spot_img
spot_imgspot_img
20.6 C
Vaslui
02-iun.-2024

Au înnebunit pompierii, Spitalul Judetean în pericol

- Advertisement -

Modernizarea Spitalului Judetean de Urgentã nu se finalizeazã, din cauza a… trei ferestre!

INCREDIBIL… Când vom fi seriosi cu fondurile europene care ne vin în judet? Este întrebarea care se pune atunci când vine vorba de proiecte finantate de Comunitatea Europeanã, care nu se închid la timp, fie cã este vorba de groapa ecologicã de la Rosiesti, modernizarea sistemului de apã-canal sau alte proiecte majore. De data aceasta, vorbim de nefinalizarea proiectului de modernizare a Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, un proiect în valoare de peste 15 milioane de euro, care nu se va finaliza la finele anului, asa cum era planificat. Proiectul de reabilitare a Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, în valoare de peste 70 de milioane de lei, a fost cofinantat de Uniunea Europeanã, prin Programul Operational Regional 2007-2013, cu suma de 57 de milioane de lei, restul finantãrii fiind asiguratã de Consiliul Judetean (CJ). Buzatu cere clementã de la consilierii judeteni si va cere plenului Consiliului Judetean amânarea termenului final pânã în data de 31 martie 2017.

De sase ani se lucreazã la spitalul judetean Vaslui, iar lucrãrile nu par sã se finalizeze prea curând. Proiectul „Reabilitarea, modernizarea si echiparea Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui” a fost finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionalã (57.418.838 lei fonduri nerambursabile,1.193.159 lei contributia localã, de la Consiliul Judetean). Pe lângã reabilitarea si modernizarea clãdirii au fost achizitionate si instalate 123 echipamente medicale pentru blocul operator, laboratorul de endoscopie digestivã, ortopedie, pneumoftiziologiecardiologie, ATI etc., s-a achizitionat mobilier nou, sute de paturi, noptiere, mãsute pliabile. La finele anului 2014, Spitalul Judetean era inaugurat în prezenta oficialilor din Guvern si de la ARDNE, spunându-se cã lucrãri de modernizare au fost fãcute la un numãr de 13 spitale din zona Nord Est, însã cele de la Vaslui si Botosani sunt singurele care au avut reabilitãri de amploare. Obiectivul general al proiectului era îmbunãtãtirea calitãtii, infrastructurii serviciilor de sãnãtate din judet, pentru asigurarea unui acces egal al cetãtenilor la servicii de sãnãtate calitative si eficiente. Un numãr de 37.000 de persoane ar trebui sã beneficieze de serviciile medicale de urgentã ale SJU. Ei bine, la doi ani de la inaugurarea oficialã, tot mai vorbim de prelungirea unor termene la lucrãrile de modernizare a SJU Vaslui. În primãvarã, consilierii judeteni au aprobat un nou termen de finalizare a lucrãrilor, la 31 decembrie 2016. Mai este o lunã si ceva pânã la sfârsitul anului si conducerea CJ Vaslui a intrat în panicã, realizând cã nu va termina lucrãrile la spital. O sumã de 151.000 lei va fi reportatã pentru anul viitor, dupã ce s-a cerut la Bucuresti prelungirea termenului de finalizare pânã la 31 martie 2017.

Licitatii peste licitatii, ISU Vaslui nu vrea sã dea avizul nici acum!

Care este motivul pentru care se tot tergiverseazã închiderea acestui proiect, la cel mai mare spital din judet? „Finalizarea proiectului este conditionatã de zidirea a trei ferestre din corpul C al spitalului, care constituie conditie impusã prin raportul de expertizã tehnicã pentru securitate la incendiu si, totodatã, obiectiune a ISU în procesul verbal de receptie la terminarea lucrãrilor. (…) Pentru realizarea ventilatiei mecanice, au fost necesare servicii de proiectare a cãror contractare a fost mult întârziatã din lipsã de ofertanti”, explicã Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, într-un document înaintat consilierilor judeteni, cei care vor trebui sã aprobe prelungirea termenului de finalizare a lucrãrilor de modernizare al SJU Vaslui. O licitatie care a esuat de cinci ori pânã acum, din aprilie 2016, lucru de care Buzatu nu se considerã deloc vinovat. În plus, ISU Vaslui pare sã fie cosmarul presedintelui Consiliului Judetean Vaslui, pentru cã si proiectul de 100 milioane de euro, de la modernizarea sistemului de apã-canal s-a blocat, neavând aviz de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã. Si un lucru uimitor: realizarea celor trei ferestre de la Corpul C ar dura 45 de zile, deci lucrarea trebuia sã fie gata din varã! În conditiile în care licitatiile la Consiliul Judetean se repetã la nesfârsit, vom discuta de finalizarea acestui proiect în 2020, când vor fi din nou alegeri locale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.