Zilele scolii la Muntenii de Sus

La scoala din Satul Vechi, comuna Muntenii de Sus, sãptãmâna 17 – 22 februarie a fost dedicatã celei de-a treia editii a Zilelor Scolii “Ioan Agarici”. Elevii au fost angrenati într-o serie de activitãti, inclusiv concursuri de culturã generalã, matematicã, sah, si competitii sportive, la final, cei mai buni fiind recompensati cu premii. Din pãcate, pentru asigurarea premiilor, constând în cãrti si dulciuri, a fost nevoie sã se apeleze la sponsori, conducerea primãriei fiind prea putin interesatã de eveniment.

Desfãsurate sub motto-ul “Nu existã artã mai frumoasã decât arta educatiei!”, sãptãmâna trecutã s-a desfãsurat a treia editie a Zilelor Scolii “Ioan Agarici” din Muntenii de Sus. În aceastã perioadã, elevii scolii din Satul Vechi din comuna Muntenii de Sus au fost angrenati într-o serie de manifestãri scolare, inclusiv concursuri de culturã generalã, matematicã si sah, dar si competitii sportive. Vineri, 22 februarie, la scoalã s-a tinut o manifestare în memoria lui Ioan Agarici, manifestare începutã cu o slujbã de pomenire a fostului director al scolii, de la a cãrui moarte s-au împlinit 12 ani. Printre invitati a fost si profesorul Constantin Poianã, cel care a devenit, în urmã cu 50 de ani, primul director al scolii, dar si foste cadre didactice, prieteni sau fosti colegi ai lui Ioan Agarici. Dupã vizionarea a douã documentare realizate de cadrele didactice, unul despre scoala din Muntenii de Sus, si al doilea “In Memoria Ioan Agarici”, au fost decernate premiile pentru elevii participanti la concursurile desfãsurate pe parcursul sãptãmânii, premii constând în diplome, cãrti si dulciuri. La finalul manifestãrii, oaspetii prezenti au putut viziona un program artistic prezentat de elevi, dar si de ansamblul “Muntenarii”. “Vreau sã multumesc cadrelor didactice pentru implicarea în toate actiunile desfãsurate la scoala noastrã, si elevilor pentru participare. Sper ca aceastã traditie, de organizare a zilelor scolii <<Ioan Agarici>> sã continue si pe viitor, deoarece, pe lângã faptul cã elevii au astfel ocazia sã se distreze, dar sã si învete în acelasi timp, vrem sã pãstrãm vie flacãra recunostintei celui care a fost mentorul nostru, om de mare caracter si tinutã moralã, profesorul si directorul Ioan Agarici, cel care si-a închinat marea parte a carierei acestui lãcas de învãtãmânt”, a declarat Daniela Adam, directoarea scolii din Muntenii de Sus.

Învãtãmântul nu este o prioritate

Pentru Costicã Anton, primarul comunei Muntenii de Sus, scoala nu se aflã pe primele pozitii în ceea ce priveste lista de prioritãti. Astfel se explicã si faptul cã, pentru a putea premia pe elevii care s-au remarcat la concursurile scolare organizate sãptãmâna trecutã, conducerea scolii a trebuit sã apeleze la sponsori, dat fiind cã, chipurile, primãria este prea sãracã pentru a putea aloca bani pentru premiile elevilor. De altfel, chiar dacã primarul a înmânat si el câte o carte celor clasati pe primul loc la concurs, în mare parte a fost vorba de manuale scolare, probabil dintre cele primite gratuit la începutul anului! În schimb, alti consãteni nu au stat pe gânduri când a fost vorba sã contribuie la bucuria si rãsplãtirea elevilor de la ei din comunã. Este vorba de doamna Agarici, sotia fostului director al scolii, în onoarea cãruia s-au tinut Zilele Scolii, si un întreprinzãtor din comunã, Lazãr Neacsu, care au contribuit la achizitionarea a câtorva zeci de cãrti de literatura universalã, dictionare si a dulciurilor care au rãsplãtit strãdania elevilor scolii. Mai mult decât atât, Lazãr Neacsu a tinut sã premieze cu o sumã de bani pe douã dintre elevele cele mai bune ale scolii, dar care au o situatie materialã precarã, premii oferite prin intermediul directoarei Adam. Nu este prima datã când primarul Anton si-a arãtat dezinteresul pentru învãtãmânt. Acesta a refuzat inclusiv o donatie de carte pentru biblioteca scolarã, donatie venitã din partea profesorului Constantin Poianã. “Sã stiti cã oferta de a-mi dona întreaga bibliotecã acestei scoli, este încã valabilã. Din pãcate, datoritã primarului, nu s-a putut materializa pânã acum, poate când va veni un nou primar, sper cât mai curând!”, a declarat, de fatã cu toatã audienta, cel care a fost primul director al scolii din Satu Nou si care a dorit sã facã acest gest pentru unitatea în care si-a început cariera de dascãl.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ