spot_imgspot_img
21 C
Vaslui
25-apr.-2024

Zootehnistii vasluieni, cele mai mici impozite din tarã!

- Advertisement -

SUCCES În urma negocierilor avute în ultima perioadã cu reprezentantii ministerelor Agriculturii si ai Finantelor publice, asociatia OVISMOLD a obtinut cele mai mici impozite practicate la nivel national pe cap de animal, impozite situate la doar o treime fatã de cele de anul trecut. Nu este singura realizare a conducerii asociatiei, presedintele Ovis Mold, Ioan Agafitei, care este, în acelasi timp, si vicepresedintele Federatiei Nationale a crescãtorilor de ovine si caprine, Romovis, încercând sã implementeze si alte mãsuri în favoarea crescãtorilor de animale, inclusiv subventii mai consistente din partea UE pentru cei care se preocupã de pãstrarea fondului genetic, ori de promovarea Legii angajatilor sezonieri, pentru ca ciobanii care angajeazã lucrãtori pe timpul sezonului, respectiv în lunile de varã, sã poatã intra în legalitate.

Crescãtorii de animale din judet, prin reprezentantii lor, asociatiile de profil, au obtinut, în urma negocierilor cu ministerul Agriculturii si cel al Finantelor, reducerea impozitelor pe cap de animal la o treime fatã de cel aplicat anul trecut. Practic, cu un impozit de 2,4 lei/cap de animal, la care se adaugã alti doar 0,80 lei dãri la stat, respectiv CAS si contributia la fondul de sãnãtate, zootehnistii vasluieni au cele mai mici dãri la stat din toatã tara. Totul a fost posibil datoritã implicãrii presedintelui asociatiei Ovis Mold Vaslui, Ioan Agafitei, care este, în acelasi timp si vicepresedintele Federatiei Nationale a crescãtorilor de ovine si caprine, Romovis, cel care a avut întâlniri atât cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, cât si cu reprezentantii în teritoriu ai Ministerului Finantelor. În urma negocierilor, s-a încheiat un protocol prin care crescãtorii de animale din judet vor plãti dãri la stat practic la doar o treime din cele de anul trecut, cele mai mici din întreaga tarã. “Asa cum am promis membrilor asociatiei, ne-am implicat în obtinerea de facilitãti pentru membrii asociatiei. Un prim pas a fost fãcut în urma unor negocieri foarte dure cu reprezentantii guvernului pentru reducerea impozitelor pe cap de animal si a contributiilor la fondurile de pensii si sãnãtate aferente crescãtorilor de animale din judetul Vaslui. Dacã anul trecut, cuantumul acestor impozite si contributii se situa la 10,50 lei/cap de animal, în acest an am reusit reducerea la o treime, respectiv la doar 3,20 lei/cap de animal. Trebuie sã mentionez cã, pe lângã faptul cã s-a depus o muncã laborioasã pentru întocmirea documentatiilor care au fost prezentate factorilor responsabil din agriculturã sau de la ministerul Finantelor, am avut si sprijinul conducãtorilor de la aceste institutii de la nivel local, care ne-au înteles doleantele si au actionat în consecintã!” a declarat Ioan Agafitei, presedintele Asociatiei Crescãtorilor de Ovine “OvisMold” Vaslui.

Reguli europene pentru crescãtorii de oi si capre

În cadrul întâlnirilor avute la Sibiu cu conducerea Ministerului Agriculturii, inclusiv cu ministrul Daniel Constantin, au mai fost ridicate si alte probleme, inclusiv cele cu privire la controlul oficial al animalelor de origine si cea a identificãrii animalelor prin crotaliere. În primul caz, dat fiind tendinta de la nivel european privind îmbunãtãtirea bazei genetice a animalelor, se pare cã, începând de anul viitor, subventia pe cap de animal se va acorda doar în conditiile în care în exploatatii au berbeci de prãsilã cu origine controlatã, tocmai pentru a cointeresa crescãtorii de animale în cresterea performantelor. “În prezent, se poartã discutii pe aceastã temã, urmând ca, pânã cel mai târziu pe data de 1 septembrie, asociatiile crescãtorilor de animale sã prezinte propunerile cãtre ministerul Agriculturii pentru transmiterea acestora la Bruxeles, în vederea noului program care se va aplica pânã în anul 2020. Tot ce pot spune la acest moment este faptul cã, pentru cererile de subventii depuse în acest an, dat fiind faptul cã este ultimul an de tranzitie între programele promovate de UE, subventiile care se vor acorda vor fi cele de la nivelul anului trecut. Sperãm ca, începând de anul viitor, propunerile noastre vor fi luate în considerare, astfel cã fermierii români vor primi subventii comparabile cu cele acordate în celelalte tãri europene”, a adãugat Ioan Agafitei, presedintele Asociatiei OvisMold. În ceea ce priveste problema identificãrii animalelor, respectiv de crotaliere a animalelor aflate în exploatatii, si pânã acum, Asociatia Ovis Mold era responsabilã de distribuirea crotaliilor aferente crescãtorilor de animale care fac parte din asociatie. “Dat fiind cã, si pânã acum, fãceam acest serviciu membrilor asociatiei, e adevãrat, neremunerat, s-a pus în discutie acreditarea organismelor judetene în acest sens. Pânã acum, noi fãceam treaba iar medicii veterinari încasau banii! Pe viitor, o parte din veniturile provenite din distribuirea de crotalii se pare cã vor reveni asociatiilor de crescãtori de animale acreditate, banii rezultati urmând a fi folositi pentru întãrirea bazei materiale a acestor organisme si implementarea de proiecte în favoarea mambrilor asociatiei”, a adãugat presedintele Ioan Agafitei.

În cadrul asociatiei OvisMold sunt înscrisi 1572 crescãtori de ovine si caprine,

La data de 20 iunie a acestui an, în cadrul asociatiei OvisMold erau înscrisi 1572 crescãtori de ovine si caprine, cu un total de 203.468 noi si 41.021 capre, practic toti crescãtorii de animale din aceste specii care au depus cereri de subventie la APIA în acest an. “Trebuie sã mentionez cã activitatea asociatiei nu s-a rezumat doar la aceste aspecte, prin intermediul Federatiei Nationale din care facem parte au fost promovate o serie de propuneri menite sã îmbunãtãteascã activitatea în acest domeniu de activitate. Ca un exemplu, în aceste zile, în urma propunerilor noastre, urmeazã a intra în vigoare Legea angajatilor sezonieri, pentru ca ciobanii care angajeazã lucrãtori pe timpul sezonului, respectiv în lunile de varã, sã poatã intra în legalitate. Un alt exemplu constã în permanenta noastrã preocupare privind ameliorarea raselor de ovine si caprine, una dintre propunerile noastre, cea prin care se doreste existenta în fiecare exploatatie de berbeci de prãsilã de origine controlatã fiind deja luatã în considerare la nivelul ministerului, propunere ce urmeazã a fi înaintatã cãtre organismele europene. Dorim ca, prin implementarea acestei mãsuri, sã crestem productivitatea fermelor crescãtorilor de animale, atât pe plan imediat, indiferent cã este vorba de animale crescute pentru carne, lapte sau piei, dar si pe viitor, pentru pãstrarea fondului genetic al raselor românesti, recunoscute pentru performantele obtinute de-a lungul anului”, s-a destãinuit Ioan Agafitei, vicepresedinte al Federatiei Nationale a crescãtorilor de ovine si caprine, Romovis.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.