spot_img
spot_imgspot_img
26.8 C
Vaslui
02-iun.-2024

Premiere la Bienala „N.N.Tonitza” la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad

- Advertisement -

CENTENAR LA MUZEU…Muzeul „Vasile Pârvan” vã invitã sã participati la festivitatea de premiere a cîstigãtorilor Bienalei internationale de artã contemporanã „Nicolae Tonitza”, editia a II-a. Expozitia organizatã pe douã sectiuni, respectiv picturã si graficã, a adunat 117 lucrãri din 27 de tãri, de pe trei continente (America, Asia, Europa). Juriul a stabilit cine sunt câstigãtorii. Vor fi  acordate premiile:  2000 de euro pentru cea mai bunã lucrare la picturã, 2000 de euro cea mai bunã la graficã,  cel mai talentat participant va primi 1000 de euro, precum  si alte premii acordate de Asociatia „Constantin Hamangiu” din Bârlad, de cãtre deputatul Daniel Olteanu, de Ministerul Culturii si Identitãtii Nationale  si de alti sponsori. CLM Bârlad a contribuit la fondul de premiere cu 2000 de euro.  Festivitatea de premiere va avea loc vineri, 30 noiembrie, ora 11.00, la sediul central al muzeului, în prezenta organizatorilor expozitiei – concurs, a criticului de artã si curator Mihai Plãmãdealã, a presedintelui juriului, a oficialitãtilor locale si judetene, în fata unui numeros public.

Marea Unire, de la 1 decembrie 1918 reprezintã, fãrã îndoialã, rezultatul luptei si a aspiratiilor seculare a acestui popor, atât de încercat, care si-a trãit si scris istoria în acest spatiu binecuvântat de Dumnezeu. Centenarul, pe care îl marcãm în acest an, având printre altele si rolul de a constientiza eforturile, sacrificiile si talentul pus la temelia constructiei nationale, de cãtre cetãtenii români de toate etniile, care au ilustrat cultura si spiritualitatea nationalã. „Institutia noastrã si-a propus, prin organizarea importantei expozitii-concurs, cu tema: NATIUNE-IDENTITATE-INTEGRITATE-CORPORALITATE, sã-si aducã contributia la marcarea, asa cum se cuvine, a tot ceea ce s-a întâmplat în o sutã de ani de istorie si sã contribuie la creionarea a ceea ce dorim sã ni se întâmple în viitor.”, a precizat dr. Mircea Mamalãucã, directorul muzeului bârlãdean.

Expozitia organizatã pe douã sectiuni, respectiv picturã si graficã, a adunat 117 lucrãri din 27 de tãri, de pe trei continente (America, Asia, Europa). Juriul format din cinci membri, toti artisti plastici si în acelasi timp profesori universitari, au nominalizat trei lucrãri, câte una de la cele douã sectiuni mentionate, la care se va adãuga o lucrare a celui mai talentat tânãr. La cele trei premii oferite de Primãria si Consiliul local Bârlad, Asociatia „Constantin Hamangiu” si Consiliul Judetean Vaslui împreunã cu Muzeul „Vasile Pârvan” se vor adãuga alte douã premii din partea Uniunii Artistilor Plastici din România si trei premii speciale. În deschiderea festivitãtii de premiere va fi lansat catalogul expozitiei, lucrare tipãritã în conditii grafice de exceptie si medalia centenarului prin care muzeul bârlãdean încercã sã-i omagieze pe fãuritorii României Mari, dar si cea de-a doua editie a bienalei dedicate inegalabilului artist bârlãdean N.N. Tonitza.

Publicul iubitor de artã va mai avea privilegiul de a viziona, pentru ultima datã la Bârlad, lucrarea DANS L’ ATELIER, OU PEINTRE, ET MODELE EXAMINANT SON PORTRAIT. 1965, semnatã de marele artist PABLO PICASSO. La ora 12.00 va avea loc un concert extraordinar sustinut de cvintetul „Solaris”, eveniment care se va desfãsura la Pavilionul Expozitional „Marcel Guguianu”. Intrarea la ambele evenimente este liberã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.