spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
26-apr.-2024

Ziua Mondialã a Postei, sãrbãtoritã la Biblioteca Judeteanã

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE… Biblioteca Judeteanã Nicolae Milescu Spãtarul Vaslui a organizat sâmbãtã, 9 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Postei, o expozitie aniversarã cu plicuri aflate în colectiile bibliotecii. La eveniment au fost prezenti 30 de angajati ai Oficiului Judetean de Postã (OJP) Vaslui, împreunã cu directorul acestora, Irinel Marcu. Scopul marcãrii acestei zile este de a constientiza rolul sectorului postal în viata oamenilor si a societãtilor de afaceri, dar si contributia sa la dezvoltarea socialã si economicã a rii.

Sâmbãtã, 09 octombrie, s-au împlinit 147 de ani de când 22 de state, printre care si Romania, au semnat la Berna actul de constituire a Uniunii Postale Universale. 9 octombrie a fost declaratã Ziua Mondialã a Postei la Congresul Uniunii care a avut loc la Tokyo în anul 1969. Pentru a marca ziua, Biblioteca judeteanã a organizat o expozitie de plicuri, care au fost aranjate pe domenii: evenimente de peste ani, sãrbãtorile Pascale, sãrbãtorile de Crãciun si Anul Nou, anotimpuri, vegetatie, personalitãti etc. Amfitrionul evenimentului a fost Gelu Voicu Bichinet, directorul bibliotecii. „Prin expozitia noastrã încercãm sã aducem în atentie evolutia si diversitatea plicurilor din diferite perioade ale Postei Române si încercãm sã aducem în atentie frumusetea comunicãrii prin scris. Am ajuns astãzi într-un moment în care prescurtãrile si emoticoanele pot tine locul unei întregi fraze. Nu stiu dacã în ultimii ani ati mai scris o scrisoare, o felicitare si nici nu-mi aduc aminte ca foarte multi dintre cei pasionati de lecturã sã caute în colectiile noastre corespondentã, o categorie aparte, care te face sã simti omul. Lucrãtorii Postei Române reprezintã o categorie aparte. Niste oameni care nu tin cont de frig, de ger. Niste oameni care umblã cu tolba din poartã în poartã. Niste oameni care poate au de zece ori mai multe probleme decât altii, dar înteleg importanta muncii lor si bat din usã în usã, încercând sã tinã vie relatia dintre oameni. Ce poate fi mai frumos decât asta?”, a declarat Gelu Voicu Bichinet. Acesta a prezentat si volumul „O cronicã a postei judetului Vaslui”, semnat de cãtre Nicutã Marcu, fostul director al OJP Vaslui.

Mesajul directorului postei vasluiene

OJP Vaslui, an de an, marcheazã acest eveniment în functie de resursele financiare pe care le are. „Vã multumesc pentru modul în care vã desfãsurati activitatea, pentru modul în care vã îndepliniti atributiunile de serviciu în aceste vremuri dificile, în care cu totii ne confruntãm cu virusul nemilos Covid. Dumneavoastrã, dragi colegi, dovediti încã o datã cã postasii sunt importanti în comunitãtile unde îsi desfãsoarã activitatea prin actiunile si sprijinul pe care îl oferim cetãtenilor – persoanelor în vârstã, celor izolati. Dumneavoastrã mentineti imaginea bunã a Postei Române. Transmit tuturor postasilor cele mai calde gânduri, sincere urãri de bine si sã vã concentrati pe ce este mai important pentru dumneavoastrã si familie: sãnãtatea. La multi ani, postasi!”, a transmis Irinel Marcu, director al OJP Vaslui. Acesta le-a oferit organizatorilor din cadrul bibliotecii plicuri pe care OJP Vaslui le are la vânzare, pentru a fi expuse la viitoarea expozitie.

Scurt istoric al evolutiei Postei

La început, organizarea postei era de interes militar, slujea interesele domnului tãrii. Asigurarea schimburilor de corespondentã se fãcea prin lipcani – curieri interni, cãlãrasi – curieri externi. Odatã cu dezvoltarea comertului apare olacul – cãruta de postã. Din cele mai vechi timpuri, ca mijloace de comunicare se foloseau aprinderea focurilor (se dãdea sfoarã în tarã), tam-tamuri (bãtãile din tobã), porumbeii si, mai tarziu, din 20 în 20 de km., au apãrut statiile de postã. O statie de postã la nivelul jud. Vaslui era la Posta Elan, unde se schimbau caii, pe drumul de postã Galati – Murgeni – Husi. În epoca fanariotã s-au înfiintat releele de postã, cunoscute sub denumirea de menziluri. Cele mai importante drumuri din acea perioadã erau Iasi – Bârlad – Galati si Husi – Docolina- Bârlad (Docolina era o statie de postã la Gura Idrici, între Crasna si Gara Rosiesti. Acolo era un han unde poposea domnitorul Petru Rares). În vremea domniei lui Constantin Mavrocordat, sec al XVIII-lea, s-a introdus pentru prima datã tariful postal si au fost înfiintate serviciile pentru transport cãlãtori, mãrfuri si corespondentã. În anul 1857 s-a stabilit monopolul statului asupra transportului postal. Tot în anul 1857 apare prima stampilã rotundã si portul uniformei devine obligatoriu. La 1 iulie 1858 a fost pusã în circulatie prima emisiune de timbre cap de bour si apare cutia de scrisori. În timpul domniei lui Al. I. Cuza a fost organizatã posta modernã si s-au luat cele mai importante decizii: s-a emis prima lege postalã în anul 1865, a fost numit primul director general, Cezar Librecht, care a desfiintat toate birourile de postã austriece si rusesti de pe teritoriul tãrii noastre, pentru prima datã s-a înfiintat biroul special de personal, actualul resurse umane, si apare controlul financiar de gestiune. Dupã abdicarea lui Al. I. Cuza, la conducerea tãrii este adus Carol I care intrã în tarã pe la Turnu Severin si este preluat de un POSTALION, cu care cãlãtoreste pânã la Bucuresti. Se declarã multumit de organizarea Postei Române si îsi ia angajamentul sã facã drumuri de fier „ca sã dau postei iutealã si sigurantã”. Posta Românã a functionat în decursul anilor sub conducerea Ministerului de Finante, de Interne, Comunicatiilor si Transporturilor. Posta Românã a fost, este si va fi o institutie de bazã strategicã a statului român.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Tipic românesc!
    Indiferent de vreme( ploaie,viscol,ger) lucrătorii poștali își fac datoria.Bravo lor,felicitări !
    Dar cum se face că această aniversare este sărbătorită numai de lucrătorii de la birouri !!!!!
    Cei care duc geanta agățată de gît prin toate satele și comunele județului unde sunt ?
    Ei,cei mulți ,de ce nu sărbătoresc ? !!!
    Pentru că nu au ce … sărbători !
    De aia !!!

    • LA asta mă gândeam și eu…cum de nu sunt” postasii” prezenți, ca doar pe munca lor este tinuta Posta Romana.Stiu ca a primit recent un prostan la posta de ” la gara” cred ca la prioripost se cheamă….sectorul care se ocupa de colete poștale, din comertul online.Individul se numeste Molocea Iulian Cezar si are deschise două dosare penale.poate vede cineva mesajul si l da afară pe acest individ hot si puturos.Escrocul are divorț cu femeia si un alt dosar penal are prostanu l datorii de peste 2000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.