|

Bombã pe capul vasluienilor: facturile la gunoi explodeazã!

REVOLTÃ... Vasluienii vor fi nevoiti sã scoatã din buzunar mai multi bani pentru ridicarea gunoiului.

SCANDAL… Abia intratã în activitate, societatea Financiar Urban Pitesti, noul operator de salubritate, care actioneazã în municipiul Vaslui si 26 de comune arondate, lanseazã o adevãratã bombã pe piatã. În Vaslui, acolo unde locuitorii au plãtit ca taxã de salubritate 9,75 lei/persoanã, în decembrie, noile tarife cresc ametitor de mult si ajung la 11.30 lei. Adicã, un plus de 1,55 lei de persoanã. La o populatie de 60.000 de vasluieni, de exemplu, Financiar Urban încaseazã lunar, în plus fatã de ceea ce se plãtea la Goscom, 93.000 lei. Pe an, cifra explodeazã la 1.116.000 de lei, peste 11 miliarde lei vechi. Asta, în conditiile în care Financiar Urban Pitesti nu a adus niciun utilaj în Vaslui, lucreazã cu masinile si angajatii de salubritate care au trecut de la Goscom la noul operator, deci nu a investit niciun leu pentru a îmbunãtãti serviciul. Mai mult, firma din Pitesti are închiriatã o camerã prãpãditã la Centrul de Afaceri, pe la etajul 4, deci nici mãcar nu a închiriat un sediu într-o zonã centralã. Jecmãnealã mare este si la firmele private, multi patroni din oras sunt nemultumiti si cer primãriei sã discute cu operatorul, pentru cã preturile au explodat, pur si simplu. Numai în cazul unei societăți comerciale din centrul Vasluiului, taxa încasatã de Financiar Urban creste de 800 de lei, în decembrie, la 1.045 de lei, în ianuarie.

Financiar Urban Pitesti jecmãneste, la propriu, zeci de mii de vasluieni, încasând, de la 1 ianuarie, o taxã de salubritate mai mare cu 1,55 lei/persoanã, fatã de luna decembrie. Un calcul simplu pe toatã zona de activitate a operatorului din Pitesti aratã cã, la 100.000 de abonati, de exemplu, numai din mãrirea cu 1,55 lei a pretului pe locuitor se obtine, dintr-un foc!, un plus de 155.000 lei. Pe an, aproape 2 milioane lei, în conditiile în care operatorul nu a fãcut nicio investitie pentru a moderniza sistemul de preluare a deseurilor, nu a adus nicio masinã, absolut nimic. Anul trecut, la o sedintã cu primarii, pe tema colectãrii gunoaielor, primarul Vasluiului, Vasile Pavãl, se plângea de pretul scandalos de mare pe care îl vor plãti vasluienii la gunoi, 11,3 lei, fatã de 9,75 lei, în decembrie. Rãspunsul CJ Vaslui a fost ceva de genul “O sã analizãm, o sã vedem, trebuie sã facem ceva cu colectarea selectivã”. Si acum, în ianuarie 2020, explodeazã bomba: la persoane fizice, pretul pe persoanã creste de la 9,75 lei, cât s-a încasat pe decembrie 2020, la 11,30 lei. O situatie pe care primarul Vasile Pavãl a anticipat-o încã de anul trecut, când spunea cã nu stie cum sã explice vasluienilor de ce vor plãti facturi atât de mari, odatã cu intrarea pe piatã a noului operator. Conducerea CJ Vaslui a promis, atunci, cã va pune la dispozitia fiecãrei unitãti administrativ-teritoriale toate documentatiile necesare, pentru cã toate cele 86 de consilii locale din judet vor fi obligate sã aprobe noile tarife unice, de la 1 ianuarie 2020. Anul 2019 s-a încheiat, noul an a început, însã nu stim cum de s-a ajuns la un pret atât de mare.

Vasluienii întreabã: “A fost licitatie pentru pretul gunoiului, trebuia sã fie mai mic. Este normal sã plãtim mai mult?”

“Este revoltãtor ce se petrece! Am fost la operatorul de salubritate, la Centrul de Afaceri. I-am întrebat pe cei de acolo cam ce taxã voi plãti, de la începutul anului. Mi s-a spus cã în jur de 11 lei. Cum este posibil ca anul trecut sã plãtim 9 lei, iar acum 11 lei? Ce ne-a adus în plus acest operator? Eu stiu cã, atunci când faci o licitatie, câstigã firma cu pretul cel mai mic. Dar ei, la Consiliul Judetean, ce licitatie au fãcut, de am ajuns sã plãtim cel mai mare pret, probabil din toatã tara? Numai pe apartamentul meu, plãtim cu 5 lei mai mult. Vã dati seama ce sume uriase ia aceastã firmã de salubritate, în plus, fatã de perioada în care acest serviciu era prestat de Goscom?”, se întreabã un vasluian, extrem de nemultumit de situatia în care a ajuns Vasluiul. Sute de firme din oras sunt obligate, de la 1 ianuarie, sã plãteascã sume exorbitante cãtre noul operator. O singurã societate comerciala din centrul Vasluiului plãteste în plus în jur de 250 de lei fatã de factura lunii decembrie 2019. “Nu se poate sã acceptãm o asemenea situatie! De ce ne obligã sã achitãm sume atât de mari?”, se întreabã reprezentantii firmei care administreazã aceste galerii. Situatia nu este singularã. “Este adevãrat, multi patroni din Vaslui au venit la noi, la primãrie, sã ne spunã cã sunt obligati sã plãteascã prea multi bani, de când a intrat acest operator. Le-am spus si lor, asa cum le spun si vasluienilor, cã nu suntem noi vinovati. Au fost licitatii, pe care nu le-am organizat noi, este un pret stabilit si acceptat la nivel de judet, ce sã facem noi?”, explicã primarul Vasluiului, Vasile Pavãl. Un lucru este extrem de clar, în acest moment: urmeazã cresteri foarte mari pe facturile de gunoi ale vasluienilor, iar multã lume va fi nemultumitã si va cere explicatii primãriei privind situatia actualã. Cine rãspunde? Si, mai ales, cine ia de guler acest operator care îsi începe activitatea cu o majorare nesimtitã de tarife?