spot_img
spot_imgspot_img
26.8 C
Vaslui
02-iun.-2024

Cei peste 1.000 de candidati nu au primit nici acum banii cheltuiti în campanie!

- Advertisement -

BULIBÃSEALÃ… Niciun candidat la alegerile locale din judetul Vaslui din 5 iunie a.c., care a îndeplinit conditiile legale, nu a primit înapoi banii cheltuiti pentru campania electoralã, asa cum specifica legea. Vorbim de 1.000-1.200 de candidati, de la PSD, UNPR, Partidul National Liberal, PMP sau ALDE, care ar fi trebuit sã-si primeascã banii investiti în campanie înapoi, în termen de 90 de zile de la finalizarea alegerilor, adicã pânã astãzi, 6 septembrie. Guvernul Ciolos a sesizat brambureala din jurul Autoritãtii Electorale Permanente, cea care ar fi trebuit sã ramburseze banii pentru candidatii la locale, asa cã a dat o ordonantã de urgentã, prin care precizeazã clar ce este de fãcut în perioada urmãtoare. O noutate absolutã este faptul cã, acolo unde sunt neclaritãti, AEP poate cere documente suplimentare de la filialele partidelor politice. Pânã acum, în cazul în care avea neclaritãti, Autoritatea putea sã taie finantarea întregii organizatii judetene, lucru considerat total gresit, de cãtre partide.

Ieri, pe 5 septembrie, s-au împlinit 90 de zile de la alegerile locale. Conform legii, în cele trei luni scurse de la finalizarea alegerilor locale, candidatii care îndeplineau conditiile legale – primari, consilieri locali, consilieri judeteni – de la partidele care fie au trecut pragul electoral, fie au obtinut numãrul de voturi cerut de lege, trebuiau sã-si primeascã înapoi banii investiti în campanie. De exemplu, un candidat la o primãrie comunalã, care a pus la bãtaie suma maximã prevãzutã de lege, 5.000 de lei, urma sã-si primeascã banii înapoi, dacã partidul din care face parte a trecut de pragul electoral. Nu s-a întâmplat asta, pentru cã Guvernul Ciolos a încurcat rãu de tot “borcanele”, iar AEP s-a trezit în situatia în care nu poate rambursa sumele cãtre candidati. Legal, în 90 de zile de la finalizarea alegerilor locale tot procesul de rambursare a sumelor cheltuite în campanie trebuia sã fie încheiat. Ori, niciun candidat din judetul Vaslui – din informatiile noastre, situatia este generalizatã la nivelul întregii tãri – nu si-a primit înapoi banii cheltuiti în campania de la locale. Pe 2 septembrie, a intrat în vigoare o ordonantã de urgentã, care aduce clarificãri la acest subiect. În motivarea ordonantei, se aratã cã acest document legislativ a apãrut din situatii în care existã un numãr mare “al competitorilor electorali care au solicitat rambursarea cheltuielilor aferente campaniei electorale, precum si volumul mare al documentelor justificative depuse de cãtre acestia, având în vedere faptul cã volumul activitãtilor necesare pentru controlul finantãrii activitãtii campaniei electorale la alegerile locale din anul 2016 nu putea fi previzionat decât dupã data depunerii cererilor de rambursare a cheltuielilor electorale si observând cã o consecintã gravã a neadoptãrii acestor mãsuri legislative este blocarea rambursãrii cheltuielilor electorale, efectuate conform legii, cãtre competitorii electorali care au îndeplinit conditiile prevãzute de lege”.

Pânã în jurul datei de 20 octombrie, toti primarii, consilierii locali sau judeteni, care au dreptul, îsi vor primi banii înapoi

Ciolos a realizat cã situatia este gravã, “luând în considerare timpul scurt rãmas pânã la împlinirea termenului în care Autoritatea Electoralã Permanentã trebuie sã decidã asupra rambursãrii/nerambursãrii cheltuielilor aferente campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2016”, adicã din data de 2 septembrie, data de emitere a OUG, si pânã la 6 septembrie, termenul limitã de finalizare a rambursãrii sumelor. Cum deciziile Autoritãtii Electorale Permanente nu pot fi adoptate decât dupã finalizarea controlului întregii finantãri a campaniei electorale, iar unele filiale mai aveau de adus completãri la documentele trimise la AEP, s-a decis emiterea acestei ordonante. Astfel, pânã în jurul datei de 20 octombrie, toti competitorii electorali din judetul Vaslui îsi vor primi sumele la care au dreptul, ca rambursãri de la campania electoralã din 5 iunie, întrucât OUG precizeazã cã “termenul pentru rambursarea de cãtre Autoritatea Electoralã Permanentã a sumelor aferente cheltuielilor efectuate pentru campania electoralã la alegerile locale din anul 2016, se prelungeste cu 45 de zile”. O altã precizare adusã de lege se referã la faptul cã “Partidele politice, prin intermediul mandatarilor financiari, au obligatia de a restitui candidatilor, în termen de 30 de zile de la data rambursãrii de cãtre Autoritatea Electoralã Permanentã, sumele rambursate si/sau sumele necheltuite conform contributiilor pe care acestia le-au depus”. Un mandatar financiar din judet spune cã “organizatia noastrã a depus toate documentele, iar dacã va fi nevoie AEP va cere în urmãtoarele 15 zile documente suplimentare, lucru care nu era stipulat pânã acum în documentele legale. Dupã acest pas, începând cu 20 septembrie, vom primi banii de la AEP, îi vom rambursa la candidati si vom avea o comunicare cu Autoritatea Electoralã, cu documente care sã arate cã s-au plãtit toti banii”. Se introduc, la art. 48, si douã precizãri noi: “Prin documentele justificative (…) se întelege facturi emise în conformitate cu prevederile legislatiei nationale sau a statului în care acestea au fost emise ori alte documente contabile pe baza cãrora se înregistreazã obligatia de platã, precum si documente privind efectuarea plãtilor. (2) În situatia în care din documentele justificative prevãzute de alin. (1), depuse de cãtre mandatarii financiari, nu rezultã în mod clar legalitatea si realitatea cheltuielilor, Autoritatea Electoralã Permanentã poate solicita declaratii, clarificãri sau documente justificative suplimentare”. Lucru care, pânã acum, nu putea fi realizat de AEP, care nu putea cere lãmuriri suplimentare de la partidele politice.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.