spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

Ziua Eroilor, sărbătoarea demnității neamului românesc!

- Advertisement -
CINSTIRE… Sărbătorirea Zilei Eroilor se face cu prilejul Inălțării Domnului Iisus Hristos. Colonel Carabină: «Biserica Creștin Ortodoxă a înțeles că pereții bisericilor sunt zidiți din sfinții care ne privesc din zugrăveli, povestindu-ne credința pentru care au fost martirizați»

SĂRBĂTOARE… An de an, Înălțarea are, pentru românii de pretutindeni, o conotație aparte. În acestă zi, sărbătorim Ziua Eroilor. Începând cu anul 1948, conjuncturile istorice au facut însă ca situația să se schimbe și, din ratiuni politice lesne de inteles, Ziua Eroilor a fost stabilită pe data de 9 Mai, abrogându-se astfel toate provederile. Începând cu anul 1990, Ministerul Apărării Naționale a declanșat o amplă acțiune reparatorie pentru reintroducerea valoroaselor tradiții militare românești cerând revenirea , asa cum era și firesc, ca sărbătorirea Zilei Eroilor să se facă cu prilejul Inălțării Domnului Iisus Hristos. Pentru toti eroii cazuti pe câmpurile de luptă a căror nume nu se cunosc, în anul 1923, sub înaltul patronaj al reginei Maria, s-a inaugurat și Mormântul Ostașului Necunoscut.

“Neamul este etern prin Cultul Eoilor”! Acestea sunt cuvintele lui Nicolae Iorga, rămase peste veacuri. Pierderile de vieți omenești de-a lungul timpurilor, pe câmpurile de luptă pentru apărarea țării, pentru recucerirea și reîntregirea țării, au fost enorme. De aceea, pentru supraviețuitori s-a impus ca o datorie morală și de suflet comemorarea celor care au pierit pe câmpurile de luptă. Începând cu anul 1920, legiferarea acestei comemorari a fost determinată atat de tradiția creștina, proprie poporului român, cât și de prevederilor actului de la Versailles care, printre altele, impunea națiunilor foste beligerante întreținerea mormintelor tuturor ostașilor îngropati pe teritoriile statelor. Ziua Eroilor era sarbatorită în fiecare an, atât pe teritoriul țării cât si în străinatatate de autoritățile române, în mod demn, prin organizari de Te-Deum -uri și serbări cu un înalt caracter național și patriotic. România devenind, cu acest prilej, primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naționali, și pentru poporul român, această dată a fost decretată sărbătoare națională. Începând cu anul 1948, conjuncturile istorice au facut însă ca situația să se schimbe si, din ratiuni politice lesne de inteles, Ziua Eroilor a fost stabilită pe data de 9 Mai, abrogându-se astfel toate provederile. Începând cu anul 1990, Ministerul Apărării Naționale a declanșat o amplă acțiune reparatorie pentru reintroducerea valoroaselor tradiții militare românești, cerând revenirea , asa cum era și firesc, ca sărbătorirea Zilei Eroilor să se facă cu prilejul Inălțării Domnului Iisus Hristos. Pentru toti eroii căzuti pe câmpurile de luptă a căror nume nu se cunosc, în anul 1923, sub înaltul patronaj al reginei Maria, s-a inaugurat și Mormântul Ostașului Necunoscut. Prin ceea ce au facut, acesti eroi sunt pietre de temelie sub zidurile tarii. Ei au dobândit , prin luptă , independenta ,unitatea si intergritatea României. In anii dintre cele două războaie mondiale , pentru cinstirea celor căzuti în acest areal geografic si comemorarea glorioaselor acte de eroism national, s-au construit monumente si plăci comemorative în aproape toate localitățile si bisericile crestin ortodoxe, ei fiind trecuti ca la armată în ordinea descrescătoare a gradelor militare. Ei au dobandit, prin luptă , independența ,unitatea și intergritatea României.

Fiecare general, ofițer, subofițer și soldat își are povestea lui, o poveste care se alătură altor povești, cu lupte pentru idealuri, ca militari de excepție care au avut un final infiorător și nedrept. Cel mai tragic este că multi au cazut pe câmpurile de luptă cu o zi sau două, uneori cu o săptămână înainte de încheierea războaielor. Multi au fost luați prizionieri, ori aruncati în inchisori sau trimisi pe șantierele de exterminare de unde nu s-au mai întors. Cultul Eroilor și-a dat mâna cu Biserica si Administratia locală pentru ridicarea monumentelor și întocmirea listelor cu fiii acestor pamânturi,care si-au iubit țara și vetrele strămoșești atât de mult, încat n-au ezitat să îndure și să moară pentru ea. Biserica Crestin Ortodoxă a înteles că pereții bisericilor sunt zidiți din sfinții care ne privesc din zugrăveli, povestindu-ne credința pentru care au fost martirizați, dar pamântul temelie pe care stă biserica însăși este zidit cu oasele eroilor din hotarele satelor, ziditori de credinșă, iubitori de țară și de neam, a căror umbre colindau plaiurile fermecate ale țării, dincolo și de dincoace de Prut. Cuvinte de laudă si pentru eroii Vasluieni din Războiul cel Mare, care au sângerat la Mărăști, Mărășești si Oituz, în Războiul de Independență, a căror nume sunt reprezentative prin faptele lor de bravură: caporalul Păun Mocanu, care a căzut eroic la Cirețoaia, aparând cu trupul său defileul Oituzului, general Gheorghe Teleman, cuceritorul Smârdanului, legendarul erou, plutonierul -major Peneș Curcanul .

A consemnat, colonel Cătălin Carabină-Șef secție Cultul Eroilor, Liga Culturală a Românilor de Pretutindeni, filiala Vaslui

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Dna Alina nu te mai mira, acest excroc care a lucrat la CMJ a depopulat judetul de cocosi, giste si curcani pentru a trimite copiii la scolile de soferi.A fost subofiter si cu cocosi si alte plocoane a luat o diploma de la casa de cultura si pe baza ei astazi se erijeaza in doctor in istorie.Este un fals purtator de tinuta militara.

  2. Liga culturală , a consemnat carabină !
    Dă-o dracului de consemnare că e compilație 100%, text copiat și reprodus aici ! Am găsit fragmente ,cuvînt cu cuvînt , luate și de pe Wikipedia…
    Este ridicol de-acum!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.