sã semnaleze starea precarã de conservare a monumentelor istorice. Duminicã, 21 septembrie, Zilele Europene ale Patrimoniului vor fi marcate printr-o expozitie de fotografii privind patrimoniul cultural din judet si în special toate clãdirile de patrimoniu din acest municipiu, expozitie ce va avea loc în Parcul „V. I. Popa” din Bârlad.

Campania pentru reabilitarea monumentelor istorice din judetul Vaslui, promovatã de Directia Judeteanã pentru Culturã Vaslui a început anul trecut si urmãreste aducerea în atentia publicului de mãrturii ale trecutului de pe teritoriul judetului, si, totodatã, sã semnaleze starea precarã de conservare a monumentelor istorice. Într-o primã etapã, în anul 2012 patrimoniul cultural al judetului a fost adus în atentia publicului din municipiul Vaslui, printr-o expozitie realizatã în Parcul Copou si prin tipãrirea unei reviste cuprinzând o selectie de monumente istorice din tot judetul. Pe parcursul anului 2013, au fost prezentate în presa localã mai multe monumente istorice din judet, subliniindu-se valoarea arhitecturalã a acestora, dar si starea precarã de conservare în care se aflã. În anul 2014, în 18 mai, Directia Judeteanã pentru Culturã Vaslui a expus în fata Muzeului Municipal Husi materialul fotografic privind patrimoniul cultural din judet si în special toate clãdirile de patrimoniu din acest municipiu. „În felul acesta, am dorit sã atragem atentia asupra clãdirii care ar trebui sã adãposteascã colectiile apartinând acestui muzeu, aflatã în restaurare încã din 2006 si care are nevoie de fonduri pentru finalizarea lucrãrilor. Continuãm aceastã campanie duminicã, 21 septembrie 2014, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, care se organizeazã anual, la nivel european, pentru a oferi posibilitatea cetãtenilor sã cunoascã monumente istorice din întreaga Europã. Din 1992, si în România se organizeazã evenimente cu acest prilej, pentru a facilita apropierea fatã de patrimoniul cultural”, a declarat Corina Nicoleta Ursache, directorul executiv al DJC Vaslui.

Astfel, cu ocazia „Zilelor Europene ale Patrimoniului”, duminicã, începând cu ora 10, în Parcul „V. I. Popa” din Bârlad va fi expus materialul fotografic privind patrimoniul cultural din judet si în special toate clãdirile de patrimoniu din acest municipiu. Cele peste 50 de monumente istorice din municipiul Bârlad vor fi prezentate prin intermediul fotografiilor, dar si într-un material tipãrit, realizat si distribuit gratuit de cãtre Directia Judeteanã pentru Culturã Vaslui, care include toate clãdirile din municipiul Bârlad înscrise în Lista monumentelor istorice, prezentând astfel frumusetea patrimoniului construit din acest oras. „Majoritatea clãdirilor ce au calitatea de monument istoric din municipiul Bârlad dateazã din secolul al XIX-lea si începutul secolului al XX-lea, ele înscriindu-se din punct de vedere stilistic în eclectismul specific epocii, în România.

Transformãrile din perioada contemporanã au fãcut ca multe clãdiri de epocã sã fie distruse, iar cele pãstrate pânã astãzi sunt afectate, din pãcate, de trecerea timpului, iar acest lucru se reflectã în starea de conservare din ce în ce mai precarã a multor monumente istorice. În acest context, Directia Judeteanã pentru Culturã Vaslui, prin campania <<Sã încercãm împreunã!>> doreste sã semnaleze starea avansatã de degradare a monumentelor istorice si, în acelasi timp, sã aducã în atentia publicului clãdirile valoroase de pe teritoriul Vasluiului si sã gãsim împreunã solutii concrete pentru pãstrarea, conservarea si, în cel mai fericit caz, reabilitarea acestora”, a adãugat Corina Nicoleta Ursache, directorul CJC Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.