Zona Husului, atractie turisticã

IDEE Primarul Ciupilan si-a pus în gând sã introducã Husul pe harta turisticã a României, mizând, mai mult ca niciodatã, pe farmecul locului: via si vinul, precum si pe lãcasele de cult ale zonei, între care importanta este ctitoria lui Stefan cel Mare, Catedrala Episcopalã. Pentru concretizarea acestui plan, Husul se va asocia cu mai multe comune din judet, care si ele au pe întinsul lor diferite obiective ce ar putea tenta turistii, împreunã urmând sã formeze o asociatie pentru dezvoltarea intercomunitarã, cu care sã obtinã finantãrile necesare prin programul POS Mediu.

ADUNARE Primul pas în acest sens a fost fãcut ieri, la Husi, unde a avut loc o întâlnire dintre un specialist în atragerea de fonduri europene, prin crearea de asemenea asociatii intercomunitare, Gheorghe Ciobanu, si o parte a primarilor interesati de proiect. Consideratã ca o întrevedere informativã, sedinta le-a folosit celor prezenti, pentru cã au stabilit acum pasii ce trebuie fãcuti de la înfiintarea asociatiei si pânã la momentul în care zonele considerate interesante pentru o ofertã turisticã, ar putea aduce profit comunitãtilor locale. La discutii au luat parte deputatul Dan Marian, dar si subprefectul Ciprian Iftimoaei.

Se pun bazele unei asociatii intercomunitare pentru încurajarea turismului în zonã!

ARGUMENTE „Ca sã întelegem mai bine cu totii care este ideea, vã spun cã o comunã, singurã, nu ar putea atrage fonduri pentru a-si dezvolta zona, chiar dacã ar avea obiective turistice interesante. Dar împreunã reusim sã îndeplinim conditiile impuse de programul POS Mediu, ca sã primim finantãri. Trebuie datã câte o Hotãrâre de Consiliu Local, apoi trebuie sã ne întâlnim din nou, primarii interesati, ca sã vedem, fiecare, ce obiective vrea sã promoveze în zona sa. Facem apoi un plan comun în acest sens, stabilim statutul, consiliul intercomunitar si presedintele ce ne va reprezenta. Abia apoi urmeazã etapa urmãtoare, care priveste finantarea proiectelor, pe care o vom discuta la momentul potrivit”, a explicat primarul Ioan Ciupilan.

Ciupilan: „Nu mai vreau sã fie turism de o zi sau de jumãtate de zi în zona noastrã!

INTENTIE Dacã Drânceniul si-a exprimat pe loc dorinta de a reabilita fostul spital balneoclimateric Carol I, alti primari au rãmas sã îsi identifice toate posibilitãtile zonelor pânã la urmãtoarea întâlnire. Primarul Ioan Ciupilan a fost ferm: „Pe mine mã intereseazã sã fac în asa fel încât Husul sã fie un obiectiv turistic important, în care vinul si via, dar si frumoasele noastre biserici sã atragã turistii. Dar aici intervine altã problemã: oferta noastrã nu e suficientã. De aceea, eu vreau ca si comunele din jur sã aibã ceva de oferit, în asa fel încât sã nu mai existe turism de o zi sau de jumãtate de zi în judetul Vaslui. Asta e ideea! Cu cât vom avea mai multe obiective frumoase, cu atât omul va avea pentru ce rãmâne o perioadã la noi. Si visul acesta, chiar dacã pare îndrãznet, el poate fi realizat”, si-a punctat asteptãrile primarul Ciupilan, vis-a-vis de asociatia ce urmeazã a fi înfiintatã.
53 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ