|

Dispute pe bursele elevilor bârlãdeni!

ELECTORALE… Contre între putere si opozitie la Bârlad. Respingerea proiectului de hotãrâre privind acordarea a nouã burse de performantã pentru gimnastele din Clubul Sportiv Scolar medaliate la concursurile nationale si internationale din cauza consilierilor PSD, a dus la dispute aprige. Reprezentantii PSD se scuzã, prin vocea deputatului Adrian Solomon, aducând precizãri cã ei au vrut sã mãreascã valoarea burselor de performnatã de 150 de lei la 200 de lei, pentru cã, spune deputatul Solomon, la Bârlad sunt cele mai mici burse din tarã! Acest fapt este contestat vehement de primarul liberal al Bârladului, Dumitru Boros!

Primarul Dumitru Boros atrage atentia cã recentele declaratii ale deputatului PSD de Vaslui, Adrian Solomon, conform cãrora elevii din Bârlad ar avea cele mai mici burse din tarã, nu au niciun fundament real. „PSD dã în clocot pe zi ce trece si nu mai stie de ce sã se agate pentru imagine. Dar imaginea nu se face cu remiterea de informatii false în spatiul public. Pentru cã, una este sã uiti, alta sã induci voit în eroare opinia publicã cu gazetele de partid! Am înteles cã domnia sa a uitat cã în luna august 2019 am majorat, cu sprijinul tuturor consilierilor locali, inclusiv cu cei de la PSD, cuantumul burselor scolare, dar sã nu verifici când afirmi, doar în interes politic, cã acestea sunt cele mai mici din tarã….e grav! Bursele nu sunt ale niciunui politician, ci ale copiilor, votate de consilierii locali. De aici trebuie începutã discutia! Eu m-am interesat si am aflat imediat cã sunt zeci de localitãti în tarã, chiar mai numeroase ca populatie decât a Bârladului, în care bursele au cuantumuri mai mici sau chiar egale cu ale elevilor nostri. Si atunci, de ce inducem în eroare? Simplu: pentru cã domnul Solomon face acum o diversiune si scoate în spatiul public o problemã care a fost solutionatã acum o lunã, doar pentru a-si acoperi propria gafã monumentalã de a nu fi lãsat consilierii sãi sã voteze cele nouã burse de performantã pentru gimnaste”, a declarat primarul Dumitru Boros.

Iatã ce burse sunt date în câteva orase din tarã

Spre exemplificare, iatã cum aratã cuantumul burselor din unele UAT-uri din tarã, conform hotãrârilor de consilii locale, chiar dacã exemplele de acest fel sunt mult mai multe: Turda: Performantã – 100 lei/lunã/bursã; Merit – 50 lei/lunã/bursã; Studiu – 25 lei/lunã/bursã; Socialã – 20 lei/lunã/bursã. Botosani: Performantã – 150 lei/lunã/bursã; Merit – 120 lei/lunã/bursã; Studiu – 105 lei/lunã/bursã; Socialã – 90 lei/lunã/bursã. Bãicoi: Performantã – 200 lei/lunã/bursã; Merit – 100 lei/lunã/bursã; Studiu – 70 lei/lunã/bursã; Socialã – 70 lei/lunã/bursã. Târgu Frumos: Merit – 45 lei/lunã/bursã; Studiu – 45 lei/lunã/bursã; Socialã – 45 lei/lunã/bursã; Galati: Performantã – 196 lei/lunã/bursã; Merit – 52 lei/lunã/bursã; Studiu – 46 lei/lunã/bursã; Socialã – 46 lei/lunã/bursã. Tecuci: Performantã – 500 lei/an/bursã; Studiu – 50 lei/lunã/bursã; Socialã – 50 lei/lunã/bursã. Bârlad: Performantã – 150 lei/lunã/bursã; Merit – 90 lei/lunã/bursã; Studiu – 80 lei/lunã/bursã; Socialã – 80 lei/lunã/bursã.