spot_img
spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
18-mai-2024

Ziua Nationalã a României, marcatã în comuna Muntenii de Jos printr-o campanie de donatie de carte: „Dãruieste! Sãrbãtoreste româneste!”

- Advertisement -

EVENIMENT… Ziua Nationalã a României a fost sãrbãtoritã si în comuna Muntenii de Jos, în cadrul unei manifestãri de suflet care a unit inimile fratilor de dincolo si dincoace de Prut. Evenimentul s-a desfãsurat la Centrul Cultural „Podul Înalt” si a avut la bazã o campanie de donatie de carte. Ideea unei astfel de actiuni a apãrut în urmã cu trei luni, când trei structuri culturale din Vaslui au rãspuns afirmativ unui apel emotionant venit din Republica Moldova. Este vorba despre Centrul Cultural „Podul Înalt” Muntenii de Jos (director – Romicã Brunchi), Biblioteca Judeteanã „Nicolae Milescu Spãtarul” Vaslui ( director – Gelu Voicu Bichinet) si Asociatia Culturalã ARTEST Vaslui (reprezentanti – Ramona Ailioaiei si Cãtãlin Luncanu). În Republica Moldova, dar mai ales în Raionul Leova, sunt nemeritat de multi copii care nu au acces la carte româneascã nouã, de calitate. Pentru cã bibliotecile lor sunt sãrace în fond de carte, multi dintre copiii României de peste Prut îsi doresc mai mult decât lucrurile firesti pentru vârsta lor (jucãrii sau dulciuri), Cãrti. Cei trei parteneri în proiect, convinsi de adevãrul cã Educatia trebuie sã redevinã pasaport pentru un viitor mai bun, au initiat o campanie de donatie de carte.

Cele peste 1.000 de volume de carte au fost preluate de cãtre directorul Liceului Teoretic „Constantin Spãtarul” din orasul Leova, Dorin Marin. Donatia cea mai consistentã a venit din partea Bibliotecii Judetene „N. M. Spãtarul” (premiant, voluntar Mihai Ecaterina). Cãrti au donat si elevii Scolii „Mihai Eminescu” (premiant – Elev Simionescu Maria), Scolii ” Dimitrie Cantemir” (premiant – elev Zupcu Cosmina), Liceului Emil Racovitã (premianti – Diana Irimia si Ianis Cristica), Clubului Kiwanis (premiant- voluntar Munteanu Andrada). Ineditã a fost prezenta la eveniment a tinerilor vasluieni, care acum activeazã ca elevi militari ai colegiilor nationale de profil (elev Plutonier Major, Albu Florentina, elev Caporal Lazãr Ana-Diana, elev fruntas Croitoru Iustin, elev fruntas Lupu Alexandru si elevii militari Ailioaiei Robert, Vânãtoru David, Rusu Andra, Bohotineanu Flavius). Tinerii militari au donat la rândul lor cãrti si au urcat pe scenã alãturi de artistii care si-au cinstit, prin vers si cântec, tara (Elena Husanu, Florentina Albu, Lorena Ioana Popa, Romicã Brunchi). Manifestãrile s-au încheiat prin depunere de coroane de flori, cu participarea membrilor Ansamblului Zãstrea Muntenilor, la statuia ecvestrã a lui Stefan cel Mare de la Bãcãoani. Într-o zi cu valoare de simbol pentru toti cei care simt româneste, toate câte s-au întâmplat cu implicarea unor oameni de culturã din acest judet pot fi rezumate într-o singurã frazã: „Binele se întâmplã atunci când om cu om îsi dã mâna si contribuie la schimbãrile pe care le asteaptã”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.