Ziua Eroilor Revolutiei, în pandemie: cu mãsti, discursuri scurte si coroane de flori

COMEMORARE..Eroii vasluieni care si-au jertfit viata la Revolutia din 22 decembrie au fost comemorati de familii dar si de autoriãtile locale si judetene. Ceremonia s-a desfãsurat într-un cadru mai restrâns, fatã de anii anteriori, din cauza conditiilor restrictive impuse de pandemie. Manifestarea a avut loc la Monumentul Eroilor din Cimitirul Eternitatea din Vaslui, iar toti participantii au purtat mãsti de protectie. Au fost prezente rudele eroilor care si-au jertfit viata pe 22 decembrie, dar si autoritãti: prefectul judetului, presedintele Consiliului Judetean, reprezentanti ai institutiilor publice, dar si ai partidelor politice.

Ceremonia a debutat cu o slubã religioasã, oficiatã de trei preoti, în frunte cu protopopul de Vaslui, pãrintele Adrian Chirvase. Pe o vreme mohorâtã, cu temperaturi scãzute, discursurile oficialilor au fost scurte si la obiect. Primarul Vasile Pavãl nu a fost prezent la manifestare, acesta fiind infectat cu Covid-19. Mesajul edilului a fost însã prezentat de cãtre directorul Primãriei Vaslui, Eugen Bot. “Fiecare 22 Decembrie ne poruncește, peste ani, sã ne aducem aminte de eroii anului  ’89 . Eroii noștri, tinerii noștri eroi… ne privesc acum din tãrii, de acolo unde nu mai ajunge Crãciunul. Au plecat prea devreme, dar vor rãmâne,  în veci, iubiții noștri îngeri cãzuți. Copii de pãrinți și pãrinți de copii – superbi dispãruți…, spre ei trebuie sã se îndrepte, astãzi și mereu, sufletul nostru, spre ei  și spre libertatea pe care au cucerit-o cu demnitatea gestului lor sublim. Amintirea lor ar trebui sã ne rãsarã în fiece dimineațã și sã ne apunã în fiece searã. Sã ne odihnim gândul la ei… nu mai sunt printre noi, dar sã le înãlțãm colind de recunoștințã, cãci fãrã ei nu am mai fi astãzi aici, fãrã ei nu am mai fi ce suntem astãzi.

 Ales, pios și neclintit omagiu, eroilor Revoluției !”, a transmis primarul municipiului Vaslui, prin directorul institutiei.

Apoi, a venit rândul presedintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu. Acesta, în timpul discursului, si-a scos masca. „Într-o zi asemãnãtoare cu aceasta, acum 31 de ani, împinsi de un imbold dirijat de sufletul lor, sute de oameni au iesit pe strãzi. Aveau cu totii un simbol care îi îmbãrbãta, sã protesteze pentru mai binele tuturor. În confuzia si entuziasmul de atunci, multi dintre participanti au cãzut. Noi ne aflãm aici pentru a le aduce un pios omagiu, pentru a ne aminti de jertfa lor si de simbolul care-i îmbãrbãtau sã înfrunte pericolul. Putini vor mai putea povesti ce au tãit, generatiile se succed, participantii activi sunt astãzi mai în vârstã cu 31 de ani, unii s-au dus. Generatiile care vin nu mai pot stabili un contact direct, de aceea este foarte important ca împreunã cu familiile celor care au cãzut, sã le amintim tuturor de eroii nostri. Poate idealurile pentru care au murit nu au fost împlinite toate. Totusi, ideea pentru care au luptat rãmâne un far cãluzitor pentru noi. Sã ne amintim de ei si sã le aducem un omagiu”, a precizat Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui.

 Ultimul cuvânt i-a apartinut prefectului de Vaslui, Mircea Gologan.

“22 decembrie este ziua în care ne amintim cu profund respect de cei care, în urmã cu 31 de ani si-au dat viata pentru libertate, pentru democratie, schimbând astfel, istoria României, pentru totdeauna. Semnificatia evenimentelor din Decembrie 1989 nu poate fi pusã la îndoialã. Sfârsitul acelui an în care românii s-au ridicat cu mult curaj pentru libertate, adevãr si dreptate, a pus capãt regimului tiranic si corupt, a schimbat cursul istoric al României. (…..) Ne aflãm astãzi aici pentru a onora eroismul românilor din urmã cu 31 de ani, pentru a ne aminti de cei care au murit de ale cãror nume se leagã libertatea noastrã si pentru a-i încuraja pe cei care duc mai departe flacãra revolutiei. România de astãzi, atasatã valorilor democratiei, este un bun câstigat cu suferinta si jertfa eroilor si martirilor.(….) Revolutia Românã din decembrie 1989 va rãmâne vesnic în istorie, în sufletele românilor si va reprezenta întotdeauna ancora noastrã, a tuturor, în democratie, într-o erã a normalului, a drepturilor, libertãtilor si valorilor morale si etice”, a declarat prefectul Mircea Gologan. Dupã discursuri a urmat ceremonia de depunere a coroanelor. Astfel, rând pe rând, la Monumentul dedicat Eroilor Revolutiei din 22 Decembrie, au depus coroane: Asociatia 22 dec 1989 a Urmasilor si Rãnitilor, Asociatia Luptãtorilor pentru Victoria Revolutiei din 1989, Asociatia Nationalã a Veteranilor de Rãzboi- filiala Vaslui, Institutia Prefectului, Consiliul Judetean Vaslui, Primãria Vaslui,Garnizoana Vaslui si reprezentantii PSD, PNL, Alianta USR PLUS si Alianta Liberalilor si Democratilor.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ