spot_imgspot_img
14.9 C
Vaslui
07-mai-2024

Cum s-au dat în gât angajatii atelierului de plãcute auto, pentru 120 de lei!

- Advertisement -

ÎNTORSÃTURÃ…Soferul care a folosit cardul IGPR era un angajat al atelierului de plãcute auto care a fost „filat” de colegii sãi.

SCENARIU… Scandalul iscat de postarea pe Facebook a unui presupus angajat MAI, care foloseste cardul de serviciu IGPR pentru a alimenta masina unui angajat de la Penitenciar, pare a fi o rãzbunare de zile mari între angajatii atelierului la care se fabricã plãcute auto pentru Serviciul de Înmatriculãri Auto si Permise al judetului Vaslui. Cazul este cât se poate de real si s-a petrecut în 2014, dar meritã citit. Povestea stã cam asa, spusã chiar de cãtre persoanele implicate: N.I., angajat la atelierul de plãcute auto, în 2014, primeste cardul de benzinã înregistrat pe numele Directiei de Permise Auto din MAI. Omul se duce la benzinãrie si este urmãrit de ceilalti doi colegi de la atelier în timp ce alimenteazã un Opel cu numãrul VS-24-VMC, apartinând unui angajat al penitenciarului. Când i se spune cã a fost urmãrit, N.I. scorneste o poveste, prin care sustine cã ar fi gresit si a alimentat Dacia Papuc cu motorinã de cea mai bunã calitate, în sumã de 120 de lei, astfel cã si-a chemat un amic din oras, cu masina Opel, pe care l-a rugat sã alimenteze cu motorinã de calitate slabã, pentru a putea sã deconteze motorina alimentatã initial. O variantã de adormit copiii de grãdinitã, credem noi, dar care a tinut în fata anchetatorilor, astfel cã dosarul s-a închis, iar N.I. a plãtit paguba de 120 de lei. Ca într-un veritabil film politienesc, am mai aflat cã N.I. a fost santajat emotional cu acest filmulet de cãtre cei doi colegi de la plãcute, fapt pentru care a ajuns în spital, dupã care s-a pensionat.

Povestea din spatele filmuletului este foarte interesantã. În spatele intrigii sunt, de fapt, doi angajati ai atelierului care fabricã plãcutele de înmatriculare pentru toate masinile din judetul Vaslui, între care a existat o animozitate cunoscutã de toatã lumea. Atelierul apartine Directiei Permise si Înmatriculãri Vehicule din cadrul IGPR, deci nu este în subordinea serviciului de la Vaslui, este important de precizat de la început. În 2014, atelierul avea trei angajati. În ziua în care este fãcutã filmarea, pe 22 iulie 2014, unul dintre cei trei angajati de la atelierul de plãcute de înmatriculare primeste cheile unei Dacii Papuc cu care trebuiau transportate numerele noi, împreunã cu cardul pentru combustibil. Motivul a fost simplu: ceilalti doi nu mai aveau chef sã facã acel serviciu si l-au pasat colegului lor. Nestiind ce fel de combustibil are voie sã punã în rezervor (sâc!), angajatul (N.I. – n.r.) alimenteazã cu motorinã de mai bunã calitate, în valoare de 120 de lei, la ora 12.48. Asta, în conditiile în care protocolul de serviciu îi interzicea acest lucru si putea alimenta doar cu motorinã de calitate inferioarã. Terminã de alimentat si, în momentul în care vrea sã efectueze plata la benzinãrie, constatã cã nu poate face acest lucru, pentru cã – spune el – protocolul nu-i permitea. Neavând în buzunar suma necesarã sã achite contravaloarea combustibilului, cu cardul si pompa blocatã, bãrbatul apeleazã la un nepot pentru a rezolva situatia. Mai exact, îi cere acestuia (posesorul masinii VS-24-VMC, Vartolomei, angajat la penitenciarul Vaslui, conform surselor noastre) sã îl ajute si sã alimenteze masina personalã, de exact aceeasi sumã, cu motorinã de calitate mai slabã, pentru a fi efectuatã plata cu cardul, iar cei 120 de lei sã-i achite cash.

Colegii de la atelierul de plãcute si-au urmãrit colegul

În tot acest timp, ceilalti doi colegi de la atelierul de plãcute auto, Vasile Chirvase si Ion Cretu, priveau, de peste stradã, toatã scena cu alimentarea Opelului VS-24-VMC, fãrã sã spunã nimic sau sã încerce sã afle ce probleme are colegul lor. În schimb, l-au asteptat sã plece din benzinãrie si, în baza unei prietenii ce dura de ceva vreme cu angajatii de acolo, unul dintre ei filmeazã cu telefonul imaginile de pe camerele de supraveghere care surprind întreaga scenã. „Pentru cel care a fãcut încurcãtura cu motorina a urmat o perioadã de cosmar. Filmarea a fãcut subiectul unui santaj emotional. Aproape zilnic, N.I. era amenintat cã filmarea va ajunge la sefii lui si la politisti, spunându-i-se cã-l va paste puscãria. Ceea ce nu stiau, se pare, Chirvase si Cretu este faptul cã a fost fãcutã o verificare internã si cazul a ajuns si la IPJ Vaslui. Au fost audiati cei doi implicati si, dupã ce s-au lãmurit cã a fost vorba de o gresealã, cazul a fost închis. În schimb, N.I. nu a reusit sã suporte santajul decât o perioadã de timp. A clacat la un moment dat si a ajuns la spital. De pe patul de spital, povestea celor apropiati cã nu mai doreste sã se întoarcã la serviciu. Probabil stia ce îl asteaptã acolo si de ce sunt în stare cei doi colegi. Astfel, dupã ce s-a externat, si-a depus actele pentru pensionare si s-a pensionat”, povesteste un martor al întregii povesti. „Acum nu înteleg ce mai vor si care e adevãrul din spatele postãrii filmuletului respectiv pe Facebook. Au fãcut destul rãu acelui om si ar trebui ca acum, dupã patru ani, sã-si vadã de treaba lor”, mai spune martorul.

Cine pe cine toarnã si ce interese sunt în spatele scandalului?

Cam asa stau treburile cu filmuletul de 2.27 minute. O sursã VRN a decis sã prezinte unele documente din perioada în care N.I. lucra încã în sistem. Persoana sustine, pe Facebook, cã angajatul Directiei de Permise si Înmatriculãri Auto ar fi fost pontat fictiv trei ani de zile, fãrã sã fie la muncã. „N. I. nu îsi îndeplineste nicio atributie prevãzutã de fisa postului, are o atitudine sfidãtoare la adresa colegilor de muncã pe care îi amenintã cu relatiile comisarului (…) în cadrul SIPI Vaslui si Bucuresti. Acesta, N. I., a figurat în mod scriptic ca angajat în cadrul (…) Vaslui, el nu s-a prezentat efectiv la serviciu si nu a prestat vreo activitate. Datoritã acestui fapt, nu l-am pontat pentru zilele în care nu s-a aflat la locul de muncã, conform fisei postului, am trimis pontajul real, însã lucrãtori din cadrul (…) au modificat în mod abuziv pontajul, trecându-l prezent sau în concediu fãrã platã, fãrã ca N. I. sã solicite acest fapt în scris. S-a trecut apoi la presiuni si amenintãri la adresa mea, solicitându-mi-se de cãtre lucrãtori din cadrul (…) sã modific pontajele lunare.

Apoi, însusi comisarul (…) nepotul acestuia, a fãcut presiuni si amenintãri la adresa mea, atât personal, cât si prin interpusi. N. I. a fost mentinut pe statul de functii al institutiei, încasând astfel lunar sume necuvenite, prejudiciind astfel bugetul de stat. În acelasi context, în scopul justificãrii salarizãrii activitãtii lui N. I., comisarul (…) i-a determinat, direct si indirect, pe unii dintre lucrãtorii din cadrul (…) sã falsifice diferite înscrisuri (pontaje lunare, state de platã, condici de prezentã, fise de prezentã colective, rapoarte de activitate, rapoarte de evaluare, precum si alte documente justificative) cunoscând cã, în acest fel, au fost atestate fapte sau împrejurãri necorespunzãtoare adevãrului, în sensul justificãrii doar scriptice a activitãtii acestuia. Însusi comisarul (…) a întocmit si semnat astfel de înscrisuri”, scrie persoana de pe Facebook, citând dintr-o reclamatie fãcutã la adresa persoanei bãnuitã cã ar fi alimentat masina unui angajat al Penitenciarului. „Vreau sã fac publice faptele de coruptie. Mã prevalez de Legea nr. 571/2004 privind protectia personalului din autoritãtile publice, institutiile publice si din alte unitãti care semnaleazã încãlcãri ale legii”, mai scrie personajul în cauzã. De cealaltã parte, persoana incriminatã spune cã a fost pontatã pentru cã a lucrat la arhivã!!!

Casetã:

Comunicat IPJ Vaslui: „Persoana din film nu este angajatul IPJ”

„Având în vedere interesul major al opiniei publice si impactul mediatic deosebit vizând materialul de presã care a apãrut la data de 24.08.2018 în cotidianul dumneavoastrã, în care apar imagini cu un bãrbat care alimenteazã un autovehicul la o statie de carburant, Compartimentul de Relatii Publice din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui este abilitat sã comunice urmãtoarele: La data de 16 septembrie 2015, la Inspectoratul de Politie Judetean Vaslui – Serviciul de Investigatii Criminale s-a primit o sesizare, din care reiese cã, în perioada martie – iulie 2015, un bãrbat ar fi comis infractiunea de fals intelectual. În urma cercetãrilor efectuate, politistii au întocmit un dosar penal sub aspectul sãvârsirii infractiunii de fals intelectual. Ulterior, în dosarul penal întocmit, s-a dispus extinderea urmãririi penale si sub aspectul sãvârsirii infractiunii de delapidare. Facem precizarea cã persoana la care se face referire în materialul apãrut în cotidianul dumneavoastrã nu este si nici nu a fost angajat al Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui”, este punctul de vedere oficial al IPJ Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.